17.7.23

Προ των πυλών ένα νέο brain drain...


Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του συστήµατος Ηλιος που καταγράφει τις συντάξεις, το 62,8% των συνταξιούχων λαµβάνει συντάξιµο µισθό κάτω των 1.000 ευρώ. Ολοι αυτοί δεν µπορούν να βγάλουν τον µήνα εξαιτίας της ακρίβειας. Πολλοί εξ αυτών θα πρέπει να εργαστούν πάλι για να... επιβιώσουν. Οµως είναι γνωστό ότι κάθε δράση έχει και αντίδραση. 

Το βιώνουν έντονα στην αγορά εργασίας κλάδοι όπως ο τουρισµός, οι κατασκευές και η πρωτογενής παραγωγή, στους οποίους εξαιτίας της καθήλωσης των αµοιβών και του ελαστικού οκταώρου (πληρωµή υπερωριών µε ρεπό για να µαζευτούν οι ελιές) καταγράφεται µαύρη τρύπα άνω των 350.000 κενών θέσεων εργασίας (ποιος θα εργαστεί έναντι πενιχρών αποδοχών;). 

Τώρα µε τη δήθεν στήριξη στους συνταξιούχους που τους σπρώχνουν να εργαστούν έρχεται η αντίδραση. Ο λόγος για την ανεργία των νέων που βρίσκεται στο 24%. Αναφερόµαστε στις ηλικίες 15-24 και 25-29 ετών, που εµφανίζουν πολύ µικρά ποσοστά απορρόφησης στην αγορά εργασίας.

Η συντριπτική πλειονότητα των νέων αυτών των ηλικιών αναγκάζεται να εισέλθει στην αγορά εργασίας σε θέσεις µερικής ή προσωρινής απασχόλησης (εργασία η οποία παρέχεται για περιορισµένο χρονικό διάστηµα από µισθωτό σε έναν έµµεσο εργοδότη µέσω εταιρείας προσωρινής απασχόλησης). Σύµφωνα µε τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που τηρούνται στο σύστηµα Εργάνη, το τετράµηνο Ιανουαρίου – Απριλίου του 2023 καταγράφηκαν 929.112 προσλήψεις και 748.546 αποχωρήσεις. Η µερική και εκ περιτροπής απασχόληση αντιστοιχούσε στο 44,7% των νέων προσλή-ψεων το πρώτο τετράµηνο του 2023, αυξηµένη 42,4% σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Πείρα VS απειρία

Είναι πανθοµολογούµενο ότι οι νέοι έως 29 ετών εισέρχονται στην αγορά εργασίας µέσω θέσεων µερικής απασχόλησης ώστε να αποκτήσουν πείρα. Τώρα µε όσα σκοπεύουν να νοµοθετήσουν οι Μητσοτάκης και Γεωργιάδης, όπως έχουν αναφέρει στις προγραµµατικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, αυτοί οι νέοι αποκτούν έναν έµπειρο ανταγωνιστή. 

Τους εργαζόµενους συνταξιούχους που θα διευκολυνθούν στην εύρεση εργασίας ώστε να τροφοδοτηθεί η φοροµπηχτική ανάπτυξη του ΑΕΠ µε διεύρυνση της φορολογικής βάσης της άµεσης φορολόγησης. Οι ίδιοι συνταξιούχοι δεν µπορούν παρά να εισέλθουν εκ νέου στην αγορά εργασίας για να επιβιώσουν από την κρίση κόστους ζωής και να µην πεινάσουν.

Βολική εξέλιξη

Οπως εύκολα αντιλαµβανόµαστε, η «κοινωνική ευαισθησία» των Μητσοτάκη και Γεωργιάδη απέναντι στους συνταξιού-χους προκαλεί ασφυξία στους νέους που ψάχνουν εργασία για να εκκινήσουν αξιοπρεπώς την ενήλικη ζωή τους και ανοίγει την πόρτα για νέο brain drain. Αυτό άλλωστε βολεύει τα µέγιστα το αφήγηµα της µείωσης της ανεργίας, αφού όταν µειώνεται το παραγωγικό δυναµικό αντίστοιχα µειώνεται και ο δείκτης ανεργίας. 

Για να ξέρουµε τι λέµε, τον Μάιο του 2018 το σύνολο του παραγωγικού δυναµικού καταγράφηκε στα 7,97 εκατ. (απασχολούµενοι, άνεργοι, εκτός δυναµικού) και τον Μάιο του 2023 ήταν στα 7,8 εκατ., εµφανίζοντας µείωση 176.066 ανθρώπων ή ποσοστιαία πτώση 3,5%. Είναι προφανές πως η µείωση της ανεργίας για την οποία πανηγυρίζουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη εδράζεται στο φευγιό των ανθρώπων σε παραγωγική ηλικία στο εξωτερικό...

Τζώρτζης Ρούσσος

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: