6.9.23

Το «μπουμπούκι» της ΕΛΑΣ και της «αγίας οικογένειας»...


Διαχρονικούς δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη αλλά και με την παραβατικότητα, παραμένοντας όμως μέχρι πρότινος σκανδαλωδώς ατιμώρητος, φαίνεται ότι είχε ο προφυλακισμένος πλέον 53χρονος αξιωματικός της ΕΛΑΣ και στέλεχος της ΝΔ που συνελήφθη στα Χανιά κατηγορούμενος για... εκβίαση κατ’ επάγγελμα, δωροληψία υπαλλήλου και παράβαση καθήκοντος. 

Μάλιστα ο περί ου ο λόγος Νίκος Ξανθουδάκης, πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων και διοικητής του τμήματος ΒΟΑΚ Χανίων, λίγο πριν από τις τελευταίες εθνικές εκλογές είχε αυτοπροταθεί για υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στα Χανιά.

Στον προσωπικό λογαριασμό του δε στο Facebook έχει ανεβάσει φωτογραφίες τόσο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με την Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Εκτός από την οικογένεια Μητσοτάκη, ο επίορκος αξιωματικός της ΕΛΑΣ συνδέεται στενά και με τον βουλευτή Χανίων Στέλιο Νικηφοράκη, καθώς στα μέσα της δεκαετίας του 2000 υπηρετούσε στην προσωπική του φρουρά. Την περίοδο εκείνη ο Ν. Ξανθουδάκης είχε μπει ξανά στο στόχαστρο των «αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ έπειτα από καταγγελίες «για εκβίαση ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων και πώληση προστασίας», δίχως όμως τότε να εμπλακεί τελικά με τη Δικαιοσύνη καθώς από την έρευνα φέρεται να μην προέκυψε κάτι ποινικά αξιοποιήσιμο σε βάρος του.

Διαχρονική φιλία με την οικογένεια Μητσοτάκη

Ο προφυλακισμένος αξιωματικός ουδέποτε έκρυψε την κομματική του προτίμηση και τους στενούς του δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Ο ίδιος άλλωστε σε φωτογραφία που έχει ανεβάσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook με τον Κων. Μητσοτάκη αναφέρει ότι «η οικογένειά μου συνδέεται στενά από πάππου προς πάππου με την οικογένεια Μητσοτάκη».

Σε άλλες φωτογραφίες ο Ν. Ξανθουδάκης φωτογραφίζεται με την Ντ. Μπακογιάννη σε δημόσια εκδήλωση αλλά και κατά την επίσκεψή της στα γραφεία της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κρήτης, ενώ ποζάρει και δίπλα στον νυν πρωθυπουργό το μακρινό 2004. Ηταν η περίοδος που ο Κυρ. Μητσοτάκης κατέβαινε για πρώτη φορά ως υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Αθήνας με τη ΝΔ.

Στην ίδια φωτογραφία απεικονίζεται και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ στα Χανιά Στ. Νικηφοράκης, στενός συνεργάτης της οικογένειας Μητσοτάκη επί δεκαετίες. Στη σχετική ανάρτηση ο Ν. Ξανθουδάκης πλέκει το εγκώμιο Νικηφοράκη χαρακτηρίζοντάς τον «πολιτικό μου μέντορα» και «μεγάλο μου αδελφό».

Οι παλιές καταγγελίες και η έρευνα

Τον Ιανουάριο του 2007 ο Ν. Ξανθουδάκης τέθηκε στο επίκεντρο έρευνας των «αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ «για εκβίαση ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων και πώληση προστασίας», όπως προκύπτει από δημοσιεύματα της εποχής. Την περίοδο εκείνη ήταν στην αστυνομική φρουρά του Στ. Νικηφοράκη, ο οποίος αναγκάστηκε να τον αποσύρει… προσωρινά, «μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα σε βάρος του».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εποχής, ο τότε ανθυπαστυνόμος Ξανθουδάκης είχε καταγγελθεί «ότι ζήτησε δέκα χιλιάδες ευρώ από δύο συνιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων στα περίχωρα των Χανίων για να γλιτώσουν τη σφράγισή τους για σειρά παραβάσεων». Η υπόθεση έλαβε και πολιτικές διαστάσεις, με την τότε αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στη ΝΔ και τον Στ. Νικηφοράκη να υποστηρίζει ότι πρόκειται για «κακοστημένη ιστορία» και «σκευωρία που θα καταρρεύσει».

Την περίοδο εκείνη, όπως ανέφεραν τα «Νέα», είχε προχωρήσει σε γραπτή δήλωση και ο Ν. Ξανθουδάκης, κάνοντας λόγο για «συκοφαντίες που θα καταρρεύσουν», ενώ παράλληλα εμφάνιζε τον εαυτό του ως «θύμα διαρροών από καλούς του συναδέλφους». Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ ναι μεν ερευνήθηκε από το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων, πλην όμως η υπόθεση έκλεισε χωρίς να βγάλει κάτι.

«Κακόπιστοι» Χανιώτες έλεγαν τότε ότι η έρευνα που διενεργήθηκε δεν έβγαλε λαγό γιατί κατόπιν επιθυμίας υψηλά ιστάμενου προσώπου ο Ξανθουδάκης είχε προειδοποιηθεί για την παγίδα που θα του έστηναν με προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

Τις στενές σχέσεις που είχε η οικογένειά του «από πάππου προς πάππου με την οικογένεια Μητσοτάκη» πρόβαλλε στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook ο συλληφθείς «γαλάζιος» Nίκος Ξανθουδάκης

Η τρίμηνη αργία για το «μπαρ με γυναίκες»

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ο Ν. Ξανθουδάκης είχε ερευνηθεί ξανά από τις εσωτερικές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ και πριν από το 2007, όταν υπηρετούσε στο ΑΤ Χανίων. Ως «ανθυπαστυνόμος είχε κατηγορηθεί ότι είχε επιχειρήσει να ανοίξει με έναν ιδιώτη μπαρ όπου θα απασχολούνταν και αλλοδαπές γυναίκες». Η ΕΛΑΣ προχώρησε σε έρευνα και σε πρώτο βαθμό τού επιβλήθηκε η ποινή της τρίμηνης αργίας. Στη συνέχεια ο Ξανθουδάκης κατέφυγε στα δευτεροβάθμια αστυνομικά όργανα. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει το 2007 ότι είχε αθωωθεί, «ενώ ο άνθρωπος που τον κατήγγειλε, ύστερα από δική του έγκληση έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους».

Να σημειωθεί ότι ο Ν. Ξανθουδάκης είχε εμπλακεί το καλοκαίρι του 2022 στην υπόθεση ψευδούς καταγγελίας σε βάρος του τότε βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νίκου Ηγουμενίδη περί δήθεν απειλών σε βάρος των αστυνομικών αλλά και του ίδιου ύστερα από τροχονομικό έλεγχο στον ΒΟΑΚ. Οι καταγγελίες έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα. Η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων είχε εκδώσει και ανακοίνωση, την οποία υπέγραφε ο Ν. Ξανθουδάκης. Στη συνέχεια όμως ο Ν. Ξανθουδάκης σε συνέντευξή του ανέκρουσε πρύμναν, με τον Ν. Ηγουμενίδη να κάνει λόγο για δικαίωση...

Βαγγέλης Τριάντης

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: