20.8.23

Στεγαστική κρίση: Γιατί η Golden Visa εκτοξεύει τις τιμές στις λαϊκές συνοικίες...

Εκτινάσσονται οι τιμές των ακινήτων στα δυτικά και στα ανατολικά προάστια της Αττικής εξαιτίας των αλλαγών που πραγματοποίησε η κυβέρνηση στη Χρυσή Βίζα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται σε μεγάλο βαθμό οι λαϊκές συνοικίες.

Από... 1ης Αυγούστου αυξήθηκε από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ το όριο επένδυσης για όσους επιλέγουν να αγοράσουν ακίνητα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μύκονο και Σαντορίνη, κάτι το οποίο στρέφει αλλού το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι οποίοι «κοιτούν» προς την πλευρά τόσο των ανατολικών όσο και των δυτικών προαστίων των Αθηνών. «Η αύξηση του ορίου επένδυσης στις 500.000 ευρώ για την απόκτηση της Golden Visa αναμένουμε να επηρεάσει τις τιμές πώλησης των ακινήτων στις περιοχές των δυτικών και των ανατολικών προαστίων, περιοχές όπου το όριο επένδυσης παραμένει στις 250.000 ευρώ» αναφέρει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates Θέμης Μπάκας, προσθέτοντας με νόημα: «Ήδη μέρος των επενδυτών τρίτων χωρών που στοχεύουν στην απόκτηση της Golden Visa έχει στραφεί στην αναζήτηση ακινήτων σε περιοχές των άνωθεν προαστίων, όπως το Αιγάλεω, το Περιστέρι και το Ίλιον».

Η άνοδος των τιμών στη Δυτική Αττική

Σύμφωνα με στελέχη κτηματομεσιτικών εταιρειών, στα δυτικά προάστια παρατηρείται μεγάλη άνοδος των τιμών κατοικίας, κάτι που θα επιβαρύνει τους ενοικιαστές αλλά και τους επίδοξους αγοραστές. Κι αυτό γιατί οι ζητούμενες τιμές είναι προς το παρόν χαμηλότερες συγκριτικά με άλλες περιοχές στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ενώ σε σχέση με τον όγκο των προσφερόμενων σπιτιών στο κέντρο της Αθήνας (λόγω και του προγράμματος «Σπίτι μου») αποτελούν δυνητικό στόχο των δικαιούχων του προγράμματος. Συνεπώς και το πρόγραμμα που θέσπισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. φαίνεται ότι οδηγεί σε ενίσχυση των τιμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου φέτος μεταξύ των περιοχών που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης σε σχέση με πέρυσι είναι το Ίλιον (δυτικά προάστια) με αύξηση +32%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του δείκτη τιμών Spitogatos Property Index (SPI), του ομώνυμου δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών ακινήτων. Την περίοδο Απρίλιος-Ιούνιος 2023, όταν ήταν σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Σπίτι μου», συνολικά στα δυτικά προάστια η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης διαμορφώθηκε σε 1.715 ευρώ ανά τ.μ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 14,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αυτή η άνοδος ήρθε μετά την ετήσια αύξηση κατά το πρώτο τρίμηνο που είχε φτάσει το 11,2%.

Οπως σημειώνει ο Θ. Μπάκας, «η συσσωρευμένη ζήτηση στις περιοχές των δυτικών και των ανατολικών προαστίων αναμένεται να πιέσει αυξητικά τις τιμές πώλησης, όπως ακριβώς συνέβη σε πολλές περιοχές του κέντρου της Αθήνας (Εξάρχεια, Νεάπολη, Κυψέλη κ.λπ.). Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι επενδυτές που στοχεύουν στην απόκτηση της Golden Visa δεν στοχεύουν σε μεγάλο ποσοστό στην “επένδυση”, αλλά στην απόκτηση των προνομίων που παρέχονται». Αναφέρει δε ότι «σύμφωνα με τα άνωθεν, λίγοι επενδυτές τρίτων χωρών που στοχεύουν στην Golden Visa θα στρέφονται πλέον στις περιοχές όπου το όριο αυξήθηκε στις 500.000 ευρώ, επομένως στις συγκεκριμένες περιοχές θα καταγραφεί σταθερότητα των ζητούμενων τιμών πώλησης. Αντιθέτως, στις περιοχές που το όριο επένδυσης παραμένει στις 250.000 ευρώ οι ζητούμενες τιμές πώλησης θα καταγράψουν αυξητικές τάσεις, που σε πολλές περιπτώσεις δεν θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές αξίες. Αναμένουμε μέρος των ιδιοκτητών να αυξήσουν τις ζητούμενες τιμές πώλησης στο όριο της Golden Visa». Γι’ αυτό και καταλήγει: «Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι αλλαγές στο επενδυτικό πρόγραμμα Golden Visa δεν φαίνεται να στρέφουν το ενδιαφέρον σε περιοχές της περιφέρειας, περιοχές που έχουν ανάγκη την προσέλκυση επενδύσεων».

Πιέσεις από Βρυξέλλες

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χρυσή Βίζα έγινε «της μόδας» μετά την οικονομική κρίση του 2008, με χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Ισπανία να τις προσφέρουν ως τρόπο προσέλκυσης επενδύσεων.

Η Ε.Ε., από την άλλη, πιέζει εδώ και καιρό τις κυβερνήσεις να βάλουν φρένο στα προγράμματα Χρυσής Βίζας με το σκεπτικό ότι είναι αντιδημοκρατικά και μπορεί να χρησιμεύσουν ως μέσο εισόδου βρόμικου χρήματος στο μπλοκ. Η Ιρλανδία τερμάτισε το δικό της πρόγραμμα στις 15 Φεβρουαρίου, το ίδιο και η Πορτογαλία λίγους μήνες αργότερα. Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν πρόσφατα στο Bloomberg ότι οι αποφάσεις αυτές αυξάνουν το κύμα ενδιαφέροντος για τέτοια προγράμματα σε Ελλάδα και Ισπανία. Όσα διαθέσιμα στοιχεία υπάρχουν -και δεν είναι πάρα πολλά- δείχνουν ότι η σημαντική πλειονότητα των ατόμων που επωφελούνται από τα προγράμματα είναι από την Κίνα. Στην Ιρλανδία, η οποία χορήγησε άδεια διαμονής με αντάλλαγμα επενδύσεις σε ακίνητα τουλάχιστον 500.000 ευρώ σε αγοραστές με προσωπική περιουσία τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ, οι Κινέζοι υπήκοοι αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 90% των 1.727 αιτήσεων που εγκρίθηκαν από το 2012 μέχρι το τέλος του προγράμματος. Στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% των 12.818 από τις Χρυσές Βίζες που εκδόθηκαν την τελευταία δεκαετία. Στην Πορτογαλία το ποσοστό ανέρχεται στο 50% των 11.758 αδειών που έχουν χορηγηθεί από το 2012, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: