Σε «προεκλογικούς» ρυθμούς εν μέσω θέρους, ιδιότυπους βέβαια, μιας και πρόκειται για εσωκομματικές εκλογές, κινούνται τα επιτελεία... των τεσσάρων διεκδικητών της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Με το χρονοδιάγραμμα της Κεντρικής Επιτροπής να προβλέπει εκλογή νέας ηγεσίας στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου, οι τέσσερις υποψήφιοι έχουν αρχίσει ήδη να «ξεδιπλώνουν» τις προτεραιότητές τους καθιστώντας διακριτές τις διαφορετικές οπτικές τους για την πορεία και τη στρατηγική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας κινούνται μεταξύ τηλεοπτικών συνεντεύξεων, συναντήσεων και προγραμματισμού περιοδειών, ενώ την Παρασκευή υπήρξε η πρώτη τους συνάντηση, παρουσία της γραμματέως Ράνιας Σβίγκου και του αναπληρωτή γραμματέα Γιώργου Βασιλειάδη.
Η στρατηγική της Κουμουνδούρου και η εκλογή προέδρου
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξεκαθάρισε στους τέσσερις υποψηφίους ότι ο διάλογος θα γίνει με συγκροτημένο και ισότιμο τρόπο για όλους, διαθέτοντας τα μέσα και τους διαύλους επικοινωνίας του κόμματος (γραφείο Τύπου, isyriza κ.λπ.) προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε πλευρά να επικοινωνήσει τις θέσεις της. Από κει και πέρα, αποτελεί κοινό τόπο η μαζική συμμετοχή των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις εσωκομματικές διεργασίες και στην εκλογική διαδικασία. Γι’ αυτόν τον λόγο τις επόμενες ημέρες, ακόμη και πριν από τον Αύγουστο, όπως ανέφεραν πηγές στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, αναμένεται να ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης προς τα μέλη και τους φίλους του κόμματος.
Ολες οι πλευρές συγκλίνουν στο γεγονός ότι η εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να αποτελεί ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός που να υπερβαίνει τα στενά κομματικά όρια. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κουμουνδούρου βρίσκεται σε αναζήτηση εταιρείας η οποία θα αναλάβει να φέρει εις πέρας την εκλογική διαδικασία. Άλλωστε, το «πρότζεκτ» που θα κληθεί να υλοποιήσει θα είναι πιο δύσκολο από την προηγούμενη φορά, καθώς πλέον μιλάμε για τέσσερις υποψήφιους. Οπότε χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία αφενός για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή, αφετέρου για να κυλήσει η διαδικασία απολύτως ομαλά.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τεσσάρων στην Κουμουνδούρου συζητήθηκε εκτενώς και η διαδικασία της εκλογής, με τους πάντες να προκρίνουν την αντίστοιχη διαδικασία που είχε ακολουθηθεί τον Μάιο του 2022, όταν εξελέγη πρόεδρος από τη βάση του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας. Πάντως, πηγές από το περιβάλλον του Ν. Παππά σημειώνουν ότι το ζήτημα της συμμετοχής των φίλων παραμένει ανοιχτό προς το παρόν και ενδεχομένως να απασχολήσει και το διαρκές συνέδριο. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Ευ. Τσακαλώτος έχει ξεκαθαρίσει ότι στη διαδικασία πρέπει να συμμετάσχουν μόνο μέλη, ενώ αναφορικά με τη δήλωση της Έ. Αχτσιόγλου για ενδεχόμενη συμμετοχή και φίλων πλην μελών, πηγές από το επιτελείο της ξεκαθαρίζουν ότι ήταν μια γενική τοποθέτηση. Αναφέρουν δε ότι δεν αφορούσε στενά τη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία, καθώς υπενθυμίζουν ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο, απαιτούνται καταστατικές αλλαγές. Στο ίδιο πλαίσιο, επισήμαναν ότι η παρούσα εκλογική διαδικασία θα λάβει χώρα με το τρέχον καταστατικό, «με απόλυτο σεβασμό στις υπάρχουσες προβλέψεις και διαδικασίες».
Το ζήτημα του ντιμπέιτ
Αναφορικά με τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ, τελική απόφαση στη συνάντηση δεν υπήρξε, με το ζήτημα της ημερομηνίας να παραμένει ακόμη ανοιχτό. Ωστόσο, οι περισσότεροι υποψήφιοι εκτίμησαν πως η όποια τηλεοπτική «τηλεμαχία» πρέπει να γίνει μετά τις 3 Σεπτεμβρίου, οπότε θα διεξαχθεί το διαρκές συνέδριο, καθώς μέχρι τότε παραμένει «ανοιχτή» η δυνατότητα κατάθεσης υποψηφιοτήτων. Τον συγκεκριμένο προβληματισμό κατανοεί και η πλευρά του Ν. Παππά, που πρότεινε αρχικά και άλλο ντιμπέιτ πριν από το συνέδριο. Οι όποιες αποφάσεις πάντως θα ληφθούν το επόμενο διάστημα.
Οι επόμενες κινήσεις της Αχτσιόγλου
Την ερχόμενη εβδομάδα η Έφη Αχτσιόγλου θα βρεθεί στη Βόρεια Ελλάδα, με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Γιαννιτσά, Έδεσσα και Καβάλα. Στη Θεσσαλονίκη, μάλιστα, θα μιλήσει σε εκδήλωση και στο πλαίσιο αυτό θα έχει συνάντηση με μέλη από την πανεπιστημιακή και ακαδημαϊκή κοινότητα. Όπως έχει διαφανεί, τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής, η ίδια «εισηγείται» ένα νέο μοντέλο ηγεσίας, προκρίνοντας ένα κόμμα δομών, που προσβλέπει στην αξιοποίηση αυτού που ονομάζει «συλλογική ευφυΐα». Θα συνεχίσει, παράλληλα, να επιμένει στο δίπολο «δημιουργική αντιπολίτευση σήμερα, αποτελεσματική κυβέρνηση αύριο», προκρίνοντας έναν «νέο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.», που θα δημιουργεί μια νέα παράδοση και θα απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις, με το βλέμμα στραμμένο πρωτίστως στον κόσμο της εργασίας και στις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το επόμενο διάστημα αναμένεται να κάνει την πρώτη του επίσημη εμφάνιση και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος φαίνεται πως συμμετέχει ήδη ενεργά στο επιτελείο της υποψήφιας προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στο επιτελείο της Έ Αχτσιόγλου συμμετέχουν ακόμη οι βουλευτές του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης, ο νομικός Δημήτρης Λυρίτσης, η καθηγήτρια Μαριλένα Κοππά, ειδική στα ελληνοτουρκικά θέματα, και ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης, ο ιστορικός και διευθυντής των ΑΣΚΙ Κωστής Καρπόζηλος και η διευθύντρια του γραφείου της στο υπουργείο Εργασίας Μάνια Καββαθά.
Συναντήσεις για τις ΜμΕ από τον Παππά
Δύο συναντήσεις με εκπροσώπους της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας έχει πραγματοποιήσει ο Ν. Παππάς με σκοπό να αναδείξει τη σημασία της στήριξής τους. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συναντήθηκε με τον Γιώργο Καββαθά, πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, και τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις ΜμΕ, τη ρύθμιση των χρεών τους και την ουσιαστική στήριξή τους από το κράτος. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες θα υπάρξουν από μεριάς του και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, καθώς ήδη κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή με θέμα την αναβολή των επιμελητηριακών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το σαββατοκύριακο ο Ν. Παππάς βρίσκεται στην Πελοπόννησο, ενώ την Πέμπτη υπήρξε μια μαζική συνάντηση με στελέχη και μέλη του κόμματος τα οποία προέκριναν την ανάγκη ριζικών αλλαγών.
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να μεταβεί σε Θεσσαλία και Μακεδονία, ενώ το προσεχές διάστημα, όπως σημειώνουν στελέχη από το επιτελείο του, θα προχωρήσει σε μια μεγάλη καμπάνια. Οι συναντήσεις με στελέχη και βουλευτές θα ενταθούν και, όπως έχει γίνει γνωστό, ο Άγγελος Τόλκας έχει αναλάβει επικεφαλής της καμπάνιας του. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν δημιουργηθεί ομάδες υποστήριξης της υποψηφιότητάς του τόσο στο οργανωτικό σκέλος όσο και στο επικοινωνιακό. Στο μεταξύ, οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως πρέπει όλες οι πλευρές να είναι προσεκτικές ως προς τη διαχείριση του παρελθόντος, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να προστατευτεί το πολιτικό κεφάλαιο του Αλ. Τσίπρα. Διατυπώνουν, παράλληλα, τη θέση ότι τόσο η στρατηγική της διεύρυνσης όσο και αυτή του μετασχηματισμού του κόμματος δεν ολοκληρώθηκαν για αντικειμενικούς αλλά και για υποκειμενικούς λόγους.
Τσακαλώτος: Ντιμπέιτ διαλόγου
Τηλεοπτική συζήτηση και διάλογο εις βάθος προτάσσει ο Ευ. Τσακαλώτος αναφορικά με το λεγόμενο ντιμπέιτ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για μια συζήτηση πολιτικών αντιπάλων, αλλά για «ανθρώπους που έχουν δουλέψει μαζί». Οι αποχρώσεις και οι διαφορετικές προτεραιότητες των υποψηφίων είναι διακριτές, με τον πρώην υπουργό Οικονομικών να προτείνει ένα «format» διαλόγου που να δίνει τη δυνατότητα ουσιαστικής ανταλλαγής επιχειρημάτων. Ο ίδιος έχει δώσει δε το πολιτικό του στίγμα αναφορικά με την ταυτότητα του κόμματος ξεκαθαρίζοντας ότι είναι άλλο πράγμα η απεύθυνση και άλλο ο χαρακτήρας του κόμματος. Ως κεντρικό ζητούμενο θέτει την ευρεία απεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., έχοντας όμως μια «ταυτότητα καθαρή».
Η λέξη κλειδί για την επόμενη ημέρα της λειτουργίας και της παρέμβασης του κόμματος στην κοινωνία είναι η «δουλειά μυρμηγκιού», όπως έχει επαναλάβει ουκ ολίγες φορές τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Ταυτόχρονα, ως χρονικό ορίζοντα για τη δυναμική ανασυγκρότηση του κόμματος βάζει το 2026, με πρώτο σταθμό τη μάχη των ευρωεκλογών. Ως προς το προγραμματικό σκέλος, ο Ευ. Τσακαλώτος αναγνώρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε ένα «καλό πρόγραμμα», που χρήζει ωστόσο επανεξέτασης, «γιατί δεν απαντάει σε όλα τα προβλήματα, ενώ εμφανίζονται συνεχώς νέες προκλήσεις», με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ζήτημα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στο επιτελείο του προετοιμάζουν τις πρώτες του περιοδείες, ενώ είναι πιθανόν να πραγματοποιηθούν και θεματικές εκδηλώσεις, με τον Ευ. Τσακαλώτο να ιεραρχεί ψηλά στην ατζέντα του ζητήματα όπως το αναπτυξιακό κράτος, η επισφάλεια στην εργασία, οι φεμινιστικές διεκδικήσεις, η πράσινη μετάβαση κ.ά. Υπενθυμίζεται ότι οι πρώην υπουργοί Γιώργος Σταθάκης, Κώστας Φωτάκης αλλά και ο βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης έχουν δηλώσει τη στήριξή τους προς το πρόσωπό του...
Ιάσονας Σχινάς-Παπαδόπουλος
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου