12.8.23

Πώς η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία χάνει το στοίχημα στην Κίνα...



 Μαύρα σύννεφα απλώνονται στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες που βλέπουν τις κινέζικες να κάνουν γερό μπάσιμο.

Ειδικότερα, η επερχόμενη κρίση γίνεται ολοένα πιο ορατή πάνω από τη γερμανική οικονομία και αυτό γιατί οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες που παραδοσιακά είχαν ένα μεγάλο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς δείχνουν να «φρενάρουν»...

Όπως γράφει η Deutsche Welle, το πρώτο εξάμηνο του 2023 όλα πήγαιναν καλά. Η Volkswagen, η Mercedes-Benz και η BMW παρουσίασαν αυξημένους τζίρους και υψηλότερα κέρδη. Όμως οι προβλέψεις για το σύνολο του έτους απογοήτευσαν τις προσδοκίες πολλών επενδυτών και μετόχων. Ο πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων συμπιέζουν τη ζήτηση για νέα οχήματα. Οι πωλήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται 25% κάτω από τα επίπεδα του 2019, πριν δηλαδή το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα βρίσκεται περίπου στο 60% της περσινής χρονιάς, προειδοποιεί η Χίλντεγκαρντ Μίλερ, πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Αυτοκινητοβιομηχανιών VDA.

Η Κίνα έχει μπει για τα καλά στην αγορά

Χιλιόμετρα μακριά, η Κίνα, η μεγαλύτερη και σημαντικότερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, διευρύνει το προβάδισμά της με τα στοιχεία να είναι εντυπωσιακά καθώς υπολογίζεται πως από το σύνολο των ηλεκτροκίνητων οχημάτων παγκοσμίως περίπου τα μισά κυκλοφορούν σε κινεζικούς δρόμους.


Η επέλαση των Κινέζων κατασκευαστών

Με την Ασιατική χώρα να είναι πρωταθλήτρια στους δρόμους, σημαντική πρόοδο σημειώνουν και οι κινέζοι κατασκευαστές. Πρόσφατα ακόμα και οι κινέζοι αγοραστές αυτοκινήτων, ιδίως εκείνοι με υψηλά εισοδήματα, άρχισαν να προτιμούν εγχώριες μάρκες. Ενδεικτικό ότι η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD (Build Your Dreams), πρώτη σε πωλήσεις στην Κίνα, πούλησε το πρώτο εξάμηνο του έτους 30% περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Tesla, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της κινεζικής βιομηχανικής ένωσης CPCA.

Η BYD κατάφερε μάλιστα να πουλήσει στην Κίνα σχεδόν 20 φορές περισσότερα ηλεκτροκίνητα οχήματα από τη VW. Αντιδρώντας η VW επιδιώκει τώρα μια συνεργασία με την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Xpeng στους τομείς ηλεκτροκίνησης, λογισμικού και αυτόνομης οδήγησης. Για τον σκοπό αυτό η γερμανική εταιρεία επενδύει 700 εκατομμύρια δολάρια στη νεοφυή επιχείρηση και σχεδιάζει την κυκλοφορία δύο νέων μοντέλων στην κινεζική αγορά το 2026.

Στο παρελθόν γερμανικά πολυτελή αυτοκίνητα θεωρούνταν στην Κίνα ιδανικά σύμβολα στάτους για την ανερχόμενη μεσαία και ανώτερη τάξη.

Όμως τα οχήματα Made in China κερδίζουν ολοένα περισσότερο έδαφος στους κινέζους αγοραστές, κυρίως με την ψηφιακή τους τεχνολογία και τα εξελιγμένα συστήματα υποβοήθησης και ψυχαγωγίας. Όσον αφορά την άνεση και την ποιότητα, θεωρούνται πλέον από τους Κινέζους σχεδόν εφάμιλλα ή και ελαφρώς καλύτερα από εκείνα που προσφέρουν οι παραδοσιακές γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, σημειώνεται σε έκθεση της εταιρείας συμβούλων Berylls που ειδικεύεται σε θέματα αυτοκινητοβιομηχανίας.

Για πρώτη φορά το 2023, γραφει η DW, στην κινεζική αγορά αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων και οχημάτων με θερμικούς κινητήρες, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα διασφαλίσουν μερίδιο αγοράς 51%. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 το μερίδιο αυτό θα ανέλθει στο 65%. Το πρώτο τρίμηνο του 2023, η Κίνα βρέθηκε για πρώτη φορά στην πρώτη θέση στις εξαγωγές αυτοκινήτων, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Ιαπωνία. Η ασιατική χώρα βρίσκεται σε ανοδική τροχιά και ως προς τις πωλήσεις, τις εξαγωγές, αλλά και την παραγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: