Ο Κώστας Ζαχαριάδης επιλέχθηκε μεν ως ο υποψήφιος του κόμματος για τον Δήμο της Αθήνας, ωστόσο οι χειρισμοί της Πολιτικής Γραμματείας, μέχρι να καταλήξουν στη συγκεκριμένη απόφαση, μόνο κολακευτικοί δεν είναι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εστω και αργά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ... κατέληξε σε μια απόφαση. Ο Κώστας Ζαχαριάδης θα είναι ο υποψήφιος του κόμματος για τον Δήμο της Αθήνας κερδίζοντας στην ψηφοφορία, που έγινε την Πέμπτη στην Πολιτική Γραμματεία, τον Νίκο Φίλη με 2 ψήφους διαφορά. Πρόκειται για ένα στέλεχος από τη γενιά των 40άρηδων, το νέο αίμα του ΣΥΡΙΖΑ, που στις τελευταίες εκλογές έχασε την έδρα που κατείχε στον Βόρειο Τομέα λόγω της γενικότερης καθίζησης του κόμματος στην κάλπη.
Ωστόσο η είδηση δεν βρίσκεται τόσο εκεί, όσο στο γεγονός ότι νωρίτερα το ίδιο όργανο, η Πολιτική Γραμματεία, απέρριπτε με μεγάλη διαφορά (11 ψήφους) την υποψηφιότητα του καλαθοσφαιριστή Νίκου Παππά, τον οποίο είχε συναντήσει τετραμελής αντιπροσωπεία την προηγούμενη μέρα. Το θέμα είναι σίγουρα παράδοξο και βασίζεται στο εξής απλό ερώτημα: Για ποιον λόγο να συναντήσεις κάποιον από τη στιγμή που δεν προτίθεσαι τελικά να τον στηρίξεις όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας;
Ή, για να το πάμε ακόμα πιο πίσω και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της προηγούμενης εβδομάδας όπου «ξαναζεστάθηκε» το θέμα, γιατί επιλέγεις να συνομιλήσεις ξανά με κάποιον που λίγες μέρες μετά την πρώτη κάλπη -κι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε παραιτηθεί ακόμα- βγήκε δημόσια και πήρε αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ «παγώνοντας» έτσι την όποια ενδεχόμενη συνεργασία;
Κανείς δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις από τον καλαθοσφαιριστή να είναι συνεπής ή όχι. Το ερώτημα εδώ έχει να κάνει με το πώς λειτούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη έως την τελευταία στιγμή πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Και η απάντηση, εκ του αποτελέσματος, είναι πως λειτούργησε εντελώς ερασιτεχνικά, θυσιάζοντας σε μεγάλο βαθμό την αξιοπρέπειά του, καθώς εμφανίστηκε να σέρνεται πίσω από μια υποψηφιότητα για την οποία δεν είχε κανένα εχέγγυο ότι μπορούσε να έχει θετικό αποτέλεσμα.
Η περίπτωση Παππά ήταν πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και θα μπορούσε να πει κανείς πως το γεγονός ότι δεν πέρασε η υποψηφιότητα, αποτέλεσε «άδειασμα» στον παραιτηθέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, κάποια στιγμή και στο πλαίσιο της αυτοκριτικής που θα κάνει το κόμμα, θα πρέπει να εξετάσει και το ζήτημα των υποψηφιοτήτων και των κριτηρίων που τις συνοδεύουν. Αρκεί ένα λαμπερό, αναγνωρίσιμο πρόσωπο από τον χώρο του αθλητισμού, του πολιτισμού κ.λπ. που κάνει γκελ στον κόσμο να αναλάβει τέτοια ευθύνη;
Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πληρώσει τέτοια «πειράματα», με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση Γεωργούλη. Αλλά ακόμα και αν ήθελε να επενδύσει στην περίπτωση Παππά, δεν θα έπρεπε εδώ και καιρό οι υπεύθυνοι για τις επιλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο ασφαλείας γύρω από την εν λόγω υποψηφιότητα; Δεν ήταν λίγες οι φωνές στην Πολιτική Γραμματεία που κατέκριναν τους χειρισμούς του Χρήστου Σπίρτζη ο οποίος είχε αναλάβει να τρέξει το κομμάτι των υποψηφιοτήτων. Από την άλλη, δεν ήταν και λίγες οι φωνές από την Κίνηση Μελών που ουσιαστικά κατηγορούν τους «6 συν 6» (Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλο, Τζανακόπουλο, Χαρίτση) ότι άλλαξαν απόφαση μέσα σε μία εβδομάδα και ενώ αρχικά ήταν υπέρ της προσέγγισης με τον Νίκο Παππά, τελικά τον απέρριψαν.
Από την πλευρά τους οι «6 συν 6» υποστηρίζουν ότι η θέση τους ήταν πολύ συγκεκριμένη. Στήριξη στην υποψηφιότητα του Κώστα Ζαχαριάδη και προσέγγιση του καλαθοσφαιριστή στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας, αλλά σε καμία περίπτωση ως επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο της Αθήνας. Οπως μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά από στέλεχος της τάσης, «η “Ανοιχτή Πόλη” ήταν το μόνο όργανο όλο αυτό το διάστημα που βρισκόταν σε επαφή με τον Νίκο Παππά και αυτό το έχει αναγνωρίσει και ο ίδιος. Το πρόβλημα, όπως αποδείχτηκε, ήταν αλλού, πολύ πιο κεντρικά».
Υποψηφιότητες
Η Πολιτική Γραμματεία της Πέμπτης έδωσε και επίσημα το χρίσμα για τους υποψηφίους στους υπόλοιπους μεγάλους δήμους της χώρας. Στον Πειραιά ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Γαβρίλη, ενώ στη Θεσσαλονίκη τον Σπύρο Πέγκα, πρώην δημοτικό σύμβουλο με την παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη. Για τον Δήμο της Πάτρας, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Βασίλη Αϊβαλή, ο οποίος θα κληθεί να εμποδίσει τον Κώστα Πελετίδη του ΚΚΕ να κερδίσει για τρίτη συνεχόμενη θητεία. Τέλος, για το Αγρίνιο ανακοινώθηκε το όνομα του δικηγόρου Δημήτρη Τραπεζιώτη και για τη Λάρισα εκείνο του Απόστολου Καλογιάννη.
Δημήτρης Τερζής
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου