5.9.23

Στις 18 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν...



 Ικανοποίηση για το κλίμα συνεργασίας που «έχουμε καταφέρει» σε λίγους μόλις μήνες να δημιουργηθεί μεταξύ των κυβερνήσεων Αθήνας και Άγκυρας, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ τόνισε ότι κατά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, αποφάσισαν την επανεκκίνηση του πολιτικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης...

Στις δηλώσεις τους οι δυο υπουργοί έδωσαν το χρονοδιάγραμμα οικοδόμησης αυτής της νέας φάσης του πολιτικού διαλόγου, με απαρχή την έναρξη του στις 16/10 και την επανέναρξη τον ΜΟΕ (μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης). Από ελληνικής πλευράς, επικεφαλής της διαδικασίας έναρξης του πολιτικού διαλόγου έχει αναλάβει η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου, η οποία έχει διατελέσει και διπλωματική συμβούλος του Πρωθυπουργού.

Κομβικά σημεία της επανέναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου θα είναι πρώτα απ' όλα η συνάντηση που θα έχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 18 Σεπτεμβρίου, η 16η Οκτωβρίου και η διοργάνωση, μετά από επτά χρόνια, του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, μέχρι το τέλος του έτους, με τη συμμετοχή εκατέρωθεν συναρμοδίων για διάφορους τομείς διμερούς συνεργασίας υπουργών.


Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «είχαμε μια καρποφόρα συνάντηση στην οποία συζητήσαμε για διάφορα θέματα... Αξιολογήσαμε περιεκτικά τα προβλήματα μας αναφορικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε διαφορές απόψεων στο Αιγαίο. Συζητήσαμε τα θέματα αυτά νωρίτερα σε διερευνητικές συνομιλίες. Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, ως Τουρκία υποστηρίζουμε πάντα την αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού. Ανταλλάξαμε απόψεις με τον ομόλογό μου και αναφορικά με το Κυπριακό. Οι θέσεις μας αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού είναι γνωστές. Συζητήσαμε τα όσα μπορούμε να κάνουμε ως εγγυήτριες χώρες».

Για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης είπε ότι δεν θα πρέπει να αποτελέσει πεδίο ανταγωνισμού, αλλά και συνεργασίας. «Δεν θέλουμε να δούμε άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο... Επαναλάβαμε τις προσμονές μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξιότιμοι εκπρόσωποι του Τύπου, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε, άνευ προϋποθέσεων, τον διάλογο και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας με αμοιβαίο σεβασμό στα δικαιώματα και τα συμφέροντα, υπό τη βάση του διεθνούς δικαίου», σημείωσε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο Έλληνα ΥΠΕΞ δήλωσε ότι είναι απαραίτητο «να χτίσουμε πάνω σε αυτά που μας ενώνουν και να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά που μας χωρίζουν... Πιστεύω ότι συμμεριζόμαστε την ανάγκη να προωθήσουμε περαιτέρω τις οικουμενικές αυτές αξίες και να εδραιώσουμε σχέσεις αγαστής συνύπαρξης και ανεκτικότητας με αμοιβαίο σεβασμό στην ισότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών, καθώς και την μη ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις», ανέφερε και τόνισε:

«Ένα κλίμα το οποίο βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και τον σεβασμό που κρατά ανοιχτό ένα απευθείας δίαυλο επικοινωνίας που επιτρέπει αποκλιμάκωση κρίσεων και τη θέση γερών βάσεων για τις συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα. Σχέσεις που θέλουμε να εξελιχθούν επί τη βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου και ιδίως του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπως κατεξοχήν η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, της φιλικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών».

Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας σημείωσε ότι «η Ελλάδα από μακρού χρόνου και με συνέπεια την υποστηρίζει, οφείλοντας ασφαλώς να πληρούνται τα προαπαιτούμενα κριτήρια, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου... Η πορεία αυτή είχε δυσκολίες. Προσβλέπω σε μια αγαστή συνεργασία για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τις μειονότητες, «μιλήσαμε και αναδείξαμε τα θέματα που τις αφορούν. Για εμάς είναι γέφυρες συνεργασίας και όλοι οι πολίτες μας στην Ελλάδα απολάβουν ισονομία και ισοπολιτείας».

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι «είναι προς το κοινό μας συμφέρον να συνεργαστούμε για τον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης και την καταπολέμηση των παράνομων δικτύων διακίνησης που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο».

«Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, όπως και κάθε άλλου συναφούς ζητήματος είναι η αντιμετώπιση των περιφερειακών κρίσεων στην περιοχή μας που προκαλούν αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή μας» επισήμανε ακόμη.



Επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ, στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα | Αντώνης Τελόπουλος - «Εφ.Συν.»
Αμέσως μετά την συνάντηση των δύο πολιτικών, ο κ. Γεραπετρίτης επισκέφτηκε την Ελληνική Πρεσβεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: