31.7.23

Τα sms του Predator και τα κανάλια αποστολής τους...


Πριν από ακριβώς ένα χρόνο, εν μέσω αποκαλύψεων για την υπόθεση των παράνομων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων η... Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) ξεκίνησε έρευνα για τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στην Ελλάδα. Η έρευνα ξεκίνησε αυτεπάγγελτα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πάντως Νίκο Ανδρουλάκη, το κινητό του οποίου έγινε προσπάθεια να παγιδευτεί, να καταθέτει τον Αύγουστο του ίδιου έτους μηνυτήρια αναφορά στην Αρχή. Ενα χρόνο αργότερα η έρευνα φέρεται να έχει εν πολλοίς ολοκληρωθεί με την ΑΠΔΠΧ να διαβιβάζει στους εισαγγελείς Πρωτοδικών Αγγελική Τριανταφύλλου και Κώστα Σπυρόπουλο τα συμπεράσματά της. Αγνωστα ευρήματα από την έρευνα φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «Κ».

Αναφορά στα ευρήματα της έρευνας έκανε με ανακοίνωση που εκδόθηκε προ δεκαημέρου η ίδια η ΑΠΔΠΧ. «Πραγματοποιήθηκαν απόπειρες εγκατάστασης κατασκοπευτικού λογισμικού προς πολυάριθμους χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Η Αρχή εντόπισε πάνω από 350 μηνύματα sms τα οποία σχετίζονται με τις παραπάνω απόπειρες, εκ των οποίων πάνω από 220 περιείχαν παραπλανητικό σύνδεσμο ιστού (link). Πάνω από 120 μηνύματα έχουν σταλεί για λόγους δοκιμής προς αταυτοποίητα κινητά σύντομης χρήσης. Η Αρχή έχει ήδη αποστείλει αναλυτική ενημέρωση προς τους συνδρομητές και χρήστες 92 τηλεφωνικών αριθμών, οι οποίοι έλαβαν μήνυμα sms με τα παραπάνω χαρακτηριστικά».

Της ανακοίνωσης της ΑΠΔΠΧ ακολούθησε δημοσίευμα της δημοσιογραφικής ιστοσελίδας Inside Story, που έλαβε γνώση του περιεχομένου των παραπλανητικών sms, μέσω των οποίων έγινε προσπάθεια να παγιδευτούν με το Predator τα τηλέφωνα 92 ατόμων. Οπως είναι ήδη γνωστό, το Predator εγκαθίστατο στα κινητά τηλέφωνα και αποκτούσε τον πλήρη έλεγχο αυτών αμέσως μόλις ο κάτοχός τους πατούσε το link στο sms παγίδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις το link έμοιαζε να παραπέμπει σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα. Από το περιεχόμενο του παραπλανητικού μηνύματος, που συνόδευε τον μολυσμένο σύνδεσμο και είδε το Inside Story, προκύπτει με ασφάλεια η ταυτότητα αρκετών εκ των αποδεκτών.

Ενδεικτικά, μήνυμα με αποδέκτη –προφανέστατα– τον πρώην Ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο ανέφερε: «Κ. Αβραμόπουλε ποια είναι η θέση σας στην Ευρωβουλή για το θέμα…». Το μήνυμα παρέπεμπε σε link που προσομοίαζε σε δημοσίευμα του blog Edolio5 αλλά στην πραγματικότητα υπέκρυπτε το λογισμικό παρακολούθησης Predator. Aποδέκτης παρόμοιου μηνύματος ήταν ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, με το παραπλανητικό μήνυμα να αναφέρει στην περίπτωσή του το εξής: «Κύριε Πατέλη, να γράψετε κάτι κι εσείς» με link – παγίδα που δήθεν παρέπεμπε σε δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Δύο από τις τρεις προπληρωμένες κάρτες που χρησιμοποίησαν οι αποστολείς των μηνυμάτων έχουν αγοραστεί σε ονόματα «κατοίκων Αθηνών», τα οποία δεν αντιστοιχούν σε πραγματικά πρόσωπα.

Στους 92 αποδέκτες ήταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, υπουργοί, υπάλληλοι της ΕΥΠ καθώς και ο διευθυντής της «Κ» Αλέξης Παπαχελάς. Στους 92 συγκαταλέγονται και έξι άτομα που έγινε προσπάθεια να παγιδευτούν με μηνύματα που αφορούσαν δήθεν το ραντεβού εμβολιασμού τους κατά της COVID, όπως είναι η περίπτωση της Αρτεμης Σίφορντ που έχει δημόσια καταγγείλει την απόπειρα παρακολούθησής της.

Και στους 92 αποδέκτες μηνυμάτων-παγίδων η ΑΠΔΠΧ έστειλε εμπιστευτική αποστολή ενημερώνοντας καθέναν απ’ αυτούς για τα ευρήματα της έρευνάς της. Σ’ αυτήν επισημαίνεται κατά πληροφορίες ότι η Αρχή δεν διαθέτει στοιχεία από τα οποία να είναι δυνατή η ταυτοποίηση συγκεκριμένου υπευθύνου για την εγκατάσταση και χρήση τού υπό διερεύνηση κατασκοπευτικού λογισμικού.

Από νεότερα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ» προκύπτει ότι για την αποστολή των επίμαχων sms έχουν χρησιμοποιηθεί τρεις εταιρείες – sms centers με έδρα την Ελλάδα. Σε κάποιες δε περιπτώσεις, τα γραπτά μηνύματα έχουν αποσταλεί από τρεις εταιρείες του εξωτερικού και κατέληξαν στα κινητά-στόχους μέσω των sms centers στην Ελλάδα. Σε μια προφανή προσπάθεια να καταστεί περίπλοκη τυχόν έρευνα για να βρεθούν τα ίχνη των αποστολέων.

Πηγές της «Κ» αναφέρουν ακόμα ότι για την πληρωμή της υπηρεσίας μαζικής αποστολής μηνυμάτων από τις τρεις εταιρείες στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν τρεις προπληρωμένες κάρτες. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ζήτησε και έλαβε τα στοιχεία των κατόχων των καρτών, τα οποία εν συνεχεία διαβίβασε στους δύο εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση. Δύο από τις προπληρωμένες κάρτες έχουν αγοραστεί από άτομα με στοιχεία «Κωνσταντίνος Κοσμίδης» και «Δημοσθένης Καλέλης», ο οποίοι φέρεται να διαμένουν ο πρώτος στην οδό Λομβάρδου και ο δεύτερος στην οδό Κίου στην Αθήνα.

Πάντως, η έως τώρα έρευνα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα ονόματα δεν αντιστοιχούν σε πραγματικά πρόσωπα. Αυτό εξάλλου επισημαίνεται και στην ανακοίνωση της 20ής Ιουλίου που εξέδωσε η Αρχή...

Γιάννης Σουλιώτης

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: