20.8.23

Χωρίς παροχές, αλλά με "μεταρρυθμίσεις" ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.


Σε ρυθμούς ΔΕΘ μπαίνει η κυβέρνηση από αυτή την εβδομάδα, όμως το “καλάθι” του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν θα περιέχει εφέτος παροχές, αλλά “μεταρρυθμίσεις”.

Το “μεταρρυθμιστικό” και όχι οικονομικό αυτό “καλάθι”... θα έχει βέβαια σαφές και συγκεκριμένο (νεο)φιλελεύθερο ιδεολογικό πλαίσιο, με σλόγκαν τον “πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό”.

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δεν θα μπει στη λογική παροχών, καθώς ο δημοσιονομικός χώρος είναι περιορισμένος και εξάλλου όπως έλεγαν άλλες πηγές οι βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης έγιναν ήδη πράξη με το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο.

Και πηγές του υπουργείου Οικονομικών άλλωστε έκοβαν κάθε συζήτηση για νέα μέτρα στήριξης, επισημαίνοντας ότι τα φορολογικά έσοδα έχουν αυξηθεί μόνο σε ταμειακή και όχι δημοσιονομική βάση.

Ούτως ή άλλως, όπως παραδέχονται από την κυβέρνηση, βρισκόμαστε στην αρχή της τετραετίας. Ως εκ τούτου, προτεραιότητα είναι η δρομολόγηση των μεταρρυθμίσεων, που είχε περιγράψει ο κ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης είχε διεκδικήσει τον όρο “εκσυγχρονισμός” και είχε μεταξύ άλλων προαναγγείλει αλλαγές στην υγεία, αλλά και την πρόθεση του να αναθεωρήσει το άρθρο 16 του Συντάγματος ώστε να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ.

Εν τω μεταξύ όμως η κυβέρνηση έχει βρει συνταγματικό παραθυράκι για ιδιωτικά ΑΕΙ μέσω του άρθρου 28 του Συντάγματος και η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία από τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη αναμένεται λίγο πριν ή λίγο μετά τη ΔΕΘ.

Μετά τη ΔΕΘ θα έρθει και το περίφημο νομοσχέδιο “Επιτελικό Κράτος 2”, που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και των δομών του δημοσίου. Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει άλλωστε “σημαία” το θέμα της αξιολόγησης, παρά τις αντιδράσεις που ήδη υπάρχουν καταρχήν στο χώρο της εκπαίδευσης.

Αντιδράσεις που εδράζονται στο γεγονός ότι η δυναμική εκπαιδευτική διαδικασία δύσκολα μπορεί να μπει σε “κουτάκια”, ενώ εκπαιδευτικοί καταγγέλουν ότι αξιολογούνται πχ για το εάν χρησιμοποιούν διαδραστικά μέσα ανεξαρτήτως εάν τα διαθέτει το σχολείο ή όχι.

Εν τω μεταξύ μέχρι τη ΔΕΘ θα προχωρήσει σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η αναδιάρθρωση της Αστυνομίας, η οποία άλλωστε βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα μετά τη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια από Κροάτες νεοναζί χούλιγκαν, που είχαν διασχίσει ανενόχλητοι τη χώρα.

Από Δευτέρα αναμένεται να βγει τελικά σε δημόσια διαβούλευση και το εργασιακό νομοσχέδιο, που επρόκειτο να δοθεί στη δημοσιότητα πριν το Δεκαπενταύγουστο, αλλά καθυστέρησε ενδεχομένως και λόγω των αντιδράσεων για “εργασιακό μεσαίωνα”.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε προκαλέσει σάλο με τις δηλώσεις περί 16ωρης εργασίας (δύο οκτάωρα σε διαφορετικούς εργοδότες), σε συνδυασμό με το προκλητικό σχόλιο πως αυτό δεν θα αρέσει στην αριστερά. Εν συνεχεία ο κ. Γεωργιάδης θυμήθηκε την ελάχιστη ανάπαυση των εργαζομένων, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται πάντως ότι το εργασιακό νομοσχέδιο αφορά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχετικού πλαισίου στη χώρα μας.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ θα εξηγήσει τι σημαίνει στην πράξη “πολυεπίπεδος εκσυγχρονισμός” με κατεύθυνση ευρωπαϊκή. “Στους τομείς που υστερούμε, θέλουμε να φτάσουμε στα ευρωπαϊκά επίπεδα”, εξηγούσαν κυβερνητικά στελέχη.

Στο Μαξίμου ποντάρουν επίσης πολλά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με την οποία θεωρούν ότι θα κλείσει ένας επώδυνος κύκλος για τη χώρα μας.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: