6.8.23

Το παράδοξο της Χιμάρας και το παιχνίδι Ράμα με τις ΑΟΖ...


Kουβάρι κοντεύουν να γίνουν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις λόγω της εμμονής Ράμα με τον εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας Φρ. Μπελέρη. Ο Αλβανός πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών Ο. Τσάτσκα, ενώ έχουν πλήρη γνώση των στοιχείων της υπόθεσης από τις παραμονές των δημοτικών εκλογών της 14ης Μαΐου 2023, εξακολουθούν να σφυρίζουν αδιάφορα, παραπέμποντας στην αλβανική Δικαιοσύνη... Πλην, όμως, στις 14 Αυγούστου εκπνέει η προθεσμία για την ορκωμοσία του νέου δημάρχου σύμφωνα με τον νόμο και, εάν μέχρι τότε δεν τερματιστεί η προφυλάκισή του, εκπίπτει του αξιώματος.

Η Αθήνα έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη από τα Τίρανα να δοθεί τέλος στην απαράδεκτη μεταχείριση του Φρ. Μπελέρη, ωστόσο, πότε με την επίκληση ανύπαρκτων στοιχείων και πότε με αναφορές στη διάκριση των εξουσιών η αλβανική κυβέρνηση έχει φέρει τον Κ. Μητσοτάκη σε δύσκολη θέση. Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης συνομίλησε δύο φορές με την ομόλογό του, Ο. Τσάτσκα, προκειμένου να ενημερωθεί και να κάνει σαφές από την πλευρά του ότι θα φέρει την υπόθεση στην Ε.Ε. ως θέμα καταπάτησης των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων.

Η επίσημη επιστολή-καταγγελία της Ελλάδας για την υπόθεση Μπελέρη στην Ε.Ε. θα πάρει τον δρόμο της μέσα στην εβδομάδα, εάν δεν διαταχθεί άμεσα η άρση της προσωρινής κράτησης του εκλεγμένου δημάρχου, για να ορκιστεί ενώπιον της εκλογικής επιτροπής. Οι διαβεβαιώσεις από την πλευρά των Τιράνων είναι πως το Ανώτατο Δικαστήριο αξιολογεί τους χειρισμούς της Ειδικής Εισαγγελίας που άσκησε τη δίωξη και διέταξε την προφυλάκιση του Φρ. Μπελέρη και του συνεργάτη του, Π. Κοκαβέση, έως τη διεξαγωγή της δίκης.

Από την περασμένη Πέμπτη οι υποστηρικτές του δημάρχου Χιμάρας άρχισαν καμπάνια στα social media στο #freeBeleri, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ε. Ράμα έβγαλε trolls κατά της διαμαρτυρίας, λέγοντας ότι είναι στημένη από ακραίους κύκλους. Ο ίδιος ο Ράμα άλλωστε ήταν αυτός που έδωσε το έναυσμα προσωπικών επιθέσεων κατά του Φρ. Μπελέρη, προεκλογικά. Οι σύλλογοι Βορειοηπειρωτών (η Ομόνοια Χιμάρας και το κόμμα ΕΑΔ με τον Β. Ντούλε) κατηγορούν την κυβέρνηση και τον πρώην δήμαρχο Γ. Γκόρο ότι με παράνομο τρόπο προωθούν επενδυτικά σχέδια (ξενοδοχεία), στα οποία εμπλέκεται ο σύζυγος της Ο. Τσάτσκα, Α. Γκατσί.

Οι καταγγελίες αυτές παρότι ετέθησαν και στο Κοινοβούλιο, δεν έχουν απασχολήσει την Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ούτε και οι προηγούμενες για κυκλώματα μέσα στην Αστυνομία, που πλέον έχουν γνωστοποιηθεί στις Βρυξέλλες και άρχισε έρευνα για 300 αστυνομικούς και υπαλλήλους της διοίκησης για μαύρο χρήμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Στην υπόθεση Μπελέρη η δίωξη βασίστηκε σε μία κατάθεση για οκτώ 50άρικα προκειμένου να δωροδοκηθούν ισάριθμοι ψηφοφόροι (οι οποίοι δεν δωροδοκήθηκαν και δεν ήταν μάρτυρες κατηγορίας).

Δυσφορία Μητσοτάκη

Η αστυνομική και δικαστική πτυχή της υπόθεσης Μπελέρη είναι το ένα σκέλος του προβλήματος. Οι πολιτικές επιλογές που έχει η Αθήνα είναι να προβεί σε καταγγελία και να ξεκαθαρίσει πως θα προβάλλει veto στην Ε.Ε. όταν ανοίξουν τα κεφάλαια των ενταξιακών διαδικασιών, μετά το φθινόπωρο και τη συνεδρίαση του Forum για τα Δυτικά Βαλκάνια στα Τίρανα, όπου προσκεκλημένος είναι και ο Κ. Μητσοτάκης. Η δυσφορία στο Μαξίμου για τον Ε. Ράμα είναι μεγάλη, καθώς ο πρωθυπουργός είχε προσωπικές διαβεβαιώσεις όταν επισκέφθηκε Χιμάρα, Δερβιτσάνη και άλλα χωριά της ελληνικής μειονότητας τον Δεκέμβριο. Ανάλογες δεσμεύσεις δόθηκαν από τα Τίρανα και προς ΗΠΑ και Ε.Ε., προκειμένου να συμφωνήσει η Αθήνα στο άνοιγμα των ενταξιακών διαδικασιών.

Η ένταση έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο, καθώς η Αθήνα περιμένει από τα Τίρανα να υπογράψουν το συνυποσχετικό για την παραπομπή του θέματος των ΑΟΖ Ελλάδας-Αλβανίας στη Χάγη, που εκκρεμεί εδώ και χρόνια. Η ελληνική διπλωματία δεν κρύβει την ανησυχία της ότι με τη σύλληψη Μπελέρη, τα Τίρανα επιδιώκουν συνθήκες ψυχρότητας και ως εκ τούτου αναστολής των διπλωματικών διεργασιών για τις θαλάσσιες ζώνες. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε εκφράσει «την ελπίδα να μην είναι η δίωξη Μπελέρη κατευθυνόμενη για να καθυστερήσει η διαδικασία γύρω από τις ΑΟΖ» (17 Μαΐου STAR).

Στον «πάγο» το συνυποσχετικό

Η ελληνική διπλωματία είναι πρόδηλο πως επιθυμεί την παραπομπή του θέματος των θαλασσίων ζωνών στη Χάγη κατά το δυνατόν γρηγορότερα. Θα κλείσει μία εκκρεμότητα δεκαετιών, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας για τα διαπόντια νησιά (Ερεικούσα, Οθωνοί, Μαθράκι) βορείως της Κέρκυρας. Η απόφαση του Δικαστηρίου θα συνιστά νομικό προηγούμενο, αλλά και η προσφυγή καθ’ αυτή θα αποτελεί πολιτικό προηγούμενο εν όψει των συνομιλιών με την Τουρκία και κάποια στιγμή με τη Λιβύη.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί με τον καιρό είναι αν η κυβέρνηση Ράμα επιδιώκει με την υπόθεση Μπελέρη να προωθήσει επιχειρηματικά συμφέροντα στις ακτές της Χιμάρας μόνον ή έχει και βλέψεις γύρω από τις ΑΟΖ, υποβοηθώντας έτσι και τις τουρκικές θέσεις για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Από την πλευρά της, η Τουρκία φέρεται έτοιμη να προωθήσει νέες οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες με την Αλβανία σε όλους τους τομείς και στην ενέργεια.

Εως ότου ξεκαθαριστεί η κατάσταση με τον Ε. Ράμα η Αθήνα δεν μπορεί να ποντάρει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας προσφυγής στη Χάγη το φθινόπωρο, όπως είχε συμφωνηθεί κατ’ αρχάς από Δένδια-Τσάτκσα. Η παραπομπή θα ήταν ένα καλό χαρτί στις διαβουλεύσεις με την Αγκυρα (στον επικείμενο διάλογο Γεραπετρίτη-Φιντάν, αλλά και στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας στα τέλη του έτους).

Η ορμή της ελληνικής κυβέρνησης για επανεκκίνηση και διατήρηση του momentum επανεκτιμάται εάν μπορεί να διατηρηθεί ή θα πρέπει να χαμηλώσει ταχύτητα, κάτι που βολεύει και την Αγκυρα, η οποία θέλει να δει πρώτα εάν θα λάβει κάποια από τα ανταλλάγματα που περιμένει από ΗΠΑ (F-16) και Ε.Ε. (αναβάθμιση τελωνειακής ένωσης, θεωρήσεις κ.λπ.) στα τέλη του 2023.

Εfsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: