17.9.23

Ψήφισαν οι «5» για την προεδρία, τώρα περιμένουν...



Ολοκληρώθηκε η φάση της κάλπης στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τους πέντε υποψήφιους, που βρέθηκαν ο καθένας στο εκλογικό του κέντρο, σήμερα το πρωί.


Ο Νίκος Παππάς και η Έφη Αχτσιόγλου ήταν... οι πρώτοι υποψήφιοι που πήγαν να ψηφίσουν σήμερα το πρωί στα εκλογικά κέντρα της Καισαριανής και του Περιστερίου αντίστοιχα. Ακολούθησαν ο Στέφανος Τζουμάκας (Καλλιθέα) και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (Νέα Ιωνία), ενώ τελευταίος χρονικά προσήλθε στο εκλογικό του κέντρο (Περιστέρι) ο Στέφανος Κασσελάκης.

Όλοι οι υποψήφιοι έλαβαν θερμή υποδοχή από φίλους και υποστηρικτές εντός του κόμματος, με χειροκροτήματα, αγκαλιές, ευχές και φιλιά.

Εξερχόμενοι από το παραβάν και το εκλογικό τους κέντρο προχώρησαν σε δηλώσεις, κατά τις οποίες εξέφρασαν τις σκέψεις και τις προσδοκίες τους για τη διαδικασία και παράλληλα ανέδειξαν ο καθένας το πολιτικό διακύβευμα για την εκλογή του νέου προέδρου και την επόμενη μέρα στο κόμμα και την Αριστερά.

Και οι πέντε πάντως βρήκαν κοινό τόπο στο ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική μέρα για την Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο, η οποία ανοίγει δρόμους για την ανασυγκρότηση του κόμματος και την προσέγγιση των στρατηγικών του στόχων έως την επίτευξή τους.


Οι δηλώσεις των υποψηφίων και το πολιτικό διακύβευμα


►Νίκος Παππάς: «Συμμετέχουμε για να αναμετρηθούμε με τη δεξιά του κ. Μητσοτάκη, για να σώσουμε την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη από τα σχέδια του. Για να υπερασπιστούμε τη χώρα από τη ΙΧ εξωτερική πολιτική του. Για να ξεκινήσουμε μια ενωτική πορεία προς τον μετασχηματισμό, μακριά από αντιλήψεις που θέλουν ένα κόμμα ‘χυλό' χωρίς λογοδοσία, μακριά από αντιλήψεις που θέλουν ένα κόμμα με κλειστές πόρτες. Κάνουμε τα ανοίγματα μας, χτίζουμε την ανοικτή δημοκρατική προοδευτική παράταξη της χώρας, χτίζουμε την παράταξη της νίκης», τόνισε ο εκ των υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


►Έφη Αχτσιόγλου: «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα, είναι μια μέρα δημοκρατικής συμμετοχής, μέρα ενδυνάμωσης της προοδευτικής παράταξης, μέρα ανανέωσης της σύγχρονης Αριστεράς», δήλωσε η υποψήφια για την προεδρία του κόμματος, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός της, στο εκλογικό τμήμα του Περιστερίου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συνεχή ροή ψηφοφόρων από το πρωί στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Ανέφερε επίσης ανέφερε ότι «είναι μια σημαντική μέρα για τους προοδευτικούς πολίτες αυτού του τόπου» και τόνισε ότι «σήμερα από το πρωί χιλιάδες άνθρωποι στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία επιστρέφει δυναμικά. Κι εμείς», υπογράμμισε, «είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο αίτημα τους, στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για μια καλύτερη ζωή, με ισότητα, δικαιοσύνη και ασφάλεια». «Χθες ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι το σχέδιο του για τα επόμενα χρόνια είναι να επιβιώσουμε. Δεν θα πάρουμε», είπε, και συμπλήρωσε: «Σήμερα στέλνουμε το πρώτο μήνυμα, από αύριο διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει».


►Στέφανος Τζουμάκας: Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «μια μεγάλη μέρα για τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη και την Αριστερά», εξερχόμενος από την κάλπη, και τόνισε «είχαμε μια ήττα μπορούμε να πάμε σε ανασυγκρότηση, για να πάμε σε μια κυβερνητική πολιτική πλειοψηφία για να αναλάβουμε την ευθύνη για της χώρας». 

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη και την Αριστερά και έχουμε μεγάλη δυνατότητα ακόμα μέχρι το βράδυ πάρα πολλοί φίλοι και μέλη να λάβουν μέρος στη διαδικασία της εκλογής, να έχουμε μεγάλη συμμετοχή γιατί το θεωρώ σημαντικό, γιατί πρέπει να αλλάξουμε πορεία. 

Είχαμε μια ήττα μπορούμε να πάμε σε ανασυγκρότηση, για να πάμε σε μια κυβερνητική πολιτική πλειοψηφία για να αναλάβουμε την ευθύνη για της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι κόμμα πολιτικό, να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και η ηγεσία του να είναι όρθια και να μην υποκαθίσταται από άλλα κέντρα δύναμης μέσα και έξω από τη χώρα.

Το βασικό πρόβλημα σε όλο το δυτικό ημισφαίριο είναι η υποκατάσταση της πολιτικής από άλλες δυνάμεις που υπάρχουν σε κάθε χώρα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα εκφυλισμού και παρακμής στο δημόσιο βίο.

Ένας είναι ο κριτής το εκλογικό σώμα και η βάση μας. Είναι ανώτατοι όλων μας, έχουν το κριτήριο το βράδυ να υπάρξει μια κατεύθυνση. Όλα θα αξιολογηθούν το βράδυ για το πού θα πάμε».


►Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Η άλλη μέρα μπορεί να είναι καλύτερη, αν ο κόσμος της Αριστεράς δείξει αυτά τα αντανακλαστικά που χρειάζεται» τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο και μίλησε -και εκείνος όπως οι άλλοι υποψήφιοι- για «μια σημαντική μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κοινωνία, για τον κόσμο της Αριστεράς». «Ελπίζω να προχωρήσουμε μπροστά με τις αξίες μας, τις αναλύσεις μας, τις προτάσεις μας, για να μπορεί η χώρα να αλλάξει το παράδειγμα και να φέρει το κάτι καινούργιο που χρειάζεται τόσο πολύ, μετά από τόσες κρίσεις που έχει περάσει» ανέφερε επιπλέον ο Ε. Τσακαλώτος και κατέληξε: «Το σύνθημα μου ήταν "αξιόπιστα, ενωτικά, αριστερά" και νομίζω ότι η άλλη μέρα μπορεί να είναι καλύτερη, αν ο κόσμος της Αριστεράς δείξει αυτά τα αντανακλαστικά που χρειάζεται για να αλλάξει το παράδειγμα που σας είπα».

►Στέφανος Κασσελάκης: «Συγκινημένος από την κοσμοσυρροή» δήλωσε ο τελευταίος υποψήφιος, καθώς όπως είπε έχει εμφανιστεί στα εκλογικά κέντρα «πάρα πολύς κόσμος» και κάλεσε για «υπομονή» όσους είναι «στις γραμμές», καθώς «είναι απρόσμενη η προσέλευση αλλά αξίζει τον κόπο γιατί η χώρα δικαιούται να έχει μία Προοδευτική κυβέρνηση σύντομα στον τόπο». «Μία Προοδευτική κυβέρνηση που βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο και ξέρει να διαχειρίζεται το μέλλον τους πόρους και να μην τα προβλήματα του τόπου μία σύγχρονη πατριωτική κυβερνώσα αριστερά» διευκρίνισε. «Αυτό είναι το όνειρό μου αυτό φαίνεται να βλέπει ο κόσμος και να ανταποκρίνεται. Κάντε υπομονή ψηφίστε σήμερα όποιον θέλετε και από αύριο ενωμένοι συνεχίζουμε μαζί. Ευχαριστώ πολύ και με τη νίκη», κατέληξε.





Δεν υπάρχουν σχόλια: