Τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. την περιμένει μπόλικη δουλειά. Εχουν απομείνει λίγες μέρες έως τις αυτοδιοικητικές εκλογές και το βλέμμα, μοιραία, στρέφεται προς τα εκεί. Είναι... προφανές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πρόκειται να χρεωθεί μια τυχόν άσχημη πορεία των υποψηφίων του κόμματος, καθώς δεν αποτελούν δικές του επιλογές, ωστόσο είναι σημαντικό να δει κανείς αν η έλευσή του οδηγήσει περισσότερο κόσμο στις κάλπες.
Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε επίσης αν σήμερα θα βρεθεί στην επίσημη παρουσίαση του συνδυασμού της «Ανοιχτής Πόλης» για τον Δήμο της Αθήνας, με υποψήφιο δήμαρχο τον Κώστα Ζαχαριάδη.
Πέραν αυτών ωστόσο προέχουν κάποια άλλα ζητήματα πολιτικής και προσώπων που αφορούν τον νέο πρόεδρο του κόμματος. Ηδη χθες ανακοινώθηκαν οι πρώτοι συνεργάτες που αποτελούν επιλογή του, με τον Γιώργο Τσίπρα να αναλαμβάνει διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τη Δώρα Αυγέρη εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ενώ διευθυντής του πολιτικού γραφείου του αναλαμβάνει ο δικηγόρος Μανόλης Καπνισάκης, ο οποίος είχε δραστηριότητα στο παρελθόν στον τομέα διαφάνειας του κόμματος.
Από εκεί και πέρα στο στενό περιβάλλον του νέου προέδρου τα πρόσωπα είναι ήδη γνωστά. Ο Νίκος Παππάς είναι ένα απ’ αυτά, εξάλλου ήταν το μοναδικό στέλεχος που κάλεσε στο πλευρό του το βράδυ της Κυριακής ο κ. Κασσελάκης την ώρα που έκανε τις δηλώσεις μπροστά στις κάμερες και τον ευχαρίστησε για τη συνεργασία και τη στήριξή του. Ο πρώην υπουργός Αμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, είναι επίσης πολύ κοντά στον κ. Κασσελάκη και βρίσκεται μαζί του συνέχεια, ενώ μαζί έκαναν και το γνωστό βίντεο στη Μακρόνησο.
Κανείς δεν ξέρει τι ρόλο θα έχει ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον κ. Κασσελάκη στην Κουμουνδούρου, ενώ αντιθέτως θέση συμβούλου και στενού συνεργάτη φαίνεται να καταλαμβάνει ο καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης που ήταν υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα στις τελευταίες εκλογές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη θέση του γραμματέα της Κ.Ο. προορίζεται η Θεοδώρα Τζάκρη στη θέση του Διονύση Καλαματιανού, ενώ αναζητείται ρόλος και για τον Χάρη Μαμουλάκη. Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον και ο ορισμός των τομεαρχών, καθώς εκεί θα φανούν οι όποιες ισορροπίες με την πλευρά της κ. Αχτσιόγλου.
Το συνέδριο
Το καλοκαίρι η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος είχε λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις που αφορούσαν τον οδικό χάρτη για την εκλογή νέας ηγεσίας. Πλέον και από τη στιγμή που αυτό το ζήτημα έληξε, το μόνο ανοιχτό θέμα είναι το συνέδριο, το οποίο και είχαν τοποθετήσει χρονικά στα μέσα του Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι για να πραγματοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο θα πρέπει να εκλεγούν νέοι σύνεδροι και να υπάρξει η σχετική προετοιμασία. Αυτό προϋποθέτει την επανεκκίνηση των οργανώσεων μελών του κόμματος και των νομαρχιακών επιτροπών, οι οποίες και θα κληθούν να εκλέξουν το σώμα. Μετά τη μάχη της Κυριακής θεωρείται βέβαιο ότι η τράπουλα θα ανακατευτεί και πάλι και οι ισορροπίες αναμένεται να είναι διαφορετικές.
Σε κάθε περίπτωση η διεξαγωγή του συνεδρίου θα αποτελέσει κι ένα από τα βασικά αντικείμενα της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας που αναμένεται να συγκληθεί το επόμενο διάστημα. Προς το παρόν δεν έχει ακουστεί κάτι, ίσως το θέμα ξεκαθαριστεί τις επόμενες μέρες οπότε ο κ. Κασσελάκης θα βρεθεί και ανάμεσα στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά και στα όργανα. Σήμερα πάντως αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κ.Ο., Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να παραμείνει στη θέση του.
Η ενόχληση Θεοχαρόπουλου
Η αντικατάσταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου προκάλεσε και τα πρώτα σύννεφα πάνω από την Κουμουνδούρου. Από το περιβάλλον του τέως διευθυντή της Κ.Ο. έγινε γνωστό ότι η αντικατάστασή του έγινε όχι με τον καλύτερο τρόπο, καθώς δεν υπήρξε ούτε ένα τηλεφώνημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως έμαθε την απόφαση του κ. Κασσελάκη μέσα από την άτυπη ενημέρωση που έλαβαν οι δημοσιογράφοι.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Θεοχαρόπουλος είχε ψηφιστεί το καλοκαίρι ομόφωνα για τη θέση από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος αλλά και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ το ίδιο είχε συμβεί στο παρελθόν και με τον Κώστα Ζαχαριάδη που κατείχε τη θέση πριν απ’ αυτόν. Από το περιβάλλον του κ. Θεοχαρόπουλου έγινε λόγος για ρεβανσισμό επειδή στήριξε ανοιχτά την υποψηφιότητα της Εφης Αχτσιόγλου, ενώ παράλληλα έστελναν μήνυμα πως έτσι κι αλλιώς δεν επιθυμούσε τη θέση και ότι η αντικατάστασή του θα μπορούσε να γίνει με πιο κομψό και θεσμικό τρόπο.
Χωρίς τηλεφώνημα και μέσα από τη διαρροή που έγινε προς τους δημοσιογράφους έμαθε την αντικατάστασή του από εκπρόσωπος Τύπου και ο Στέργιος Καλπάκης. Υπενθυμίζεται επίσης ότι και τα δύο στελέχη προέρχονται από τη διεύρυνση, το κομμάτι δηλαδή της Προοδευτικής Συμμαχίας...
Δημήτρης Τερζής
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.