31.8.23

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τη νέα παραλλαγή BA.2.86 του κορονοϊού;...



Τους δύο τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί παγκοσμίως ο αριθμός των μολύνσεων από τις πιο πρόσφατες παραλλαγές του κορονοϊού COVID-19. Γεγονός αναμενόμενο, που δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους αρμόδιους φορείς, δεδομένης αφενός της χαλάρωσης των μέτρων πρόληψης και προστασίας και αφετέρου της περιορισμένης χρήσης μάσκας κατά τη θερινή περίοδο...

Η νέα παραλλαγή ΒΑ.2.86 του κορονοϊού εντοπίστηκε πρώτη φορά στις 24 Ιουλίου στη Δανία. Έκτοτε έχει διαγνωστεί μόνο σε άλλες τέσσερις χώρες: στη Βόρεια Αφρική, στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ και στη Μεγάλη Βρετανία. Πάντως η πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων ή των επαναμολύνσεων στην Ελλάδα δεν σχετίζεται με αυτή τη νέα παραλλαγή, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί στον τόπο μας.


Μολονότι δεν υπάρχει καμία κλινική ένδειξη ότι το νέος στέλεχος ΒΑ.2.86 είναι πιο επικίνδυνο από τις προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού, οι ειδικοί θεωρούν ότι εξαιτίας των 40 νέων μεταλλάξεων που έχει μπορεί να αποδειχτεί εξίσου ή και πιο μεταδοτικό από τις παραλλαγές «Omicron» που κυριαρχούν σήμερα. Πράγματι ορισμένες μεταλλάξεις της παραλλαγής ΒΑ.2.86 αφορούν ειδικά τη δομή των ακίδων του κορονοϊού, ο οποίος, χάρη σε αυτές ακριβώς τις μεταλλάξεις, ενδέχεται να μπορεί να παρακάμπτει ευκολότερα το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πράγματι, σύμφωνα με μια πρώτη εκτενή έρευνα που μόλις δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of medical virology», η νέα παραλλαγή έχει τουλάχιστον 2 μεταλλάξεις που σχετίζονται άμεσα με τη δομή και τη λειτουργία της πρωτεΐνης «Spike», η οποία υπάρχει στις ακίδες κορονοϊού και θεωρείται ο αποφασιστικός ρυθμιστικός παράγοντας τόσο για τις νέες μολύνσεις όσο και για τις ανοσολογικές αντιδράσεις των ανθρώπων που μολύνονται από αυτή τη νέα παραλλαγή.

Πάντως από τα λίγα διαθέσιμα κλινικά δεδομένα προκύπτει ότι η μόλυνση των ανθρώπων από την παραλλαγή ΒΑ.2.86 του κορονοϊού, η οποία βαφτίστηκε «Pirola» από τα ΜΜΕ, προκαλεί μόνο ήπια συμπτώματα που περιλαμβάνουν ρινική καταρροή, πονοκέφαλο, κόπωση, φτέρνισμα και πονόλαιμο.

Και μολονότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το στέλεχος «Pirola» είναι πιο επικίνδυνο από τις προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε αμέσως την παραλλαγή Pirola ως μια «παραλλαγή υπό παρακολούθηση», προφανώς λόγω του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων που αυτή φέρει, αλλά και επειδή αγνοούμε ποια θα είναι η έκταση της μετάδοσής της πλανητικά. Συμπέρασμα: δεν χρειάζεται καθόλου να τρομοκρατούνται οι πολίτες από κάθε νεοεμφανιζόμενη παραλλαγή του κορονοϊού, ο οποίος ήρθε για να μείνει, αλλά να τηρούν επιμελώς τα στοιχειώδη μέτρα αυτοπροστασίας και υγιεινής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.