Η ανυπαρξία επικαιροποιημένων πλημμυρικών χαρτών που καταγγέλλει η Κομισιόν αφορά το επίπεδο της πρόληψης της ολοκληρωτικής καταστροφής που βιώνει η Ελλάδα. Ωστόσο, τα τραγικά γεγονότα των προηγούμενων ημερών έδειξαν ότι το δήθεν επιτελικό κράτος του Κυρ. Μητσοτάκη περιορίζεται σε ειδοποιήσεις πανικού από το 112, αντί να λειτουργεί ως συντονιστής τον πολιτικών και των στρατιωτικών μέσων που... έχει στη διάθεσή της η χώρα ώστε να διασώσει ζωές.
Αντιθέτως, οι Ενοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση με τον μόνο τρόπο που εκείνη ξέρει: ως ένα εξαιρετικό φόντο για φωτογραφίες περίλυπων υπουργών και ως αντικείμενο εστίασης για ρεπορτάζ υπέρ της «μάχιμης κυβέρνησης».
Η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη: οι Ενοπλες Δυνάμεις με την τεράστια τεχνογνωσία τους αλλά και τις μοναδικές υλικοτεχνικές δυνατότητες που έχουν ανέλαβαν τελικά ρόλο παρατηρητή σε μια από τις μεγαλύτερες εθνικές τραγωδίες των τελευταίων ετών, με ευθύνη τόσο της ηγεσίας τους όσο και της κυβέρνησης.
Ειδικό τάγμα και ελικόπτερα
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες στρατιωτικές πηγές, ο στρατός –και ειδικά το Οπλο του Μηχανικού– διαθέτει μπουλντόζες, εκσκαφείς, μεταλλικές γέφυρες, προωθητές, ισοπεδωτές, φορτωτές και μεγάλα φορτηγά αυτοκίνητα. Υπάρχει επίσης το ειδικό τάγμα για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών που είχε συσταθεί κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ με ελικόπτερα Σινούκ πολλοί από τους εγκλωβισμένους πολίτες σε Βόλο, Πήλιο, Καρδίτσα και Τρίκαλα θα μπορούσαν να έχουν διασωθεί χωρίς να βιώσουν τόσα 24ωρα αγωνίας, χάνοντας κάποιοι από αυτούς της ζωή τους από υποθερμία.
Ομως, στα εύλογα ερωτήματα εξοργισμένων πολιτών για την απουσία των Ενόπλων Δυνάμεων από το πεδίο των εξελίξεων, εφόσον ειδικά σε άλλες αντίστοιχες καταστροφές ο ρόλος τους έχει υπάρξει πολύ πιο ενεργός, άρχισε όπως πάντα το παραδοσιακό «παιχνίδι» ανταλλαγής ευθυνών.
Πόλεμος και διαρροές
Την αρχή έκανε ο ίδιος ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος εγκατέλειψε για λίγο το πόστο του ως υπερασπιστής του ωτακουστή του και σε ανάρτησή του το πρωί υπονόησε ότι η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στη Θεσσαλία ήταν περιορισμένη επειδή αυτό είχε ζητήσει η Πολιτική Προστασία και συνεπώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Από ενάρξεως των φαινομένων με εντολή μου οι ΕΔ έχουν διαθέσει και διαθέτουν ό,τι ζητηθεί από την Πολιτική Προστασία επ’ ωφελεία των πληγέντων περιοχών στη Θεσσαλία» είπε χαρακτηριστικά και έκλεισε την ανάρτησή του με τη φράση «είμαστε παντού».
Από την άλλη, διαρροές της κυβέρνησης φαίνεται ότι βάζουν στο κάδρο τον Α/ΓΕΕΘΑ, στον οποίον χρεώνουν αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη μετάβαση του στρατού στις πλημμυρισμένες περιοχές.
Στον θλιβερό «πόλεμο» των ευθυνών μπήκαν όμως και υπουργοί, με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια να πετάει καρφιά κατά του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια. Στη δήλωσή του ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι «ουδεμία καθυστέρηση υπήρξε» εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων και ότι «προσφέρουν βοήθεια όπου κληθούν από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο».
Ωστόσο, κύκλοι του υπουργού Β. Κικίλια διευκρινίζουν στο Documento ότι έχουν στείλει στο ΓΕΕΘΑ πολλά αιτήματα συνδρομής, χωρίς να ξεκαθαρίζουν τι ακριβώς αφορούσαν τα αιτήματα κι αν αυτά ικανοποιήθηκαν στο σύνολό τους.
«Αυτό που κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής είναι πρόβλεψη, σχεδίαση, έγκαιρη προπαρασκευή και πρωτοβουλία από τις διοικήσεις» τονίζει στο Documento ο αντιστράτηγος ε.α. Χρήστος Πουλιανίτης, ο οποίος έχει τεράστια εμπειρία σε κρίσιμες επιχειρησιακά θέσεις στον στρατό ξηράς.
«Η εμφανής έλλειψη συντονισμού των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας οφείλεται στη μη σύγκληση ή τουλάχιστον τη μη έγκαιρη σύγκληση και λειτουργία του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ήδη από τις 5.9.2023 που πλήττονταν η Μαγνησία / Βόλος και η Αργολίδα» αναφέρει από την πλευρά του στο Documento ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, αντιστράτηγος ε.α., πρώην υπαρχηγός της πυροσβεστικής.
Απόλυτος ως προς την ευθύνη της κυβέρνησης για την καθυστερημένη και περιορισμένη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι όμως και ο επίτιμος αρχηγός του ΓΕΣ Γεώργιος Καμπάς. Σε δηλώσεις του στο Documento αναφέρει ότι «η Πολιτική Προστασία είναι αυτή που συντονίζει, διατάζει και ζητεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και εν προκειμένω τις Ενοπλες Δυνάμεις οποιαδήποτε συνδρομή. Δυστυχώς η Πολιτική Προστασία, το σχήμα που έχει φτιαχτεί, έχει πολλά κενά αλλά και ελλείψεις, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι δεν έχει οργανόγραμμα. Κανονικά η Πολιτική Προστασία είναι αυτή που πρέπει να έχει τον πρωτεύοντα ρόλο».
Το πραγματικό «θύμα» όμως στην ασυνεννοησία των αρμοδίων δεν είναι άλλο από τους πολίτες της Θεσσαλίας, που βρήκαν τους εαυτούς τους για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια στο έλεος των ακραίων καιρικών φαινομένων. Το ακόμη πιο θλιβερό είναι ότι την ώρα που μετράμε τα θύματα της τραγωδίας αποκαλύπτεται ότι τα πράγματα, παρά την ένταση των φαινομένων, θα μπορούσαν από πολλές απόψεις να είναι πολύ διαφορετικά...
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου