16.9.23

Επιμένει σε λιτότητα, «τυράκι» το ξεπάγωμα των τριετιών...



Παράταση market pass μόνο για τη Θεσσαλία.
Επανέλαβε γνωστές εξαγγελίες.
 Βάζει τους ιδιώτες «αναδόχους έργων» και αναδασώσεων.
 Ανακοίνωσε ξεπάγωμα τριετιών.
Υποχρεωτική η ασφάλιση των επιχειρήσεων...
Περίσσευμα υποκρισίας από τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στη ΔΕΘ, καθώς η πρώτη του κουβέντα ήταν για την επενδυτική βαθμίδα (την οποία η χώρα ακόμη δεν έχει πάρει) και μετά για τις καταστροφές από τη θεομηνία στη Θεσσαλία.

Ως «τυράκι», φύλαγε μια «έκπληξη» για τους εργαζόμενους, το... ξεπάγωμα των τριετιών με τη νέα χρονιά, από 1η Ιανουαρίου 2024.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα «καλά νέα από τον τουρισμό» και τη «βελτιωμένη οικονομική θέση» της Ελλάδας, πολύ πριν αναφερθεί σε αυτό που χαρακτήρισε «πρωτοφανή δοκιμασία του τόπου». Αποφεύγοντας να αποδώσει οποιαδήποτε σαφή ευθύνη στην κυβέρνησή του, μίλησε για «παθογένειες πολλών δεκαετιών», ενώ επέμεινε στην κλιματική κρίση ως αιτία για την καταστροφή.


Όπως είπε, η χώρα βρέθηκε με τη «μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά και τη μεγαλύτερη πλημμύρα της ιστορίας» υποσχόμενος «ριζικό επανασχεδιασμό για το αύριο».


Μη μπορώντας να αγνοήσει την οργή των πολιτών, αλλά αποφεύγοντας να παραδεχθεί ότι η πολιτεία είχε ενημερωθεί, αλλά η κυβέρνηση κώφευε, είπε ότι κατανοεί την απόγνωση των πολιτών για τις καταστροφές της περιουσίας τους, δεσμεύτηκε για δύο πράγματα:

Το πρώτο, πώς ό,τι χάσαμε πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουμε μαζί, αλλά «καλύτερα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος», με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.
Το δεύτερο ότι «θα κάνουμε τα πάντα ώστε η άνιση μάχη με την κλιματική κρίση να μην είναι χαμένη», ισχυριζόμενος ότι η κλιματική κρίση «ξεπερνά συχνά τις δυνατότητες των κρατικών δομών και της ανθρώπινης επιστημονικής πρόβλεψης».
Μάλιστα, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των πληγέντων πολιτών, είπε ότι «είναι δύσκολο να τους εξηγήσεις ότι στη Θεσσαλία έπεσαν 8 τόνοι νερού».

Σε μια προσπάθεια να δείξει κάποια μορφή αυτοκριτικής από την κυβέρνηση, είπε ότι η καταστροφή έφερε στο φως δύο όψεις του κράτους. Δηλαδή τη σύγχυση αρμοδιοτήτων και τη μετάθεση ευθυνών, αλλά και τον συντονισμό, την οργάνωση και τον ηρωισμό στο πεδίο.

Και για να δώσει έμφαση στα λεγόμενά του, είπε ότι το κράτος, μετά την καταστροφή εξασφάλισε άμεσα περίθαλψη στους πληγέντες, πρόσβαση στη δημόσια υγεία και φυσικά εξασφάλισε τις πρώτες αποζημιώσεις που εκταμιεύθηκαν προς τους πολίτες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: