BINTEO...
Στην κλειστή λέσχη των μεγάλων διαστημικών δυνάμεων εισήλθε σήμερα η Ινδία. Όπως ανακοίνωσε ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας, ο ινδικός πύραυλος Chandrayaan-3 προσσεληνώθηκε με επιτυχία στον Νότιο Πόλο της Σελήνης.
Η επιτυχία... αυτή της Ινδίας έρχεται λίγες ημέρες μετά τη συντριβή του διαστημικού σκάφους της Ρωσίας στην ίδια, ανεξερεύνητη, περιοχή της Σελήνης. Πρόκειται για μια αχαρτογράφητη περιοχή που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσε να περιέχει ζωτικά αποθέματα παγωμένου νερού και πολύτιμων στοιχείων.
Το σκάφος προσσελήνωσης, το Vikram (που στα σανσκριτικά σημαίνει «Γενναιότητα»), με ένα ρόβερ στο εσωτερικό του –το ρομποτάκι Pragyan (το όνομα του οποίου σημαίνει «Σοφία») που θα εξερευνήσει την επιφάνεια της Σελήνης– έπεσε στη σεληνιακή επιφάνεια στις 6:04 τοπική ώρα, προκαλώντας ζητωκραυγές και χειροκροτήματα στους επιστήμονες που παρακολουθούσαν την πορεία του στην πόλη Bengaluru της νότιας Ινδίας. Έτσι, έπεται από μια αποτυχημένη προσπάθεια πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια, η Ινδία έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη χώρα που έφτασε κοντά στην ελάχιστα εξερευνημένη περιοχή του Νότιου Πόλου – και έγινε η τέταρτη χώρα, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα, που πραγματοποίησε επιτυχημένη προσσελήνωση.
Συγκινημένοι και ανήσυχοι, άνθρωποι σε όλη την Ινδία, όπου κατοικεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός στον κόσμο, συνωστίστηκαν γύρω από τηλεοράσεις σε γραφεία, καταστήματα, εστιατόρια και σπίτια. Χιλιάδες προσευχήθηκαν για την επιτυχία της αποστολής σε ναούς, θρησκευτικούς χώρους και αλλού.
Ο ινδικός πύραυλος Chandrayaan-3 («σκάφος φεγγαριού» στα σανσκριτικά) απογειώθηκε από το σημείο εκτόξευσης στη Σριχαρικότα στη νότια Ινδία στις 14 Ιουλίου. Το Chandrayaan-3 χρειάστηκε πολύ περισσότερο χρόνο για να φτάσει στη Σελήνη, σε σύγκριση με τις αποστολές Apollo της NASA, τις δεκαετίες του 1960-70, που έφταναν στον δορυφόρο της Γης μέσα σε μερικές ημέρες. Ο ινδικός πύραυλος δεν είναι τόσο ισχυρός όσο ο Sarurn, ο πύραυλος του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος. Έκανε πέντε ή έξι ελλειπτικές περιφορές γύρω από τη Γη για να αναπτύξει ταχύτητα, προτού ακολουθήσει την πορεία του προς τη Σελήνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου