9.9.23

87η ΔΕΘ: «εγκαίνια» με συλλαλητήρια...


Η ΔΕΘ θα ανοίξει, τα συλλαλητήρια θα γίνουν, η κυβέρνηση θα λείπει. Οι ακυρώσεις εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί με αφορμή τα εγκαίνια της 87ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης και την άφιξη των κυβερνητικών στελεχών πέφτουν... βροχή. Ακόμη κι ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, που είναι η τιμώμενη χώρα φέτος, ακύρωσε την επίσκεψή του. Ευτυχώς, δεν θα έρθουν και οι 2,5 χιλιάδες αστυνομικοί από την περιφέρεια, που κάθε χρόνο κάνουν την πόλη να θυμίζει φρούριο...

Με επίσημη ανακοίνωσή της η ΔΕΘ-HELEXPO αναφέρει για τη ματαίωση των εγκαινίων και των εκδηλώσεων από τον πρωθυπουργό ότι «ως κοινωνός της αγωνίας που βιώνει τις τελευταίες ημέρες η χώρα εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών, συμμερίζεται τη δυσκολία των στιγμών και τον πόνο των ανθρώπων που έχουν πληγεί».

Ο εθνικός εκθεσιακός φορέας, «λαμβάνοντας υπόψη τη δραματική αυτή περίσταση, αλλά και το δεδομένο ότι η 87η ΔΕΘ αποτελεί ένα κορυφαίο εκθεσιακό, επιχειρηματικό και εμπορικό γεγονός, με εκατοντάδες συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και με μια προηγηθείσα προετοιμασία μηνών, προσαρμόζει τη λειτουργία της Εκθεσης στα νέα δεδομένα, τα οποία επηρεάζουν το πρώτο Σαββατοκύριακο».


Πάντως, η 87η ΔΕΘ θα ανοίξει τις πύλες της το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, στις 10.00, και θα συμβαδίσει με τις εξελίξεις. Το ωράριο της Εκθεσης είναι 10.00-22.00 τα Σαββατοκύριακα και 16.00-22:00 τις καθημερινές.

Ο πρωθυπουργός επρόκειτο να έρθει χθες απευθείας από Αλεξανδρούπολη, όπου θα πήγαινε να επισκεφθεί τις καμένες εκτάσεις, τον πρόλαβαν όμως οι καταστροφικές πλημμύρες. Υπό αυτές τις συνθήκες, παραμένει μετέωρο αν θα επισκεφθεί την Εκθεση στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας, το επόμενο Σαββατοκύριακο ή καθόλου!

Αντιθέτως, τα συλλαλητήρια και οι διαμαρτυρίες πολιτών που είχαν προγραμματιστεί θα γίνουν κανονικά. Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης, ανέφερε πως ρωτήθηκε από πολλούς αν θα γίνει το συλλαλητήριο μετά τα όσα δραματικά συμβαίνουν στη Θεσσαλία, τονίζοντας ότι «εμείς κρίνουμε επιτακτική ανάγκη να γίνει το συλλαλητήριο γιατί τα αιτήματά μας δεν είναι μόνο εργατικά, αλλά αφορούν όλα τα κακώς κείμενα που συμβαίνουν στη χώρα μας».

«Η δημοκρατία μας έχει επανέλθει από το 1974», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε όσους άσκησαν κριτική στους συνδικαλιστές για την απόφασή τους να πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο το απόγευμα του Σαββάτου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, αναφέρθηκε στις δύσκολες μέρες και στην καταστροφή που υπέστη η Θεσσαλία και ζήτησε από την κοινωνία των πολιτών να συνδράμει στις ανάγκες των πληγέντων, όπως είναι το πόσιμο νερό.

Τόνισε ακόμη ότι η συνομοσπονδία θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι όπου επικρατεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρόσθεσε πως «υπήρξαν περιπτώσεις εργοδοτών που, παρά την προειδοποίηση για απαγόρευση κυκλοφορίας στον Βόλο, εκβίαζαν τους εργαζόμενους να πάνε στη δουλειά».

Οι συγκεντρώσεις

Για σήμερα στη Θεσσαλονίκη είναι προγραμματισμένα συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας:

● Στις 17.30, από ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο Δημόσιο, μεταξύ άλλων. Πιθανόν να ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της πόλης.

● Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ καλεί σε συλλαλητήριο «για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια», στην πλατεία ΧΑΝΘ. Μετά τη συγκέντρωση, οι διαδηλωτές θα πραγματοποιήσουν πορεία.

● Επίσης στις 17.30, συγγενείς των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στην πλατεία στη νότια πύλη της ΔΕΘ.

● Στις 18.00 θα συγκεντρωθούν στην πλατεία της Καμάρας μέλη του ευρύτερου αντεξουσιαστικού χώρου, της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, καθώς και μέλη φοιτητικών συλλόγων. Θα ακολουθήσει πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Λόγω των προγραμματισμένων πορειών το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα είναι κλειστό για τα οχήματα, με την Τροχαία να απαγορεύει τη στάθμευση, να απομακρύνει παρκαρισμένα Ι.Χ. και να εκτρέπει την κυκλοφορία από εναλλακτικές διαδρομές.

Τουλάχιστον, η πόλη θα γλιτώσει από τα δρακόντεια μέτρα τάξης και τους φραγμούς από κλούβες που την έκαναν να μοιάζει με φρούριο τα προηγούμενα χρόνια, αφού οι περίπου 2,5 χιλιάδες αστυνομικοί της περιφέρειας δεν θα έρθουν. Σύμφωνα με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ο σχεδιασμός άλλαξε, καθώς αυτές οι δυνάμεις θα διατεθούν για ενίσχυση στις πληγείσες περιοχές. Ματαιώνονται επίσης και τα μέτρα ασφαλείας του πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης, ώσπου να αποφασιστεί αν και πότε θα έρθουν στη ΔΕΘ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: