Το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο λεκανοπέδιο της Αττικής αποτελεί άλυτο αλλά και διαρκώς επιδεινούμενο πρόβλημα εδώ και δεκαετίες. Στοιχίζει εκτός από την υπομονή και τις αντοχές των οδηγών και σημαντικά χρήματα σε... καύσιμα, που ξοδεύουν άδικα οι μηχανές των «ακίνητων» οχημάτων για να παραμένουν αναμμένες.
Πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκε μία πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος από την Περιφέρεια Αττικής που επιστρατεύει την… Google γι’ αυτό. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την περιφέρεια, θα υπογραφεί «το αμέσως επόμενο διάστημα» συμφωνία της με την Google στη βάση της οποίας τα δεδομένα της πλατφόρμας Google Maps θα εισαχθούν στο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας (σύμφωνα με την περιφέρεια αναμορφώθηκε και είναι πλέον «υπερσύγχρονο») και με βάση αυτά θα ρυθμίζεται η διάρκεια του κόκκινου και του πράσινου στα φανάρια.
Ο βαθμός κίνησης στους δρόμους
Η πλατφόρμα Google Maps παίρνει τα δεδομένα κίνησης από τους ίδιους τους οδηγούς που εκείνη την ώρα κάνουν χρήση της εφαρμογής (εφόσον βέβαια οι χρήστες το έχουν επιτρέψει σε αυτή), η οποία «διαβάζει» τον ρυθμό και την ταχύτητα κίνησης του οχήματος και με βάση αυτά τα δεδομένα προκύπτει ο βαθμός της κίνησης στον δρόμο όπου κινείται το όχημα.
Αυτό σημαίνει πως η αξιοπιστία των συγκεκριμένων δεδομένων εξαρτάται από τον αριθμό των οδηγών-χρηστών που έχουν επιτρέψει στην εφαρμογή να συλλέγει και να αποστέλλει (ανώνυμα) τα συγκεκριμένα δεδομένα, κάτι που προφανώς δεν γνωρίζουμε.
Επίσης, δεν γνωρίζουμε τον «βαθμό ελέγχου» των φαναριών από το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας. Εάν δηλαδή το κέντρο έχει πρόσβαση σε όλα τα φανάρια του λεκανοπεδίου και χωριστά στο καθένα ή εάν έχει πρόσβαση μόνο στα κεντρικά, διότι από αυτό τον βαθμό εξαρτάται και η αποτελεσματικότητα της συνεργασίας.
Συμπερασματικά, στη θεωρία η παραπάνω συνεργασία θα βελτιώσει το κυκλοφοριακό, ωστόσο μένει να το δούμε και στην πράξη, αφού πρώτα οι δύο πλευρές μάς ανακοινώσουν πότε θα αρχίσει να λειτουργεί…
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου