Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το σενάριο η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός να αντιμετωπίσουν την... Ντιναμό Ζάγκρεμπ και τη Μαρσέιγ αντίστοιχα το μυαλό των, πολύ ή έστω λίγο, μυημένων για το τι συμβαίνει με ένα κομμάτι των οργανωμένων πήγε στην αδελφοποίηση «κιτρινόμαυρων» οπαδών με εκείνους της γαλλικής ομάδας και αντίστοιχα «πράσινων» με εκείνους του κροατικού συλλόγου.
Το υπόβαθρο αυτής της «φιλίας» δεν είναι αμιγώς αθλητικό και αρκεί να δει κανείς την ανάρτηση του Νταβόρ Κάρατσιτς, δικηγόρου των φανατικών των «Bad Blue Boys», του ακροδεξιού φαν κλαμπ της Ντιναμό στα σόσιαλ μίντια. «Οι οπαδοί της ΑΕΚ είναι τα μεγαλύτερα ανθρώπινα αποβράσματα που υπάρχουν. Είναι ανθρώπινα σκουπίδια, ναρκομανείς, αριστεροί και αναρχικοί, που πετούν μολότοφ και ποδοπατούν κεφάλια».
«Σκοτεινές» απόψεις, γεμάτες μίσος, καμουφλαρισμένες με κενά ιδεώδη περί πίστης στις ομάδες, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που ενίοτε καταλήγει σε επεισόδια τα οποία ξεφεύγουν από τα στενά ελληνικά όρια. Πριν από δύο χρόνια ήταν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ που είχαν δεχτεί επιθέσεις από Μασσαλούς στην κατά τα άλλα πανέμορφη πόλη της Μεσογείου και τότε οι καταγγελίες για Ελληνες που τους «ψάρευαν» πριν οι Γάλλοι και Αλγερινοί τούς επιτεθούν με μαχαίρια και λοστούς ήταν ουκ ολίγες.
Μήπως δεν υπήρχαν καταγγελίες στην περιβόητη δολοφονία Φιλόπουλου, στη διάρκεια συμπλοκών οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, ότι συμμετείχαν στο έγκλημα και Σέρβοι οπαδοί; Ή δεν υπήρχε καταγγελία για ελληνικό δάκτυλο στα επεισόδια στον αγώνα του ΠΑΟΚ με τη Ραπίντ Βιέννης το 2012 στην Τούμπα; Οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα δεν είχαν δεχτεί επίθεση με μαχαίρια από συμπατριώτες τους ντυμένους στα ασπρόμαυρα που είχαν στήριξη από Ελληνες «αδέρφια» τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πριν από αγώνα του Αρη με την ομάδα του Βελιγραδίου το 2007;
Για να μην είμαστε ισοπεδωτικοί, μπορεί να υπάρχουν και αδελφοποιήσεις μεταξύ Ελλήνων και ξένων οπαδών που προάγουν πολιτισμό, όμως η αλήθεια είναι ότι τα όσα τραγικά έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια -και όχι μία ή δύο φορές- δεν αφήνουν να προβληθεί η θετική πλευρά τους. Εχοντας καταγραφεί ουκ ολίγες «μαύρες μέρες» στην ιστορία των οπαδικών κινημάτων (καιρός είναι οι αγνοί οργανωμένοι να βοηθήσουν να φύγει το στίγμα από τους συνδέσμους τους) όλων των πολυπληθών σε μάζα οπαδών ομάδων στη χώρα μας, οι αδελφοποιήσεις έχουν καταλήξει να λογίζονται απλά ως «σίγουρα επεισόδια με διεθνές πρόσημο».
Και για να έχουμε εικόνα για το ποιοι είναι με ποιους, κυρίως για να μας βοηθήσει αυτό να ερμηνεύουμε μαύρα γεγονότα σαν κι αυτά της Νέας Φιλαδέλφειας, ας καταγράψουμε ορισμένες από αυτές τις αδελφοποιήσεις.
Οι οργανωμένοι οπαδοί του Παναθηναϊκού έχουν στενές σχέσεις -εκτός της Ντιναμό Ζάγκρεμπ- με εκείνους της Ραπίντ Βιένης, της Ρόμα και με ένα τμήμα των φανατικών της Ρεάλ Μαδρίτης. Είναι πολύ ισχυρή η φιλία των οπαδών του Ολυμπιακού με εκείνους του Ερυθρού Αστέρα (άλλωστε οι οπαδοί των «ερυθρόλευκων» είναι εκείνοι που είχαν βρεθεί πρώτη φορά στο πλευρό οπαδών ξένης ομάδας, στο ΟΑΚΑ, το 1992 σε αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Ερυθρό Αστέρα για το πρώτο Τσάμπιονς Λιγκ).
Οι «κίτρινοι» της Θεσσαλονίκης τα έχουν καλά με εκείνους της Ντόρτμουντ αλλά και της Μπότεφ Πλόβντιβ (φιλία που έγινε πιο ισχυρή μετά τη δολοφονία του Τόσκο, του Βούλγαρου που είχε ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη για να δει ματς του Αρη), ενώ οι οπαδοί του Ηρακλή έχουν βρεθεί στο πλευρό εκείνων της Μάιντς και της Μπούντουσνοστ.
Η «αφορμή»(;)
Ο αγώνας Ολυμπιακός - Ντιναμό Ζάγκρεμπ (2-1) για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, στις 4 Νοεμβρίου 2015, ήταν –σύμφωνα με κροατικά ΜΜΕ– η... αφορμή για το προχθεσινό μακελειό της Νέας Φιλαδέλφειας! Την παραμονή εκείνης της συνάντησης, παρά την –και τότε– απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, είχαν βρεθεί στην Αθήνα οργανωμένοι οπαδοί της Ντιναμό (αδελφοποιημένοι με αυτούς του Παναθηναϊκού) αλλά και οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα (αδελφοποιημένοι με τους οπαδούς του Ολυμπιακού).
Στα διάφορα επεισόδια –και... οδομαχίες– που εξελίχθηκαν σε Αθήνα και Πειραιά, ξεχώρισε η επίθεση μιας μηχανοκίνητης πομπής σε ένα ταξί που μετέφερε τέσσερις Κροάτες.
Τα μηχανάκια έκλεισαν τον δρόμο στο ταξί, έσπασαν τα τζάμια και έριξαν μέσα ένα καπνογόνο, με τους Κροάτες και τον οδηγό μόλις να προλαβαίνουν να βγουν έξω και να τρέπονται σε φυγή.
Η αποκατάσταση της «τιμής», της «υπόληψης» και του «πληγωμένου γοήτρου» των «Bad Blue Boys» έπρεπε να γίνει στην ίδια πόλη, χωρίς να τους ενδιαφέρει ποιοι (θα) ήταν οι αντίπαλοι. Προχθές τα... κατάφεραν!...
Γιώργος Μανετάκης
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου