Στο προσκήνιο έρχεται ξανά στην καρδιά του καλοκαιριού οι ελλείψεις φαρμάκων που ταλανίζουν εδώ και ένα χρόνο φαρμακοποιούς και ...ασθενείς. Οι φαρμακοποιοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι είναι ορατός ο κίνδυνος η μη επάρκεια των αποθεμάτων για την κάλυψη των ασθενών.Ο Φαρμακευτικός σύλλογος Θεσσαλονίκης χτύπησε καμπανάκι κινδύνου, τονίζοντας με ανακοίνωση του ”αυτή τη στιγμή λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων περίπου 300 σκευάσματα για τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, την καρδιά, το αναπνευστικό, αλλά και αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη”.
Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, «οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που αφορά κατά κύριο λόγο σκευάσματα πολυεθνικών εταιρειών, τα οποία πωλούνται στη χώρα μας σε τιμές πολύ πιο χαμηλές σε σύγκριση με το εξωτερικό, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα το εξαγωγικό ενδιαφέρον τους. Αποτέλεσμα είναι να εξάγονται σε άλλες χώρες με στόχο το κέρδος, αφήνοντας ακάλυπτους τους Έλληνες ασθενείς και θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να ξεχνoύν ότι το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα, αλλά αγαθό. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που η τιμολόγησή του δεν ακολουθεί τους κανόνες της αγοράς».
Ο ΦΣΘ υπογραμμίζει ότι «μικρή ανάσα έδωσε η πρόσφατη απόφαση του ΕΟΦ για απαγόρευση εξαγωγών άνω των 200 φαρμάκων, η οποία οδήγησε και σε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ φαρμακαποθηκάριων και φαρμακοποιών». Εκφράζει παράλληλα την πεποίθηση πως η απαγόρευση εξαγωγών πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα φάρμακα, ενώ αναφορικά με το κλείσιμο των εταιρειών για την περίοδο του καλοκαιριού, σημειώνει πως «θα μπορούσε να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην διαταράσσεται η ομαλή προμήθεια των φαρμακαποθηκών και κατ’ επέκταση των φαρμακείων».
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για επιβολή ηλεκτρονικής διαδικασίας δήλωσης αποθεμάτων εκ μέρους των φαρμακαποθηκών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, εφόσον υλοποιηθεί. Στόχος όλων μας οφείλει να είναι η διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στο αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο, τη στιγμή που το χρειάζονται και η προστασία της δημόσιας υγείας», καταλήγει ο ΦΣΘ.
Για το ακανθώδες πρόβλημα των ελλέιψεων των φαρμάκων μίλησαν στο libre, φαρμακοποιοί οι οποίοι προσπάθησαν να σκιαγραφήσουν τα αίτια του φαινομένου που φαίνεται ότι ήρθε για μείνει στην ήδη δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών.
Ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος σημειώνει στο libre ότιι ”Παρατηρούνται ελλείψεις όπως παρατηρούνται πάντα. Εδώ και ένα χρόνο παρατηρούνται ελλέιψεις φαρμάκων που δεν μπορούν να καλυφτούν. ”
Προσπαθώντας να εξηγήσει τα αίτια των ελλέιψεων επισημαίνει ότι ” Τα φάρμακα έχουν χαμηλή τιμή στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι μεσάζοντες δηλαδή οι φαρμακαποθήκες τα εξάγουν ακόμη και σε τετραπλάσια τιμή.”
”Οι εταιρείες έχουν αρχίσει να ελαχιστοποιήσει ύν τις παραδόσεις φαρμάκων στην Ελλάδα. Υπάρχει μια έλλειψη παγκοσμίως , έτσι τις μεγαλύτερες ποσότητες φαρμάκων θα τις πάρουν οι χώρες με τη μεγαλύτερη τιμή. Οι χώρες με μικρότερες τιμές παραλαμβάνουν τελευταίες και αν φτάσει τελικά το προϊόν σε αυτούς.”
Όσον αφορά στα σκευάσματα που εντοπίζονται οι ελλέιψεις υπογραμμίζει ότι ”αφορά όλες τις παθήσεις και εξαρτάται από την ζήτηση που μπορεί να υπάρχει. Η ζήτηση πάντως έχει μειωθεί στην Αθήνα και έχει αυξηθεί στην επαρχία. Γι αυτό και αυτή την περίοδο το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην επαρχία και αυτό σχετίζεται με τις ελλείψεις.”
Είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με τον κ. Λουράντο πολύς κόσμος έρχεται από την επαρχία στην πρωτεύουσα για να βρει φάρμακα. Μετά από ένα μήνα το πρόβλημα θα αρχίζει να μεγενθύνεται και στα μεγάλα αστικά κέντρα.
”Το καλοκαίρι και ειδικά στις περιοχές που υποδέχονται μεγάλο κύμα τουρισμού, οι ελλέιψεις φαρμάκων είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Ερχόμαστε αντιμέτωποι, με φαινόμενα όπως τουρίστες από ευρωπαϊκές χώρες φέρνουν συνταγές από τις χώρες τους προκειμένου να προμηθευτούν από την ελληνική αγορά σκευάσματα τα οποία είναι ήδη σε έλλειψη”.
Για το πρόβλημα των ελλέιψεων στα φάρμακα μιλάει στο libre και ο γενικός γραμματέας φαρμακευτικού συλλόγου Ρεθύμνου και μέλος του Δ.Σ του Πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου Ανδρέας Αντωνίου.
Όπως αναφέρει ”Αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις παιδιατρικές μορφές αντιβιώσεων αλλά έχουμε και ελλέιψεις σε φάρμακα χρόνιων παθήσεων όπως για σακχαρώδη διαβήτη και αναπνευστικού. Το αποτέλεσμα είναι εκτός από τα παιδιά να ταλαιπωρούνται και οι μεγάλης ηλικίας άνθρωποι.”
Ο κ. Αντωνίου στέκεται στο θέμα των εξαγωγών των σκευασμάτων τονίζοντας ότι ”Σωστά το υπουργείο έπραξε προχωρώντας στην αύξηση της λίστας των φαρμάκων που απαγορεύτεαι να εξάγονται. Η απαγόρευση των εξαγωγών ομολαποιεί σχετικά την αγορά για ένα χρονικό διάστημα. Όταν γίνεται όμως η άρση απαγόρευσης των εξαγωγών, το πρόβλημα ξαναεμφανίζεται”.
Επιημαίνεθ επίσης πως ” Πρέπει να προχωρήσουμε σε έναν συνολικό επαναπροσδιορισμό της φαρμακευτικής πολιτικής στην Ελλάδα η οποία αυτή τη στιγμή συνεχίζει να λειτουργεί με δεδομένα κλειστών προϋπολογισμών και μνημονιακές απαιτήσεις που πρέπει σιγά σιγά να καταργηθούν.”
Ο κ. Αντωνίου καταλήγει στην τοποθέτηση του ”Το κράτος πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού. Υπάρχουν άλλωστε τα ηλεκτρονικά εργαλεία που μπορεί να ελέγξει τα πάντα, έτσι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.
Αντιλαμβάνομαι ότι οι εξαγωγές βελτιώνουν το εμπορικό ισοζύγιο αλλά θα πρέπει να καλύπτονται οι ανάγκες του ασθενή.
Χρειάζεται μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα και όχι περιστασιακές όπως αυτές που υφίστανται αυτή τη στιγμή”...
Νίκος Νανούρης
libre.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου