Σχεδόν όλα, έγιναν καλά μας είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή ενώ αμφισβήτησε το μέγεθος της καταστροφής, άφησε αιχμές για τους επιστήμονες και συνέδεσε τις πυρκαγιές στον Έβρο με τις «διαδρομές παράνομων μεταναστών»...
Με τη μεγαλύτερη φωτιά της Ευρώπης σε πλήρη εξέλιξη στον Έβρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν ανέλαβε καμία πολιτική ευθύνη για τον πύρινο όλεθρο των πυρκαγιών, εξήγγειλε βελτιώσεις στην Πολιτική Προστασία, ενίσχυση της Πυροσβεστικής και των εθελοντικών ομάδων και... ως άλλος Βορίδης, έδειξε «παράνομους μετανάστες» ως «εμπρηστές» στις ακριτικές περιοχές.
Από το βήμα της Βουλής, δεν μπόρεσε να δώσει πειστικές απαντήσεις, ακολούθησε τη στρατηγική «όλα καλά τα κάναμε» και έριξε την ευθύνη στην κλιματική κρίση, τις πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες, τις Mega πυρκαγιές αλλά και «φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας» στον Έβρο.
Στη μακρά ομιλία του στο Κοινοβούλιο δεν βρήκε ούτε μια κουβέντα να πει για τους νεκρούς αλλά εμφανίσθηκε σχεδόν βέβαιος ότι η φωτιά στον Έβρο «μπήκε από ανθρώπινο χέρι» και σχεδόν βέβαιος ότι «μπήκε σε διαδρομές παράνομων μεταναστών», υιοθετώντας το επιχείρημα του Μάκη Βορίδη.
Όσον αφορά τα θλιβερά περιστατικά με τα τάγματα εφόδου εναντίον προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο αρκέστηκε να πει πως «φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι σερίφηδες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από αυτή την κυβέρνηση, αυτή η δουλειά είναι αποκλειστικά και μόνο των Αρχών».
«Το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας»
Στηριζόμενος στην άνεση που του δίνει το 41% των εκλογών φάνηκε ικανοποιημένος γιατί «προετοιμαστήκαμε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά» αλλά… τα πράγματα δεν πήγαν καλά καθώς, «υπήρξαν εβδομάδες με περισσότερες από 500 πυρκαγιές» και τα επίπεδα συναγερμού 5 εμφανίστηκαν για 7 φορές εφέτος το καλοκαίρι.
Για το δράμα στην Αλεξανδρούπολη και τις χιλιάδες χαμένες δασικές και γεωργικές εκτάσεις μας είπε πως «παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας» που θα «μελετάται για πολλά χρόνια».
Διαπίστωσε πως «υπάρχουν όρια στη διαχείριση της φωτιάς στο πεδίο» και ουσιαστικά «κατέθεσε τα όπλα» στην προσπάθεια καταστολής των πύρινων μετώπων λέγοντας πως «υπάρχουν φωτιές που καμία αντιπυρική ζώνη δεν μπορεί να σταματήσει».
Εκτίμησε πως «θα ξεπεράσουμε τα 1,5 εκ στρέμματα καμμένα» και κούνησε το δάκτυλο στους επιστήμονες και τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει για τα καμμένα παραδεχόμενος μεν πως στον Έβρο, στη μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης, «έχουν ξεπεράσει τις 800.000» τα καμμένα όμως «υπάρχουν άκαφτα κομμάτια μέσα σ' αυτήν την περίμετρο». Για να δυναμώσει μάλιστα το επιχείρημά του είπε ότι ο Copernicus έκανε την τελική εκτίμηση για τη ζημιά στη Ρόδο που «δεν είναι η ζημιά όσο μεγάλη λέγαμε στην αρχή.
Προσλήψεις; Το θέμα δεν είναι αριθμητικό
Μες τις ελλείψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία να «βγάζουν μάτι» ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως «το θέμα δεν είναι αριθμητικό, αλλά καλύτερης εκπαίδευσης και μεγαλύτερης παρουσίας του πυροσβεστικού σώματος στα δάση που θα κάνουμε στο μέλλον».
Επανέλαβε πως η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, μαζί φυσικά και των ζώων. Ακολουθεί η προστασία της περιουσίας, των κρίσιμων υποδομών και φυσικού περιβάλλοντος.
«Όποιος διαφωνεί με αυτήν την ιεράρχηση να το δηλώσει ευθέως εμείς θα συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το 112 και να σώζουμε ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε και εμφανίσθηκε υπερήφανος ότι μετακινήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη 15.000 άνθρωποι και ότι εκκενώθηκε ένα ολόκληρο νοσοκομείο.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εκκένωση 20.000 ανθρώπων στη Ρόδο, λέγοντας ότι η επιχείρηση εκθειάστηκε στο εξωτερικό αλλά λοιδορήθηκε δυστυχώς στο εσωτερικό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η πρόληψη είναι απαραίτητη και γνωστοποίησε πως 160 εκατομμύρια ευρώ μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης διατέθηκαν στην πρόληψη, ήτοι καθαρισμό και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.
Αναφορικά με την έκθεση Γκολντάμερ, ο πρωθυπουργός επέμεινε πως το μεγαλύτερο μέρος της υιοθετήθηκε και υπενθύμισε πως δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο Υπουργείο αντί ενός ερειπωμένου γραφείου που ήταν το έως το 2019 η Πολιτική Προστασία.
Επέμεινε δε πως το αντιπυρικό σχέδιο εφαρμόζεται και ότι υπάρχει πλέον σώμα δασοκομάντος που επιχειρούν μέσα στα δάση.
Νέα Καναντέρ
Προανήγγειλε πως το αργότερο έως το 2027 θα προμηθευθεί η Ελλάδα -πρώτη από όλες τις ευρωπαικές χώρες- τα νέα Καναντέρ, μίλησε για προμήθειας drones και θερμικών καμερών. Επίσης, προανήγγειλε αύξηση του αριθμού των δσσοκομάντος, αλλά και την κρίσιμη ανακατεύθυνση πόρων προς την Πολιτική Προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στην περίπτωση του Έβρου ανακοίνωσε το evrospass όπως έγινε και στην περίπτωση της Εύβοιας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.