28.9.23

Η Γερμανία κάνει το πρώτο βήμα...



Σε λειτουργία το μεγαλύτερο πιλοτικό πρόγραμμα 4ήμερης εργασίας χωρίς μείωση μισθού...

Όταν αναφερόμαστε στη βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων στην Ευρώπη, τότε τα βλέμματα στρέφονται στη Γερμανία. Το εργατικό δυναμικό των γερμανικών επιχειρήσεων δουλεύει κατά μέσο όρο τις λιγότερες ώρες στην ήπειρο, αλλά είναι και οι πιο παραγωγικοί και... παρόλο που η οικονομία της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπη με επιβράδυνση της ανάπτυξης, τίθεται σε εφαρμογή το μεγαλύτερο πιλοτικό πρόγραμμα 4ήμερης εργασίας.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η πλειονότητα των εργαζομένων υποστηρίζει την 4ήμερη εργασία, αρκεί να μην υπάρξει μείωση του μισθού. Αναλυτικά, σε έρευνα που διεξήχθη για από το Ίδρυμα Hans-Bockler, το 73% των εργαζόμενων δήλωσε ότι επιθυμεί την τετραήμερη εργασία μόνο εάν η αμοιβή τους παραμείνει η ίδια, το 8% θα δεχόταν μικρότερο μισθό, ενώ ένα 17% απέρριψε συνολικά τον μειωμένο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας.

Κάτι αντίστοιχο έχει κάνει ήδη και η Βρετανία. Από το 2019 ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός 4 Day Week Global, διοργανώνει τέτοια πιλοτικά προγράμματα σε χώρες όπως η Βρετανία, η Νότια Αφρική, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ.

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat- δουλεύουν τις περισσότερες ώρες σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους με πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα.

Η ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής

Από την περασμένη Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησαν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να καταθέτουν αιτήσεις συμμετοχής στο πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας, που θα διαρκέσει από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024 και θα είναι ανάλογο με εκείνο που διενεργήθηκε το 2022 στη Βρετανία. Εκεί, συνολικά 61 εταιρείες μείωσαν σε τέσσερις τις εργάσιμες μέρες εβδομαδιαία, διατηρώντας σταθερούς και τους μισθούς των υπαλλήλων.

Οι εταιρείες που θα συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα στη Γερμανία θα υλοποιήσουν μια φάση προγραμματισμού και ενσωμάτωσης δύο μήνες πριν την έναρξη της τετραήμερης εργασίας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα τους παρασχεθεί καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης των εργασιών και των μεθόδων επικοινωνίας.

Πάντως, το πρόγραμμα δεν στοχεύει μόνο στην καλυτέρευση της καθημερινότητας των εργαζόμενων, αλλά το περιβάλλον. Στη δεύτερη φάση, οι εταιρείες ξεκινήσουν να εφαρμόζουν την τετραήμερη εργασία.

Μέσα στους έξι μήνες που θα διαρκέσει αυτό, οι εργαζόμενοι θα καλούνται να απαντούν τακτικά σε ερωτηματολόγια σχετικά με το πώς οι μειωμένες ώρες επηρεάζουν την παραγωγικότητα και την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα αυτά θα αναλυθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: