Ενώπιον κρίσιμων διλημμάτων σχετικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα έναντι της Αλβανίας τους επόμενους μήνες σε ευρωπαϊκό...αλλά και διμερές επίπεδο φέρνει η απόφαση της –πλήρως ελεγχόμενης από την κυβέρνηση του Εντι Ράμα– δικαιοσύνης για την παραπομπή σε τακτική δικάσιμο από το ειδικό δικαστήριο του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα έγινε προσπάθεια διαχείρισης της κατάστασης σε διπλωματικό επίπεδο, με τη λήψη όλων των απαραίτητων τυπικών μέτρων (διαβήματα, ενημέρωση Ευρωπαίων σε διάφορα επίπεδα), αλλά και παρασκηνιακά.
Η υπόθεση Μπελέρη αντιμετωπίζεται ως ένα –ασήμαντο στρατηγικά, αλλά υπαρκτό– ρήγμα στο ΝΑΤΟ από πλευράς της Ουάσιγκτον, ενώ και στο Βερολίνο οι τριβές μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας θεωρούνται «βούτυρο στο ψωμί» του ρωσικού παράγοντα.
Για την Αθήνα η συγκεκριμένη διάσταση είναι, βεβαίως, δευτερεύουσα, καθώς η κυβέρνηση Ράμα εμφανίζεται να εκμεταλλεύεται την ισχυρή θέση της έναντι της ελληνικής εθνικής μειονότητας, με τρόπο που επηρεάζει, μεταξύ άλλων, και ζητήματα περιουσιακά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αποκαλούμενη Αλβανική Ριβιέρα, μια από τις πιο προσοδοφόρες τουριστικές περιοχές στη γειτονική χώρα.
Ενα από τα διλήμματα που αντιμετωπίζει η Αθήνα είναι, κατ’ αρχάς, σε τι βαθμό θα εκμεταλλευθεί τις δυνατότητες της Ελλάδας, που ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να μπλοκάρει ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Αλβανία.
Οι επόμενοι μήνες έως το τέλος του χρόνου θα είναι κρίσιμοι γι’ αυτό. Εκ των πραγμάτων ενταφιάζεται, επίσης, η προοπτική να προχωρήσει η συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει οι δύο πλευρές για την υπογραφή συνυποσχετικού που θα οδηγούσε την οριοθέτηση ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Από την ελληνική πλευρά η στάση του κ. Ράμα θεωρήθηκε περίπου ως δεδομένη, με αποτέλεσμα η υπόθεση Μπελέρη να καταλάβει εξαπίνης την ελληνική κυβέρνηση. Ουσιαστικά στην Αθήνα αντιλήφθηκαν ότι οι διαβεβαιώσεις του κ. Ράμα (ο οποίος τον Μάρτιο βρέθηκε στην Αθήνα, όπου το υπουργείο Εξωτερικών είχε διοργανώσει έκθεση των έργων τέχνης του πρωθυπουργού της Αλβανίας) δεν ήταν δεσμευτικές, αλλά μάλλον φιλολογικού χαρακτήρα.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την ομόλογό του Ολτα Τζάτσκα εξήγησε με αρκετά σαφή τρόπο ότι οι ανακοινώσεις του ειδικού πρωτοδικείου της Αλβανίας (SPAK) παραβιάζουν μια σειρά από δικαιώματα του κατηγορουμένου Μπελέρη, με πρώτο και κύριο το τεκμήριο της αθωότητας...
H Kαθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου