18.8.23

Εργασιακός οδοστρωτήρας: Εφιαλτικές αλλαγές διά χειρός Γεωργιάδη...



Η ενσωμάτωση της Οδηγίας που περιλαμβάνει μια σειρά θετικές διατάξεις, κυρίως για την προστασία των δικαιωμάτων όσων εργαζομένων (σε όλη την Ευρώπη) απασχολούνται σε καθεστώς ελαστικής απασχόλησης, αποτελεί για την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας το όχημα για την πλήρη διάλυση του Εργατικού Δικαίου και την ισοπέδωση και των πλέον στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων...

Μετά την εξωφρενικά απίθανη συλλογιστική του υπουργού για καθιέρωση 16ωρης εργασίας, που ανασκευάστηκε κακήν κακώς, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις ακόλουθες ανατροπές:

Κατάργηση και ξεχείλωμα του 8ωρου, που (με το πρόσχημα δύο διαδοχικών εργοδοτών την ίδια ημέρα) γίνεται 13ωρο.
Κατάργηση, ουσιαστική και τυπική, των (έτσι κι αλλιώς μειωμένων από τον νόμο Χατζηδάκη) υπερωριών.
Ποινικοποίηση της απεργίας. Υπάρχει διάταξη σύμφωνα με την οποία, εκτός από την αστική ευθύνη, για παρεμπόδιση των απεργοσπαστών θα προβλέπεται τώρα και ποινική ευθύνη. Δηλαδή, στις περιπτώσεις που κριθεί από τα δικαστήρια ότι απεργοί-μέλη του συνδικάτου που έχει κηρύξει απεργία κλείνουν και δεν επιτρέπουν την είσοδο στην εργασία όλων όσοι διαφωνούν εμπράκτως με αυτή, δεν θα κληθούν να καταβάλουν μόνο το οικονομικό αντίτιμο που θα τους επιδικαστεί, αλλά θα κινδυνεύσουν ακόμη και με ποινή φυλάκισης.
Το μέτρο αυτό έρχεται να συμπληρώσει τη νομοθεσία Χατζηδάκη που είχε χαρακτηριστεί αντεργατική και έχει επικριθεί σφόδρα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους συνδικαλιστικούς φορείς. Εξίσου ποινική θα χαρακτηρίζεται και η ευθύνη όλων όσοι παρεμποδίζουν όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά τους απεργοσπάστες.

Κατάργηση και του Π.Σ. Εργάνη;

Η πλέον επίμαχη διάταξη του νομοσχεδίου αφορά τη θεσμοθέτηση των συμβάσεων «μηδενικών ωρών» εργασίας. Η ενσωμάτωση της συγκεκριμένης πρόβλεψης θεωρείται δεδομένο ότι θα οδηγήσει σε αλλαγή του Εργατικού Κώδικα, καθώς στη χώρα μας υπάρχει υποχρέωση να προηγείται η αναγγελία των στοιχείων του μισθωτού εργαζόμενου στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη πριν από την ανάληψη εργασίας. Συγκεκριμένα, η εθνική νομοθεσία σήμερα απαγορεύει έναρξη απασχόλησης χωρίς να είναι εξαρχής σαφείς και γνωστοί οι βασικοί όροι εργασίας, ανάμεσα στους οποίους η ειδικότητα, ο τόπος και ο χρόνος εργασίας, οι αποδοχές, η ΣΣΕ που καλύπτει τη συγκεκριμένη εργασία, καθώς οφείλουν να αναρτηθούν από τους εργοδότες υποχρεωτικά στο Π.Σ. Εργάνη το αργότερο έως και την ίδια ημέρα της πρόσληψης και πάντως πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο.


Εφιάλτης

Για νέο εργασιακό εφιάλτη προειδοποιεί ο εργατολόγος Γιώργος Μελισσάρης αναφορικά με την καθιέρωση συμβάσεων «μηδενικών ωρών» σε κλάδους επισφαλώς εργαζομένων.

«Η κοινοτική Οδηγία που επικαλείται η κυβέρνηση, και έπρεπε ήδη να έχει ενσωματωθεί, δεν προβλέπει τίποτα για συμβάσεις “μηδενικών ωρών” ή 16ωρη εργασία» ξεκαθάρισε ο εργατολόγος.

Μιλώντας στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο, υπογράμμισε ότι «αν εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, θα γίνει μόνο γιατί θα το θέλει η κυβέρνηση, ενώ ακόμα και χώρες που το εφάρμοσαν το καταργούν τα τελευταία χρόνια».

Ψέματα και παραπληροφόρηση

«Ενώ η κυβέρνηση είχε ήδη προειδοποιηθεί επίσημα για τη σοβαρή καθυστέρηση στην ενσωμάτωση της Οδηγίας, το ίδιο διάστημα προχώρησε στην κωδικοποίηση του ατομικού Εργατικού Δικαίου (Π.Δ. 80/2022), στο οποίο έχει ενταχθεί σειρά αντεργατικών διατάξεων, ανάμεσα στις οποίες και αυτές που όφειλαν να τροποποιηθούν λόγω της νέας Οδηγίας, όπως και αυτές που έχουν ήδη κριθεί παράνομες με αποφάσεις εθνικών και διεθνών οργάνων» σημειώνει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, κάνοντας λόγο για ψέματα και παραπληροφόρηση από την πλευρά του υπουργείου και της κυβέρνησης.

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: