20.8.23

Σεπτέμβριος με κρίσιμα νομοσχέδια...



Το πακέτο των παρεμβάσεων σε κράτος και Δημόσιο που θα ξεδιπλώσει σε λίγες εβδομάδες από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποτυπώνει σε πρώτη φάση το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, το οποίο θα ξεκινήσει με την επαναλειτουργία της Βουλής ουσιαστικά από τον Σεπτέμβριο...
Με τα πρώτα νομοσχέδια που επεξεργάζονται πυρετωδώς τα υπουργικά επιτελεία ώστε να κατατεθούν μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, το σύστημα του Μαξίμου εκτιμάται πως θα επιδιώξει για άλλη μία φορά να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα βαριά γεγονότα του καλοκαιριού και να αποσιωπήσει με τη συνήθη επικοινωνιακή διαχείριση τη γερή πολιτική ζημιά που υπέστη εν τη γενέσει του ο βαρύγδουπος «πολυδιάστατος» εκσυγχρονισμός, το νέο δηλαδή κυβερνητικό αφήγημα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός μόλις κέρδισε τη δεύτερη θητεία του.

Στην αντίθετη όχθη, μετά και τα ανήκουστα δεδομένα που οδήγησαν στη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή από τους Κροάτες νεοναζί, η αντιπολίτευση προετοιμάζεται για σκληρές μάχες στην Ολομέλεια, προκειμένου να εμποδίσει το κρυφτό του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του από την «πίστα» της πολιτικής ευθύνης, αποκαθηλώνοντας εκ νέου και με έμφαση το «γαλάζιο» επιτελικό κράτος, το δόγμα της ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών, το κλίμα της κανονικότητας και το όραμα της νέας Ελλάδας που εξακολουθεί, παρά ταύτα, να συντηρεί ο κυβερνητικός μηχανισμός.

Πυκνό χρονοδιάγραμμα

Ετσι, με φόντο το πυκνό πολιτικό χρονοδιάγραμμα των δύο επόμενων μηνών (συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Θεσσαλονίκη, αυτοδιοικητικές), αναμένεται να κλιμακωθεί η κοινοβουλευτική συζήτηση γύρω από την περίφημη αντιπυρική ετοιμότητα που κατέρρευσε μπροστά στα ακραία καιρικά φαινόμενα παραδίδοντας και πάλι τη χώρα στις καταστροφικές πυρκαγιές –με τον θάνατο των δύο πιλότων του Canadair που συνετρίβη στην Κάρυστο και τα εκτεθειμένα πυρομαχικά της Πολεμικής Αεροπορίας να στοιχειώνουν το πρωθυπουργικό γραφείο και να απαιτούν απαντήσεις.

Παράλληλα η «μεταρρυθμιστική» ατζέντα Μητσοτάκη στους κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας, σε συνδυασμό με την ακρίβεια και την κερδοσκοπία που καλπάζουν ανενόχλητες, το κύμα των πλειστηριασμών που κατά τις σχετικές εκτιμήσεις θα ξεσπάσει, τις τελευταίες ηχηρές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών και την αρρυθμία του νέου υπουργικού σχήματος που εκδηλώθηκε σχεδόν αστραπιαία μετά την ορκωμοσία του, πρόκειται να τροφοδοτήσουν υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης.

Προς το παρόν εκκρεμεί η ανταπόκριση της κυβέρνησης στην επίκαιρη ερώτηση –την πρώτη για την Ωρα του Πρωθυπουργού– που κατέθεσε στις αρχές του Αυγούστου η πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφορά την κλιματική κρίση και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας και της οικονομίας, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται (εάν και εφόσον προγραμματιστεί) η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά, την οποία προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Ολομέλεια στο τελευταίο νομοσχέδιο (για την ψήφο των αποδήμων) που ψηφίστηκε πριν κλείσει η Βουλή για καλοκαίρι.

Οπως είναι ήδη γνωστό, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που δρομολογούνται για τον Σεπτέμβριο είναι αυτό για την προστασία των δασών και την αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές (με κλιμακωτή αύξηση προστίμου για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια μέχρι 30.000 ευρώ), το οποίο ετοιμάζεται από τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ως ακόμη μία απόδειξη των εκ των υστέρων αντανακλαστικών του κράτους στα χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, απώλειας ανθρώπων, ζώων και περιουσιών.

Στις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που πρόκειται να κατατεθούν το φθινόπωρο συγκαταλέγεται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και οι διατάξεις που αφορούν τους συνταξιούχους (κατάργηση της οριζόντιας κράτησης του 30% της σύνταξης για τους απασχολούμενους, ρυθμίσεις για τους οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία και συνταξιοδότησή τους με άρση τραπεζικού απορρήτου).

Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανοίξει στη Βουλή σταδιακά και ο «μπλε φάκελος» του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο «επιτελικό κράτος» με τις σαρωτικές αλλαγές στις δομές της δημόσιας διοίκησης που έχει ήδη προαναγγείλει η Νίκη Κεραμέως. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επέκταση της αξιολόγησης, επιτάχυνση προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, παγίωση του «μπόνους» παραγωγικότητας, περαιτέρω απλοποίηση διοικητικών διαδικασιών, αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων κ.ά.

Ιδιωτικοποίηση ΑΕΙ

Τέλος, στο πλαίσιο της ολιστικής παρέμβασης στον χώρο της εκπαίδευσης που σχεδιάζεται από τον νέο υπουργό Παιδείας θα ενταχθεί και η επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ, την οποία επιδιώκει διακαώς ο πρωθυπουργός, διά της πλαγίας οδού, μέσω της ενεργοποίησης δηλαδή του άρθρου 28 που δίνει τη δυνατότητα διακρατικών συμβάσεων μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων και ιδρυμάτων του εξωτερικού.

Το είχε προαναγγείλει ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων αναφερόμενος στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης (με ορίζοντα βέβαια την αναθεώρηση του άρθρου 16), ενώ, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στο «Βήμα», ο Κ. Πιερρακάκης οραματίζεται τη «διεθνοποίηση» των δημόσιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με εμπλοκή και χρηματοδότηση από ιδιωτικές επιχειρήσεις και «μικρά και ευέλικτα» funds.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: