7.8.23

Σκλάβοι και κουρσάροι...


«Παραιτήθηκα στις 24 Ιουλίου και αν δεν υπάρξει αντικατάσταση στις αρχές Σεπτέµβρη που θα κλείσει η µονάδα για τη γενική απολύµανση, θα σταµατήσω τότε». Η διευθύντρια της ακόµη και τώρα υποστελεχωµένης ΜΕΘ του Νοσοκοµείου Αγρινίου Εύα Μιχαηλίδου παλεύει µε... νεροπίστολα τη βελτίωση (η απόλυτη θνητότητα εκεί µειώθηκε δραστικά) της δηµόσιας υγείας. Η υπερκείµενη αρχή τώρα απέστειλε αίτηµα αντικατάστασής της στο υπουργείο Υγείας. Τώρα που καταγράφεται και έκρηξη κρουσµάτων Covid-19.

Η γιατρός παραµένει σε άθλιες συνθήκες. Πρακτικά την εκµεταλλεύονται. Αποτελεί άτυπο καθεστώς στους χώρους εργασίας ειδικά στους τουριστικούς προορισµούς. Μετά τη σπασµωδική αντίδραση του υπουργείου για τον υποβρύχιο σερβιτόρο που χαιρόταν τα φιλοδωρήµατα έρχεται νοµοσχέδιο που «επιτρέπει τη 16ωρη συνεχή εργασία σε δύο εργοδότες» και, όπως είπε ο υπουργός Αδωνης Γεωργιάδης, «και είναι απολύτως νόµιµο». Σχεδόν καταναγκαστική, µισθωτή σκλαβιά καταλήγει όταν δουλεύεις για την επιβίωση, για ένα κοµµάτι ψωµί, προκειµένου να αναπαραγάγεις την εργατική σου δύναµη.

Και το ψωµί αλµυρό. Το κράτος είναι απόν και η αισχροκέρδεια έχει γιγαντωθεί στις εµπορικές συναλλαγές. Τα κεράσια Πέλλας έχουν τιµολόγια αγοράς από τον παραγωγό 1,20 ευρώ και πουλιούνται 8 ευρώ αλλά 3,5 ευρώ στη γερµανική αγορά, όπως κατήγγειλε σε τηλεοπτικό πάνελ ο πρόεδρος της Ενωσης Εργαζοµένων Καταναλωτών Απόστολος Ραυτόπουλος για να συνοψίσει: «Βρισκόµαστε στον 26ο µήνα της αύξησης των τροφίµων και των ειδών πρώτης ανάγκης, εκ των οποίων στους 16 µήνες ο πληθωρισµός είναι διψήφιος. Από τον Ιούλιο πέρυσι µέχρι φέτος τα επιτόκια στα δάνεια έχουν αυξηθεί δέκα φορές και αυτό θα συνεχιστεί».

«Σε µια ελεύθερη αγορά πράγµατι κανείς µπορεί να πουλάει όσο θέλει» αντέδρασε ο γενικός γραµµατέας Εµπορίου Σωτήρης Αναγνωστόπουλος. Κλασική απάντηση-προφητεία της Σχολής του Σικάγου που θέλει την αγορά να κανονίζει τις τιµές προς όφελος του καταναλωτή. Οπως συµπλήρωσε, το (κακό) κράτος «έχει λάβει µέτρα προκειµένου να µην µπορεί να ξεπεράσει µια επιχείρηση το µέγιστο περιθώριο κέρδους». Ετσι, έχουµε «τιµωρία» τα τσουχτερά πρόστιµα, όµως οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι στην αγορά που κανονίζει µόνη της τα περιθώρια αισχροκέρδειας από τα τρόφιµα µέχρι το ρεύµα και τα καύσιµα.

Το ποτήρι ξεχείλισε µε τους κουρσάρους στην καθηµερινότητά µας, στα Τέµπη, στο νερό, στις παραλίες. Σχεδόν όλοι οι πολίτες είναι στο πόδι αναγκάζοντας την κυβέρνηση σε αναδίπλωση: τα δηµόσια αγαθά δεν είναι προϊόντα.

Ο καπιταλισµός χτίστηκε στο εµπόριο και γιγαντώθηκε στα σκλαβοπάζαρα µε τα τσάµπα εργατικά χέρια. Εξι αιώνες µετά απέχουµε ελάχιστα. Η λύση; Μεταναστεύεις ή εξεγείρεσαι· φεύγεις για κάπου καλύτερα ή µένεις και πολεµάς για το δίκιο σου...

Θανάσης Καραμπάτσος

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: