10.8.23

Η κληρονομιά του Δένδια...


Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο νέος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος δεν έχει σε μεγάλη εκτίμηση την ταξιδιωτική διπλωματία, όπως έχει ξεκαθαρίσει ...με το καλημέρα σας, είχε χθες την πρώτη επαφή του με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης. Τηλεφωνικά. Πιθανότατα, θα του ήταν πιο εύκολο να βρει σημείο επαφής και να κατευνάσει από το τηλέφωνο τη Ναϊλά Μανγκούς, η οποία είχε κάθε λόγο να αισθάνεται θιγμένη. Όταν, τον Νοέμβριο του 2022, ο προκάτοχος του Γεραπετρίτη είχε πάει στην Τρίπολη, με στόχο ουσιαστικά να μεταβεί αμέσως μετά στη Βεγγάζη, εκεί που κάνουν κουμάντο οι υποτιθέμενοι φίλοι της Ελλάδας -ή εχθροί της Τουρκίας-, η Μανγκούς είχε στηθεί στο αεροδρόμιο να τον περιμένει, παρά τη θέλησή του. Τότε ο Νίκος Δένδιας απέφυγε να κατέβει από το αεροσκάφος και να κάνει έστω μια χειραψία μαζί της, προκαλώντας επί της ουσίας διπλωματικό επεισόδιο. Το οποίο πανηγύρισαν τότε δεόντως τα διάφορα φιλοκυβερνητικά μέσα, λες και είναι πατριωτική κίνηση να αποφεύγει ένας υπουργός Εξωτερικών να χαιρετά την ομόλογό του μέσα στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσάς της. 

Μετά το διπλωματικό φιάσκο στο αεροδρόμιο, ο Δένδιας συνέχισε το ταξίδι του στη Βεγγάζη, ενώ οι ούτως ή άλλως δύσκολες σχέσεις της Ελλάδας με τη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης -που θα έπρεπε να είχε οδηγήσει την καθημαγμένη χώρα σε εκλογές από καιρό, πλην όμως είναι αναγνωρισμένη από τον διεθνή παράγοντα- έγιναν ακόμη χειρότερες. 

Το λάθος άλογο…
Η πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε την ελπίδα ότι ποντάροντας στον Χαλίφα Χάφταρ, τον πολέμαρχο που έκανε κουμάντο στη Βεγγάζη, και στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ, θα κέρδιζε πόντους - και θα έπειθε την επόμενη κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας να καταγγείλει το τουρκολυβικό σύμφωνο, που την έπιασε στον ύπνο. Όμως, αφενός πόνταρε σε λάθος άλογο, αφετέρου δεν ευδοκίμησε η διεθνής πίεση να γίνουν εκλογές στη Λιβύη και παραμένει στην εξουσία -λέμε τώρα- η κυβέρνηση υπό τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα. Οπότε, έστω με καθυστέρηση, θα πρέπει η Ελλάδα να βρει ένα modus vivendi με τη μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης, όσο «φιλοτουρκική» κι αν είναι. 

…και ο πρέσβης στην Τρίπολη

Κάτι που ξεκίνησε χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος, σε αντίθεση με τον Δένδια, δεν κατεβαίνει στις εκλογές, άρα μπορεί να κάνει αντιδημοφιλείς κινήσεις για το δεξιό ακροατήριο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, λοιπόν, ο Γεραπετρίτης τηλεφωνήθηκε χθες με τη Μανγκούς και της είπε πως είναι αναγκαία η επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Τρίπολης και η διάνοιξη απευθείας διαύλων επικοινωνίας. Μάλιστα, είχε και την ευκαιρία να της ανακοινώσει την απόφαση της Ελλάδας να αναβαθμίσει τη διπλωματική της εκπροσώπηση στη Λιβύη με τη διαπίστευση Έλληνα πρέσβη στην Τρίπολη.

Να σημειωθεί, ότι λίγες μέρες νωρίτερα, το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών αποφάσισε να στείλει τον μέχρι προχθές διευθυντή της Διπλωματικής Ακαδημίας Νίκο Γαριλίδη πρέσβη στη Λιβύη. Ο έμπειρος διπλωμάτης θα εγκατασταθεί στην Τρίπολη και θα επιδώσει κανονικά τα διαπιστευτήριά του. Κάτι που δεν είχε επιτραπεί από την ηγεσία του υπουργείου στον Νίκο Κουτροκόη, τον προηγούμενο πρέσβη. Ο Κουτροκόης είχε σταλεί στην Τρίπολη τον Οκτώβριο του 2022, αλλά διατάχθηκε να επιστρέψει στην Αθήνα πριν καν επιδώσει τα διαπιστευτήριά του. Έκτοτε, επίσημες επαφές μεταξύ Αθήνας και Τρίπολης ουσιαστικά δεν υφίστανται. 

Αυτό αναμένεται να αλλάξει συντόμως, καθώς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Γεραπετρίτης και Μανγκούς συμφώνησαν να συναντηθούν από κοντά στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Λιμάνια στην Τουρκία; 
Πιθανόν μέχρι τότε να έχει ξεκαθαρίσει και τι θα κάνει η κυβέρνηση της Λιβύης με το λιμάνι της Αλ-Κουμς, στη βορειοδυτική Λιβύη. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Ντμπέιμπα είχε αποφασίσει να παραχωρήσει και το εμπορικό κομμάτι του λιμανιού στην Τουρκία, η οποία ελέγχει την παρακείμενη ναυτική βάση. Ωστόσο, οι κάτοικοι της Αλ- Κουμς βγήκαν στα κεραμίδια και διαδηλώνουν, επειδή θεωρούν ότι η προσθήκη του λιμανιού στη στρατιωτική βάση θα κόψει τα προς το ζην περίπου 5.000 οικογενειών στην πόλη και τις κοντινές περιοχές. Και η Βουλή της Λιβύης μπήκε στη μάχη για να εκφράσει την αλληλεγγύη της στον πληθυσμό της Αλ-Κουμς και να απορρίψει την απόφαση της κυβέρνησης της Τρίπολης. Προσωρινά, η απόφαση «πάγωσε» - και μένει να φανεί εάν θα ακυρωθεί οριστικά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση Ντμπέιμπα δεν κρύβει την επιθυμία της να συνεργάζεται στενά με την Τουρκία...

Κάκη Μπαλή

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: