Σαφείς αιχμές για τη στάση των ελληνικών αρχών σε μια σειρά από τομείς όπως το κράτος δικαίου, το προσφυγικό –με κορωνίδα το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο– αλλά και τη ραγδαία επιδείνωση του δείκτη Ελευθερίας του Τύπου αφήνει η Εκτελεστική Διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) Τιράνα Χασάν, κοινωνική λειτουργός και... δικηγόρος.
Σε συνέντευξή της στο Documento υπογραμμίζει ότι «οι παρεμβάσεις στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αποτελούν μέρος μιας αναδυόμενης ανησυχίας για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα».
Ταυτόχρονα, μετά τις δύο απανωτές αθωωτικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τον εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη ύστερα από αγωγές – SLAPPs, η Τ. Χασάν τονίζει: «Η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα επιδεινώνεται ραγδαία, με τη χώρα να πέφτει και να παραμένει στον πάτο της ΕΕ ως προς τον δείκτη της Ελευθερίας του Τύπου των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, κάτω από την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία, για δύο συνεχόμενα χρόνια», ενώ εκφράζει την ανησυχία της ότι «ο χώρος στενεύει ανησυχητικά και για τα μέσα ενημέρωσης».
Εν παραλλήλω, στηλιτεύει φυσικά και τη στάση των τουρκικών αρχών στο μεταναστευτικό, ξεκαθαρίζοντας πως «η Τουρκία έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες».
Μετά τον τέως εκτελεστικό διευθυντή του Human Rights Watch Κεν Ροθ και η Τιράνα Χασάν καταγγέλλει την πολιτική των pushbacks.
Λέει χαρακτηριστικά σε απόσπασμα της συνέντευξης:
Εχουμε τεκμηριώσει θανατηφόρα pushbacks από τις ελληνικές ακτές σκαφών που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες, παράνομες επιστροφές ευάλωτων ατόμων στην Τουρκία και κακομεταχείριση μεταναστών και αιτούντων άσυλο που φτάνουν στην Ελλάδα, πολλοί από τους οποίους κρατούνται σε καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά που ουσιαστικά χρησιμεύουν ως υπαίθριες φυλακές.
Οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν ποινικές έρευνες και συλλήψεις για να παρενοχλήσουν και να εκφοβίσουν μη κυβερνητικές ομάδες και άτομα, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και δικηγόρων, που ερευνούν κακοποιήσεις μεταναστών στα σύνορα της Ελλάδας ή παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια. Μια σειρά κανόνων για την εγγραφή και την πιστοποίηση των ΜΚΟ που εργάζονται με μετανάστες που υιοθετήθηκαν το 2020 εμποδίζουν τη δυνατότητα δεκάδων ομάδων να λειτουργούν στην Ελλάδα.
Ενας νόμος που εγκρίθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2021 εμποδίζει την έρευνα και διάσωση και την παρακολούθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων από ΜΚΟ με την απειλή βαρέων κυρώσεων και προστίμων.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε αποκαλύψει συστηματικές επιθέσεις σε ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένης της ψήφισης νόμων που εμποδίζουν τις δραστηριότητές τους αλλά και της επιβολής ψευδών κατηγοριών εναντίον τους – στρατηγικές που οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο για να φιμώσουν άλλα μέλη της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων...
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου