14.8.23

Τέλος η στήριξη...


Ό,τι έδωσε, έδωσε διαμηνύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη...

Στην απόσυρση της όποιας στήριξης για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους προχωρά η κυβέρνηση της Ν.Δ., επικοινωνώντας δήθεν θεσμικές παρεμβάσεις με περισσούς λεονταρισμούς περί ελέγχων των παραβατών και... πάταξης φαινομένων κακοπληρωτών, δηλαδή αυτά που όφειλε να έχει πράξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά και διάφορα προγράμματα που προφανώς δεν αφορούν όλους.

Μάλιστα, ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι πλέον το βασικό της μέλημα είναι οι ετυμηγορίες των οίκων αξιολόγησης τον Σεπτέμβριο, η προοπτική αλλαγής επενδυτικής βαθμίδας και οι προετοιμαζόμενες εξαγγελίες της ΔΕΘ αναμένεται να προσαρμοστούν σε αυτή την κατεύθυνση. Επομένως, τα όποια μέτρα δεν πρέπει να έχουν τον παραμικρό δημοσιονομικό αντίκτυπο, κάτι που σημαίνει ότι αφενός δεν θα υπάρξει κάποια άμεση οικονομική στήριξη και αφετέρου δεν τίθεται ζήτημα μειώσεων φορολογικών επιβαρύνσεων στην ενέργεια και αλλού.

Καύσιμα

Άλλωστε, σε πρόσφατες συνεντεύξεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Ν. Παπαθανάσης ήταν σαφής μιλώντας περί σοβαρότητας για να επιτευχθεί επενδυτική βαθμίδα στην οικονομία. Όπως ξεκαθάρισε, δεν υπάρχει συζήτηση ούτε για το πενιχρό fuel pass ή κάτι παρόμοιο, σημειώνοντας «ό,τι έχει ανακοινωθεί, έχει ανακοινωθεί. Αυτή είναι η δημοσιονομική δυνατότητα της οικονομίας μας. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς».

Μίλησε, πάντως, για τους ελέγχους που «τώρα κάνουμε» στα πρατήρια βενζίνης και στην επιβολή προστίμων...

Τι κι αν η αμόλυβδη έχει ήδη ξεπεράσει ήδη τα 2 ευρώ και το diesel, που καίει τους παραγωγικούς κλάδους (αγρότες, μεταφορές, επιχειρήσεις), συνεχίζει το ράλι έχοντας φτάσει πανελλαδικά το 1,715 ευρώ/λίτρο.

Υπό αυτές τις συνθήκες αναμένεται να εξεταστεί και η διαμόρφωση του φετινού επιδόματος θέρμανσης, που επίσης πρέπει να «χωρέσει» σε πιο περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο.

Ρεύμα

Αναφορικά με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, είναι γνωστό ότι βαίνουν μειούμενες, αν και οι τιμές δεν έχουν σταθεροποιηθεί ούτε έχουν επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, προϊδεάζοντας για παγίωση αυξήσεων. Το «πακέτο» του Αυγούστου ψαλιδίστηκε στο 1 λεπτό/κιλοβατώρα και συνολικά 19 εκατ. ευρώ, που καλύφθηκαν από τον μηχανισμό ανάκτησης μέρους των υπερκερδών στην ηλεκτροπαραγωγή, που επίσης φθίνει όσο μειώνονται οι τιμές χονδρεμπορικής, αν και τον Ιούλιο ενισχύθηκε με επιστροφή 54 εκατ. (από 19 εκατ. τον Ιούνιο).

Η παράταση του μηχανισμού αυτού όπως και του καθεστώτος στη λιανική έως το τέλος του χρόνου απλώς διασφαλίζει ένα πιθανό έσοδο για παν ενδεχόμενο, αλλά δεν εγγυάται συνέχιση οριζόντιων επιδοτήσεων. Άλλωστε, πρέπει κάπως να τακτοποιηθούν και οι τρύπες στους ειδικούς λογαριασμούς ΑΠΕ και ΥΚΩ, από τους οποίους αιμοδοτήθηκε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που επιδοτούσε γενναία την αισχροκέρδεια των προμηθευτών το περασμένο έτος.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι επανέρχεται τον χειμώνα η ρήτρα αναπροσαρμογής και η διαμόρφωση τιμών με βάση τις διαθέσεις της αγοράς και του ...ανταγωνισμού.

Νέα «μέτρα»: Πάταξη μπαταχτσήδων και προγράμματα

Εξάλλου, με βάση τις προαναγγελίες πρωθυπουργού και υπουργού ΠΕΝ, το «πακέτο» που θα εξαγγελθεί στη ΔΕΘ φαίνεται πως μάλλον θα εξαντληθεί σε κάποια μέτρα για ενεργειακά και κοινωνικά ευάλωτα νοικοκυριά που κυρίως αφορούν προγράμματα, π.χ., για φωτοβολταϊκά με τη συμμετοχή δήμων και Ενεργειακών Κοινοτήτων, τα Εξοικονομώ κ.λπ., την επαναφορά διακριτής κατηγορίας πολυτέκνων (βάσει απόφασης του ΣτΕ) και την αυστηρότερη αντιμετώπιση στρατηγικών κακοπληρωτών, ενεργειακού «τουρισμού» (εναλλαγή παρόχων αφήνοντας οφειλές) και ρευματοκλοπών.

Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση της Ν.Δ. εγκαινιάζει μια νέα επικοινωνιακή προσέγγιση αντιπαραβάλλοντας στην ακρίβεια:

- Ελέγχους και πρόστιμα (μόνο) στη λιανική αγορά καυσίμων μαζί με λεονταρισμούς για τα πρόστιμα στους παραβάτες, δηλαδή το αυτονόητο.

- Ένα δίπολο αντιμετώπιση «μπαταχτσήδων» στην αγορά ηλεκτρισμού / δήθεν επιβράβευση συνεπών καταναλωτών (κινητοποιώντας και τον κατάλληλο κοινωνικό αυτοματισμό κακοί και καλοί καταναλωτές).

- Προγράμματα διά πάσαν νόσον... λιγότερο ή περισσότερο δημοφιλή και «πράσινα» και βεβαίως χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ κ.λπ.), που πάντως, δεδομένου ότι απαιτούν και ίδια κεφάλαια, δεν αφορούν όλους.

Αντιγόνη Ζούντα

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: