15.9.23

Στον αέρα...


Παρότι ακόμη η κυβέρνηση πασχίζει – και βαθμολογείται γι’ αυτό – για την άμεση διαχείριση της καταστροφής την Θεσσαλία και... την ανακούφιση των πλημμυροπαθών που δεν έχουν τι να φάνε και πού να μείνουν, πολλοί κυβερνητικοί τρέμουν σύγκορμοι όταν σκέφτονται την επόμενη μέρα.

Και αυτό διότι, οι διαστάσεις της καταστροφής είναι τεράστιες και είναι η πρώτη φορά μετά την πανδημία που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται αντιμέτωπη με το υπαρκτό σενάριο να πρέπει να αναθεωρήσει και να τινάξει στον αέρα όλη την οικονομική στρατηγική που είχε σχεδιάσει για να εφαρμοστεί από τώρα ως το 2027.

Το καλάθι του πρωθυπουργού, λοιπόν, ολοένα και αδειάζει: ήδη από προχθές το βράδυ, ο υπουργός οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης προϊδέασε την κοινή γνώμη ότι θα κληθούν όλοι να σηκώσουν το βάρος ανοικοδόμησης της Θεσσαλίας. Μάλιστα, αυτό κατέστη καθαρό και με παραδείγματα, αφού ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε ξεκάθαρα στο market pass, προαναγγέλλοντας ότι κόβεται η παράταση του για τους δύο τελευταίους μήνες του έτους. Τώρα, λοιπόν, που οι αυξήσεις διαδέχονται η μία την άλλη και που όλοι έχουν προεξοφλήσει ότι αυτό που έγινε στην Θεσσαλία θα πλήξει τους πάντες στις καθημερινές μας αγορές, η κυβέρνηση προχώρησε σε μία ακατανόητη – ωστόσο, απολύτως ειλημμένη – απόφαση: να αυξάνονται οι τιμές στα τρόφιμα αλλά να μην στηρίζονται οι καταναλωτές για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο σπιράλ ακριβείας και αισχροκέρδειας που έχουν περιπέσει.
Επίσης, αν συνυπολογιστεί πόση σημασία έχει δώσει όλα αυτά τα χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο να έχει ομαλή σχέση με τους συνταξιούχους, ενδεικτικό των μαύρων σεναρίων που έχουν εκπονήσει στο οικονομικό επιτελείο και της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι αναβάλλεται και η έκτακτη επιδοματική στήριξη των συνταξιούχων για το 2023, που είχε σχεδιαστεί να πληρωθεί περίπου σαν δώρο Χριστουγέννων, ως άρση της αδικίας προς όσους συνταξιούχους έχουν προσωπική διαφορά. Βεβαίως, επειδή αποτελεί στρατηγική στόχευση για τη Νέα Δημοκρατία να έχει αγαστές σχέσεις με τους συνταξιούχους, το συγκεκριμένο επίδομα δεν κόβεται εντελώς – απλώς αναβάλλεται για τις αρχές της επόμενης χρονιάς. Όμως, ακόμη κι αυτή η απόφαση είναι ενδεικτική των έντονων φόβων ότι η δημοσιονομική ισορροπία θα δοκιμαστεί πολύ από το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την χώρα.

Έρχονται και φόροι!

Σαν να μην έφταναν αυτά ακόμα δεν είναι μόνο ότι αδειάζει το καλάθι του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά γεμίζει και με… φόρους! Είναι ενδεικτικό ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας για την απασχόληση των συνταξιούχων, το πέναλτι που προβλέπεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι και συνταξιούχοι παράλληλα, ισοδυναμεί με κατά 50% αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών. Επιπροσθέτως, στο επιτελείο του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, που προσπαθούν να σκέφτονται αντισυμβατικά, έχουν ήδη καταλήξει σε μία πρόταση προς τον πρωθυπουργό για ένα νέο τέλος: ένα πράσινο τέλος που θα κατευθύνεται στην συγκρότηση ενός πιστωτικό μαξιλαριού, που θα επέχει θέση ταμείου για τις φυσικές καταστροφές. Στο υπουργείο οικονομικών, ονομάζουν την σχετική ιδέα «rainy day fund». Ασφαλώς, δεν είναι ακόμη σαφές πως θα υλοποιηθεί, ούτε πως θα παραμετροποιηθεί η θεωρητική διαβεβαίωση του Κωστή Χατζηδάκη σε ό,τι αφορά τους έχοντες. Όμως, και μόνο το ότι αντί να δούμε ελαφρύνσεις, μιλάμε για περικοπές μέτρων στήριξης και για νέους φόρους, σηματοδοτεί πόσο έρχονται τα πάνω κάτω μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από την Ελλάδα...

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: