Προτού αναλάβει την πρωθυπουργία της Ιταλίας, η Τζόρτζια Μελόνι ήταν μία από τις πιο σκληρότερες πολέμιους της μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως μέλος αντιπολίτευσης προέβαλε ακραίες πολιτικές θέσεις και προειδοποιούσε σε δυσοίωνο τόνο για τις προσπάθειες αντικατάστασης των γηγενών Ιταλών με εθνικές μειονότητες, ενώ υποσχόταν να θέσει σε εφαρμογή ναυτικό αποκλεισμό για να εμποδίσει τους μετανάστες να διασχίσουν τη Μεσόγειο...
Κατά τη διάρκεια της θητείας της, ωστόσο, άλλαξε εντελώς ρότα στην ουσία των πολιτικών της, χαλαρώνοντας την ακροδεξιά αντιμεταναστευτική της ατζέντα, αναφέρει το Politico σε σημερινό του δημοσίευμα σχετικά με το ζήτημα. Έτσι, η Ιταλίδα πρωθυπουργός χαλάρωσε κατά πολύ τους ελέγχους στα χερσαία και κυρίως θαλάσσια σύνορα της μεσογειακής χώρας, επιτρέποντας ουσιαστικά μια σημαντική αύξηση στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι χρειάζονται για να στελεχώσουν τον αποστεωμένο παραγωγικό κορμό της. Σε αυτό το πλαίσιο, εισήγαγε ειδική μεταναστευτική νομοθεσία που θα ανοίξει τον δρόμο σε έως και 1,5 εκατομμύριο νέους μετανάστες, προκειμένου να πατήσουν σε ιταλικό έδαφος μέσω νόμιμων οδών.
Σε μια εποχή που η δεξιά και η ακροδεξιά βρίσκονται σε άνοδο ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη άνοιξη, οι πολιτικές της Μελόνι αντιπροσωπεύουν μια σημαντική αλλαγή πορείας για το συντηρητικό μπλοκ της Ιταλίας, καθώς «η φλογερή ρητορική υποχωρεί μπροστά στις ψυχρές πρακτικές της διακυβέρνησης», γράφει το αμερικανικό περιοδικό πολιτικής επιθεώρησης στο δημοσίευμά του.
«Όταν είσαι στην κυβέρνηση, πρέπει να βρεις λύσεις, αντί για αποδιοπομπαίους τράγους», δήλωσε ο Claudio Cerasa, εκδότης της κεντρώας ιταλικής εφημερίδας Il Foglio.
Πάνω από 50 ΜΚΟ έγραψαν ανοιχτή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία την καλούν να λάβει μέτρα κατά της υποτιθέμενης καταστολής της Ιταλίας στις διασώσεις μεταναστών στη Μεσόγειο. Οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την κυβέρνηση Μελόνι ότι τους δυσκολεύει τη ζωή, εμποδίζοντας τις επιχειρήσεις τους, επιβάλλοντας πρόστιμα και αναγκάζοντάς τους να ελλιμενίζονται σε μακρινά λιμάνια. «Εάν συνεχιστεί η παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη θάλασσα, θα μπορούσαμε να δούμε μέχρι το τέλος του έτους μια δραστική μείωση ή την απουσία των πολιτικών πλοίων διάσωσης στη θάλασσα», γράφουν.
Στο τιμόνι μιας χώρας σε οικονομική στασιμότητα και δημοσιονομική παρακμή
Αυτή τη στιγμή, η Μελόνι ηγείται μιας χώρας που βρίσκεται σε οικονομική στασιμότητα και δημογραφική παρακμή. Κατά την τελευταία δεκαετία, ο ιταλικός πληθυσμός συρρικνώθηκε κατά περίπου 1,5 εκατομμύριο άτομα (περισσότερος από τον πληθυσμό του Μιλάνου). Σε 39 από τις 107 επαρχίες της χώρας, οι συνταξιούχοι είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους.
«Σκληρά» νούμερα σαν αυτά είναι που ώθησαν τον υπουργό Οικονομίας της Ιταλίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι να προειδοποιήσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι καμία μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν θα «αντέξει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα με τους αριθμούς γεννήσεων που έχουμε σήμερα σε αυτή τη χώρα».
Το διάταγμα της Μελόνι για τη νόμιμη μετανάστευση εκτιμά ότι η Ιταλία χρειάζεται 833.000 νέους μετανάστες τα επόμενα τρία χρόνια για να καλύψει «τρύπες» στο εργατικό δυναμικό της. Ανοίγει την πόρτα σε 452.000 εργαζόμενους κατά την ίδια περίοδο για την κάλυψη εποχικών θέσεων εργασίας σε τομείς όπως η γεωργία και ο τουρισμός, καθώς και για μακροχρόνια εργασία όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, εργαζόμενοι στη φροντίδα και μηχανικοί.
«Πρόκειται για μια εξαιρετικά ρεαλιστική συμπεριφορά», δήλωσε ο Ματέο Βίγια, ειδικός σε θέματα μετανάστευσης στο think tank ISPI στην Ιταλία. «Υπάρχει μια αλλαγή στην αφήγηση».
Με δεδομένους τους κανόνες της Ιταλίας για την οικογενειακή επανένωση, οι οποίοι επιτρέπουν στους μετανάστες να φέρνουν συγγενείς τους στη χώρα, «είναι εύκολο να προβλέψουμε ότι σε ένα διάστημα περίπου 10 χρόνων, αυτοί οι αριθμοί θα τριπλασιαστούν», φέρνοντας περίπου 1,5 εκατομμύριο μετανάστες, δήλωσε ο Μαουρίζιο Αμπροζίνι, καθηγητής κοινωνιολογίας και ειδικός σε θέματα μετανάστευσης στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου.
Η κυβέρνηση Μελόνι, πρόσθεσε, «ωθήθηκε να εφαρμόσει μια πιο ρεαλιστική πολιτική» από την επιχειρηματική τάξη που αποτελεί σημαντικό μέρος της υποστήριξής της.
Ο Νίκολα Προκατσίνι, ευρωβουλευτής του κόμματος της Μελόνι και συμπρόεδρος της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, στην οποία ανήκει το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας της ακροδεξιάς πρωθυπουργού, αρνήθηκε να παραδεχτεί οποιαδήποτε αλλαγή γραμμής στη μεταναστευτική πολιτική της Ρώμης: «Κάνουμε στην κυβέρνηση αυτό που έχουμε υποστηρίξει και στο παρελθόν: Δεν υπάρχει ένα έθνος που μπορεί να τα καταφέρει χωρίς μια μέτρια ποσότητα μετανάστευσης, αλλά πρέπει να είναι μικρή, βιώσιμη και ελεγχόμενη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.