Εκτός κοινοτικών διαδικασιών και ουσιαστικά με απευθείας αναθέσεις θέλει να μοιράσει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, πρόκειται για ένα ποσό που ανήκει στο Ταμείο Ανάκαμψης και ξεκινά από 3 έως 5 δισ. ευρώ και, κατά κάποιες εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 9 δισ. ευρώ! Για να μπορέσει ο πρωθυπουργός να εξαιρέσει αυτά τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης από τις ευρωπαϊκές διαδικασίες διαφανούς χρηματοδότησης, βρίσκεται σε... παρασκηνιακή συνεννόηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που αμφότεροι βρέθηκαν προ ημερών στην Ελλάδα είτε για διακοπές είτε για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Επισημαίνεται ότι πρόκειται για πρόσθετους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίοι προέκυψαν ύστερα από την οριστικοποίηση των ΑΕΠ των χωρών της Ε.Ε. για το 2021 και το 2022. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά είναι επιπλέον ποσά. Ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να επιδιώκει αυτά τα χρήματα που δικαιούται η Ελλάδα να δοθούν σε προγράμματα και ελληνικές επιχειρήσεις χωρίς να τηρηθούν τα πρωτόκολλα που ισχύουν για το Ταμείο Ανάκαμψης, παρακάμπτοντας τους κανονισμούς της Ε.Ε.
Η ελληνική «εξαίρεση» και οι ενδιαφερόμενοι
Για να το επιτύχει, ζητά να υπάρξει ένας κανόνας «εξαιρεσιμότητας» για την Ελλάδα, ώστε να μην ακολουθηθούν από τις Βρυξέλλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισης και χρηματοδότησης. Για παράδειγμα, η Ελλάδα θα επικαλεστεί τις πυρκαγιές και τη μεγαλύτερη φωτιά στην ιστορία της Ε.Ε. (που είναι η φωτιά του Έβρου) και θα προτείνει τμήμα από τα 3 έως 9 δισ. να κατευθυνθούν είτε για πρόληψη είτε για στήριξη των πυρόπληκτων περιοχών είτε για μέσα πυρόσβεσης - ήδη εταιρείες και απόστρατοι της Αεροπορίας που συνδέονται με τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης πιέζουν το Μαξίμου για αγορές. Δεν είναι μια συζήτηση εν κενώ. Υπενθυμίζεται ενδεικτικά ότι στο παρελθόν ο Κ. Μητσοτάκης έχει εκφραστεί ιδιαίτερα κολακευτικά για τους περίφημους, ελληνοαμερικανικών συμφερόντων, τράκτορες. Επίσης, λέγεται ότι πιλότοι από την πάλαι ποτέ «Κλαδική Αποστράτων» της Ν.Δ. ενδιαφέρονται να αναλάβουν (με το αζημίωτο…) μέρος της αεροπυρόσβεσης.
Βεβαίως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ενδιαφέρεται να δώσει όλα τα επιπλέον λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης μόνο για τις πυρκαγιές. Υπάρχουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι, όπως οι ακτοπλόοι που έχουν πλοία άνω των 35 ετών. Τα πλοία αυτά μπορούν να ανασκευαστούν, να αλλάξουν καύσιμο (από το ντίζελ στο φυσικό αέριο) στα ελληνικά ναυπηγεία, τα οποία τα τελευταία χρόνια άλλαξαν ιδιοκτησία.
Το παρασκήνιο
Το ερώτημα είναι πώς μπορεί η Ελλάδα να εξασφαλίσει την «εξαίρεση». Από τη Φον ντερ Λάιεν το μήνυμα είναι ότι επί του παρόντος δεν εμπλέκεται, εκτός αν πάρει εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη σύνοδο κορυφής να διαχειριστεί την υπόθεση της «εξαίρεσης». Έτσι, ο «κλήρος» πέφτει στον Σ. Μισέλ. Στις Βρυξέλλες εκτιμούν πως είναι πολύ δύσκολο να φέρουν ενώπιον των άλλων αρχηγών κρατών πρόταση να εξαιρεθεί η Ελλάδα από τους κανόνες διαφάνειας που ισχύουν για τις χώρες τους. Επομένως, δεν πρόκειται να ενταχθεί το αίτημα Μητσοτάκη στην ατζέντα της συνόδου κορυφής, η οποία συντάσσεται από τη χώρα που προεδρεύει. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά του Σ. Μισέλ ενημέρωσε την Αθήνα ότι μπορεί να φέρει το θέμα κάνοντας αναφορά και δίνοντας τον λόγο στον Κ. Μητσοτάκη για να εκθέσει το ζήτημα. Κι αν τους πείσει, χαράς ευαγγέλια για το σύστημα Μαξίμου…
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.