5.9.23

Το στοίχημα της συμμετοχής και οι θέσεις των 5...


Δώδεκα ώρες θα είναι ανοιχτές οι κάλπες την ερχόμενη Κυριακή (8πμ-8μμ) για τη διενέργεια της ψηφοφορίας που θα αναδείξει την νέα... ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Η Κουμουνδούρου έδωσε χθες οδηγίες προς…ενδιαφερομένους δηλαδή για τα νυν μέλη του κόμματος και όσους θα εγγραφούν ως νέα μέλη κατά την ημέρα της εκλογικής διαδικασίας θυμίζοντας τους ότι θα πρέπει να καταβάλουν συγχρόνως μία εκλογική συνδρομή ύψους 2 ευρώ.

Την ίδια ώρα οι πέντε διεκδικητές της αρχηγίας του κόμματος υπενθύμιζαν μέσω συνεντεύξεων και ομιλιών τους τις απόψεις τους για τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας αναδεικνύοντας τόσο τις διαφορές τους όσο και τα σημεία στα οποία οφείλει να εστιάσει ο νέος/α πρόεδρος ώστε να παραμείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κόμμα με προοπτική εξουσίας.

Το μεγάλο στοίχημα της συμμετοχής
Βεβαίως, το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι το θέμα της συμμετοχής των μελών στις εσωκομματικές κάλπες καθώς το ποσοστό της προσέλευσης σε συνδυασμό με τον αριθμό των μελών που θα εγγραφούν την ίδια ημέρα στα μητρώα της Κουμουνδούρου θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για το ποιο θα είναι το δίδυμο που πιθανότατα θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο αλλά και για την συνολική σειρά κατάταξης. Η Έφη Αχτσιόγλου από τα Χανιά κάλεσε τους πολίτες σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές λέγοντας ότι είναι θέμα δημοκρατίας και πολιτικής ενώ και ο Νίκος Παππάς επανέλαβε την αναγκαιότητα μαζικής συμμετοχής στις εσωκομματικές κάλπες.

Οι θέσεις Κασσελάκη
Στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη αναγνωρίζουν ότι για να υπάρξει μία ανατροπή στα προγνωστικά θα πρέπει να κινητοποιήσουν πολύ κόσμο όμως ουδείς είναι σε θέση να εκτιμήσει πόσοι και από αυτούς πόσα νεοεισερχόμενα μέλη θα πάνε να ψηφίσουν. Ο κ. Κασσελάκης σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους διαμήνυσε ότι ήρθε στον ΣΥΡΙΖΑ για να παραμείνει ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα. Σε ερώτηση για την σημερινή εσωκομματική κατάσταση ο ίδιος ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πολύ αξιόλογο δυναμικό, πρέπει όμως να βρούμε τρόπο να αξιολογήσουμε και αναλόγως, να αξιοποιήσουμε το στελεχιακό δυναμικό του».

Την ίδια ώρα κύκλοι από το περιβάλλον του υποψηφίου προέδρου έλεγαν ότι σε περίπτωση που ο κ. Κασσελάκης αναδειχθεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τότε θα ζητήσει από την Έφη Αχτσιόγλου να αναλάβει καθήκοντα Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Πρόσθεταν ότι ο Στ. Κασσελάκης έχει καλές σχέσεις με την κ. Αχτσιόγλου αλλά και με τον Νίκο Παππά καθώς και ότι δεν έχει επαφές ή σχέσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Επίσης άφηναν να εννοηθεί ότι μάλλον από επιλογή δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με τον Στέφανο Τζουμάκα. Σε χθεσινή του συνέντευξη στο Mega ο κ. Κασσελάκης όταν ρωτήθηκε για την απουσία του από την συνεδριακή αίθουσα όταν στο βήμα βρισκόταν ο κ. Τζουμάκας εξήγησε ότι έπρεπε να επισκεφθεί την τουαλέτα. Η συνέντευξη δόθηκε κατά τη διάρκεια περιοδείας του υποψηφίου προέδρου στον Έβρο.

Η διαφωνία Παππά και οι θέσεις Τσακαλώτου - Τζουμάκα
O Nίκος Παππάς όταν ρωτήθηκε στο ίδιο κανάλι εξέφρασε τη διαφωνία του με τον επαγγελματικό στρατό (όπως προτείνει ο Στ. Κασσελάκης). «Δεν είμαστε μία χώρα η οποία είναι παγκόσμια δύναμη και οργανώνει εκστρατευτικά σώματα. Δεν είμαστε μια χώρα η οποία δεν έχει κινδύνους και θα ήθελα να ακούσω και τις θέσεις και των συντρόφων και της συντρόφισσας για το ζήτημα που είναι σε εξέλιξη. Αύριο έχουμε τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών. Διαβλέπω έναν κίνδυνο να έρθει μία συμφωνία η οποία να αποδομεί όσα κατέκτησε η χώρα την περίοδο 2015-2019. Εγώ λέω ευθέως ότι συναίνεση σε τέτοια συμφωνία δεν πρόκειται να δώσουμε, δεν υπάρχει περίπτωση».

Σε συνέντευξή του στη «Γνώμη» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε: «Η πρότασή μου αφορά ένα κόμμα με εσωτερική δημοκρατία, όπου ο πρόεδρος θα είναι πρώτος μεταξύ ίσων, που τα όργανα θα λειτουργούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά». Πρόσθεσε πως «η ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών, ακόμη και όταν αυτές είναι θεμιτές, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι αυτοσκοπός». Ο Στέφανος Τζουμάκας με συνέντευξή του στην “Αυγή” μίλησε για ένα κόμμα προοδευτικής πλειοψηφίας και όχι των εσωκομματικών αντιθέσεων. Διατύπωσε τη θέση του πως στόχος του είναι η επιστροφή της πολιτικής...

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: