Λίγα εικοσιτετράωρα χωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ από το πιο κρίσιμο κρας τεστ της τελευταίας δεκαετίας, καθώς η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου αρχηγού μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, θα κρίνει το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και τη θέση του στο πολιτικό σκηνικό που αυτή τη στιγμή ορίζεται από τη «μονοκρατορία» Μητσοτάκη.
Δύο μήνες σχεδόν μετά την σοβαρή εκλογική ήττα το κόμμα δίνει μια μεγάλη μάχη επιβίωσης με... στόχο να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά
-του μεγάλου κόμματος εξουσίας που διεκδικεί την κυβέρνηση,
-του βασικού εκφραστή του προοδευτικού χώρου και
-του δεύτερου πόλου στο πολιτικό σύστημα.
Η εκλογική διαδικασία, πλέον έχει τεθεί υπό το «σοκ» της υποψηφιότητας Κασσελάκη ο οποίος εμφανίστηκε τελευταία στιγμή, δύο εβδομάδες πριν την κάλπη. Τάραξε δε τα νερά καθώς πρόκειται για ένα πρόσωπο που έχει πολύ μικρή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον, κύματα ενθουσιασμού αλλά και αρνητικές αντιδράσεις – οι τελευταίες κυρίως από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν καθαρά το πολιτικό στίγμα. Υπάρχουν βέβαια και οι ομοφοβικές επιθέσεις από το συντηρητικό ακροατήριο καθώς ο 35χρονος από την ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ δηλώνει ανοιχτά μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Τα μυστήρια της κάλπης
«Φαβορί» θεωρείται από την πρώτη στιγμή η Έφη Αχτσιόγλου χωρίς αυτό να έχει αλλάξει μέχρι σήμερα, παρά την «ορμητική» είσοδο στο προσκήνιο, του 35χρονου επιχειρηματία. Για τον τελευταίο έχει καταγραφεί η εκτίμηση ότι προσπερνά τους άλλους υποψηφίους και προσγειώνεται στη δεύτερη θέση.
Ακόμη και αυτό όμως θεωρείται επισφαλές ως εκτίμηση, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για τίποτα, σε βαθμό που αναγκαστικά μπαίνουν στο τραπέζι όλα τα ενδεχόμενα. Από την Ομπρέλα πάντως φαίνεται να ανεβαίνει η συσπείρωση γύρω από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο υπό το πνεύμα ότι πρέπει να βγει δεύτερος και να εξοβελίσει τον Κασσελάκη σε μικρότερες θέσεις. Οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν δε, ότι ο πρώην ΥΠΟΙΚ θα είναι εκείνος που θα βγει δεύτερος.
Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν άλλωστε τους υποψηφίους και τα επιτελεία τους είναι πόσοι και ποιοι θα έρθουν να ψηφίσουν την Κυριακή. Σημειώνεται ότι η τελευταία μέρα εγγραφής νέων μελών λογίζεται η 10η Σεπτεμβρίου ώστε αν υπάρξει δεύτερος γύρος, το εκλογικό σώμα να είναι το ίδιο.
Αυτή τη στιγμή πάντως δεν υπάρχει εικόνα για το εκλογικό σώμα: η προσέλευση των 152.000 μελών προκειμένου να ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα τον Μάιο του 2022 θεωρείται ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί και ότι η συμμετοχή θα απέχει μακράν.
Το μεγάλο στοίχημα
Επισήμως, πήχης για τη συμμετοχή δεν έχει τεθεί, αλλά αν αυτή πιάσει κοντά στο μισό στον ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου θα είναι ικανοποιημένοι. Το θέμα είναι τι γίνεται από εκεί και κάτω, καθώς πολλοί δε βλέπουν προσέλευση 70 – 75.000 μελών, και κάνουν εκτιμήσεις ότι η προσέλευση θα κυμανθεί γύρω στα 50.000 μέλη κάτω και από τις 60.000 εγγεγραμμένα μέλη που είχε το κόμμα πριν τη διαδικασία εγγραφής νέων μελών για την εκλογή Τσίπρα από τη βάση.
Από αυτή τη δεξαμενή θα «τραβήξουν» ψήφους κατά βάση οι υποψήφιοι, κυρίως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που έχουν την μακροβιότερη οργανική σχέση με το κόμμα σε σχέση με τον εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενο Στέφανο Τζουμάκα πολλώ δε μάλλον με τον Στέφανο Κασσελάκη.
Όμως, με ενδιαφέρον αναμένονται και οι μετατοπίσεις προς τον Κασσελάκη από το εσωτερικό της κομματικής βάσης, με δεδομένο ότι ο Παύλος Πολάκης με την πλήρη στήριξη που δίνει στην υποψηφιότητα του ομογενή υποψηφίου, εκτιμάται πως στρέφει στην κατεύθυνσή του μεγάλο κομμάτι από την «δεξαμενή» της Κίνησης Μελών, αφαιρώντας στήριξη από το Νίκο Παππά.
Ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρείται καταρχάς ότι συμβάλει στην τόνωση της συμμετοχής με διάφορους τρόπους:
-Θα ενεργοποιήσει απογοητευμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που δε σκόπευαν να ψηφίσουν, ανάμεσά τους και πολλά πασοκογενούς προέλευσης καθώς ήρθαν στον ΣΥΡΙΖΑ με τις αλλεπάλληλες διευρύνσεις έχοντας ως αναφορά τον Αλέξη Τσίπρα.
-Θα προκαλέσει αντισυσπειρώσεις φέρνοντας στην κάλπη κόσμο από τα αριστερά της κομματικής βάσης ή κόσμο με ανεπτυγμένη την κομματική συνείδηση και τον κομματικό πατριωτισμό, που δε θέλει το κόμμα να κινδυνεύσει από τον «εισβολέα» Κασσελάκη, που για πολλούς λογίζεται «ξένο σώμα», προϊόν της «μεταπολιτικής» και της επικοινωνίας κ.λπ
-Πιθανόν να σηκώσει από τον καναπέ και έναν κόσμο που εκφράζει τον ενθουσιασμό του για τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όλα αυτά βέβαια μένει να αποδειχτούν στην πράξη και αυτή τη στιγμή κανείς δε βάζει το χέρι του στη φωτιά για το πώς θα συμπεριφερθεί το στενό και το ευρύ ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση το στοίχημα της συμμετοχής είναι σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς εύλογα θεωρείται ότι δε θα είναι καλό σημάδι για την επανεκκίνηση του, και για το μήνυμα ότι παραμένει κυβερνητική δύναμη, τυχόν αποδεκατισμένη προσέλευση ψηφοφόρων παλιών και νέων.
Από την άλλη, η συμμετοχή τελείως νέων ψηφοφόρων που θα έρθουν να εγγραφούν καταβάλλοντας το δίευρο θεωρείται ότι κατά πλειοψηφία θα πάει στην κάλπη το Στέφανου Κασσελάκη...
Μαρία Μητσοπούλου
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου