17.7.23

Η κούρσα για την ηγεσία και τα «όπλα» των διεκδικητών...


Δύο μεγάλους αντιπάλους έχει ο ΣΥΡΙΖΑ: τον χρόνο και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το κόμμα κατάφερε να περιθωριοποιηθεί ακόμη... και σε δικά του «κάστρα» και πλέον απειλείται με μια νέα μεγάλη ήττα. Από τις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας προκύπτει πως δεν είναι έτοιμο να παρουσιάσει ηχηρές υποψηφιότητες που θα του δώσουν μια καλή «ανάσα». Είναι αρκετοί οι μεγάλοι δήμοι και οι περιφέρειες στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη «ψάχνεται» και οι τόνοι ανέβηκαν ελαφρώς και στην τελευταία συνεδρίαση του οργάνου.

Στην Κουμουνδούρου έπεσε ένας «μετεωρίτης» και ο νέος αρχηγός έχει ένα πολύ δύσκολο έργο μπροστά του: να αποδείξει πως είναι ένας εν δυνάμει πρωθυπουργός. Με μια «προίκα» της τάξης του 17,83% το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, αλλά ως νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μονόδρομος ο ρόλος που αναλαμβάνει. Το άλλο μέτωπο αφορά το σύνολο των υποψηφίων. Πρέπει να φέρουν στις κάλπες τα 150.000 μέλη που ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα τον Μάιο του 2022. Και να πετύχουν και καινούργιες εγγραφές. Με λογικές εσωστρέφειας και ιδεολογικής περιχαράκωσης, κάτι τέτοιο δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί.

Μέχρι τώρα οι διαδικασίες έχουν «τρέξει» αρκετά γρήγορα και σε γενικές γραμμές τα πνεύματα δεν έχουν οξυνθεί. Ωστόσο, στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», καταγράφεται μια αναστάτωση. Υπάρχει μια μικρή ομάδα βουλευτών που αντιδρά και τηρεί στάση αναμονής. Οι τεκτονικές μετατοπίσεις, η ρευστοποίηση των τάσεων και η αλλαγή «στρατοπέδων» που παρατηρείται έχουν προβληματίσει ορισμένους από τους «47». Περιμένουν την ολοκλήρωση των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής, τη μελέτη των θέσεων των υποψηφίων για την προεδρία, αλλά και τη στάση που θα κρατήσουν, προκειμένου –εφόσον χρειαστεί– να τοποθετηθούν.

Την ίδια στιγμή, από τα πρώτα δείγματα γίνεται φανερό πως οι στρατηγικές που θα ακολουθήσουν οι βασικοί υποψήφιοι για την αρχηγία είναι εντελώς διαφορετικές.

Με «αέρα» ανανέωσης και τη στήριξη κορυφαίων
Η Εφη Αχτσιόγλου επέλεξε κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητάς της να μην ετεροπροσδιοριστεί και να είναι μόνη στο Ωδείο Αθηνών. Η αλήθεια είναι πως διαθέτει ήδη μια «υπεροπλία» σε κορυφαία στελέχη που φέρονται έτοιμα να βρεθούν στο πλευρό της και να συνδράμουν την καμπάνια που ετοιμάζει μέσα στο καλοκαίρι. Οπότε δεν είχε λόγο να πράξει διαφορετικά. Η υποψηφιότητά της στηρίζεται στην ανανέωση και παρουσιάζει ήδη μια δυναμική, με συνεργάτες της να μιλούν για διείσδυση σε κόσμο που δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές. Στην Κεντρική Επιτροπή η πρώην υπουργός Εργασίας τόνισε πως «η χάραξη της στρατηγικής του νέου ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ενταχθεί στη μεγάλη εικόνα, δηλαδή στις πολιτικές μετατοπίσεις που συντελούνται και στις τάσεις που κυριαρχούν στην Ευρώπη και διεθνώς, εξαιτίας των πολλαπλών κρίσεων (πανδημία, κλιματική κρίση, ενεργειακή κρίση κ.λπ.). Υπό το ίδιο φως πρέπει να γίνει και η αποτίμηση του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος, χωρίς βέβαια αυτό να μειώνει τις ευθύνες που βαραίνουν αυτοτελώς τον ΣΥΡΙΖΑ».

Για το πώς πρέπει να γίνει η πολιτική συζήτηση η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε πως διεξάγεται σε ένα περιβάλλον πλειοδοσίας ταυτοτήτων και πληθωρισμού προσδιορισμών (Αριστερά, Κέντρο, προοδευτικός κ.λπ.). Σε αυτή τη βάση συμπλήρωσε πως «πρέπει να δώσουμε προβάδισμα στο περιεχόμενο. Να μιλήσουμε για τις πολιτικές. Ποιο περιεχόμενο δίνουμε στην πολιτική μας για την εργασία, για το παραγωγικό υπόδειγμα και την ανάπτυξη, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για τη διαχείριση του προσφυγικού με οδηγό το διεθνές δίκαιο και τον ανθρωπισμό, για τα κοινά αγαθά, για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο στην Ευρώπη». Αναφέρθηκε και στις αδυναμίες του κόμματος που πρέπει να θεραπευτούν άμεσα: «Για να μπορέσουμε να αντιστοιχηθούμε με αυτές τις προτεραιότητες, χρειαζόμαστε έναν ΣΥΡΙΖΑ αποτελεσματικό. Προφανώς δεν ξεκινάμε από το μηδέν, έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ οφείλει αφενός να επιτύχει μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στην κοινωνία (στα επιμελητήρια, στους συλλόγους, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις κ.λπ.), αφετέρου να γίνει μεθοδικός και αξιόπιστος. Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε σταθερές δομές, δέσμευση σε στόχους και συνέπεια».

Προτάσσει την κυβερνητική θητεία σε δύσκολες εποχές
Για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο η αφετηρία είναι εντελώς διαφορετική. Προτάσσει την εμπειρία και την αξιοπιστία του από την κυβερνητική θητεία σε δύσκολες εποχές. Κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητάς του δεν επέλεξε να είναι μόνος του. Δίπλα του βρέθηκαν τόσο οι έμπειροι Γιώργος Σταθάκης και Ανδρέας Ξανθός, αλλά και νέα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επιθυμεί να δώσει μια φρεσκάδα στο κόμμα. Οι σχέσεις του με την τομεάρχη Οικονομικών είναι παραπάνω από καλές. Και αυτός εκτιμάται πως ήταν ένας ανασταλτικός παράγοντας για να μπει στην κούρσα διαδοχής και να προτάξει μια αριστερή υποψηφιότητα, με ανοιχτούς όμως ορίζοντες. 

Από τη συζήτηση που έγινε στην Κεντρική Επιτροπή φάνηκε πως δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο αναπτυξιακό του όραμα. 

Κοινωνικό κράτος

Πυρήνας της πλατφόρμας του είναι η αποκατάσταση του εργασιακού χάρτη, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και η προστασία των δημόσιων αγαθών. Μιλάει για αυξήσεις μισθών και τις αλλαγές που έρχονται από μια τέτοια κίνηση και για το πώς τα εργασιακά δικαιώματα αποτελούν τη βάση μιας προοδευτικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Οι στενοί συνεργάτες του επισημαίνουν πως τις θέσεις του για την οικονομία γνωρίζει πως μπορεί να τις εφαρμόσει, αφού ξέρει καλά «πώς δουλεύει η Ευρώπη». 

Οπως επισήμανε και ο ίδιος, είναι μια υποψηφιότητα πλατιάς απεύθυνσης στο κόμμα και στην κοινωνία, που στηρίζεται στην ενότητα, στην ανανέωση, γνωρίζοντας πολύ καλά πώς να φτιάχνει δυνατές ομάδες. Υποψηφιότητα αντιπαραθετική προς την κυβερνητική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το όραμά του είναι να γίνει ένα βαθιά δημοκρατικό κόμμα. Επιθυμεί να αφήσει πίσω τη θολή ταυτότητα των εκλογών. Μαζική, λαϊκή, νικηφόρα αξιωματική αντιπολίτευση, μια δύναμη που όλες και όλοι –από τον πρόεδρο μέχρι το κάθε μέλος σε μια οργάνωση μελών– θα έχουν λόγο, θα ακούγονται και όλοι θα λογοδοτούν. Eνα κόμμα που τα όργανα θα είναι συγκεκριμένα και θα δουλεύουν. 

Υπόσχεται να αποφύγει τις υπερβολές, να μη λαϊκίσει, προκειμένου, όπως ανέφερε, να ξαναδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ ταυτότητα και να τον ξανακάνει κυβέρνηση. 

Στρατηγική διεύρυνσης και έξι στόχοι
Η δουλειά στο επιτελείο του Νίκου Παππά έχει ξεκινήσει και είναι εντατική. Γίνονται ήδη πολλές διεργασίες και εντείνονται οι επαφές με στελέχη. Ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής στην τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή εστίασε στο θέμα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ: «Η διεύρυνση είναι στρατηγική που υπηρετούμε από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Εφερε αλλεπάλληλα κύματα αγωνιστών και αγωνιστριών στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Με δειλά βήματα το 2010, εμφατικά το 2012, ανεβήκαμε στην κατηγορία των κομμάτων που διεκδικούν τη διακυβέρνηση. Η διεύρυνση δεν ήταν πολιτική “μιας χρήσης”, δεν ήταν ένα στιγμιαίο γεγονός. Ηταν και είναι μια σαφής, διαρκής και εφαρμοσμένη πολιτική. Μετά την εκλογική ήττα έχουν διατυπωθεί απόψεις, θεμιτές βεβαίως, ότι αυτή η πολιτική απέτυχε. Πιστεύω βαθιά ότι θα ήταν τεράστιο λάθος να την ακυρώσουμε. Δυστυχώς, ο μετασχηματισμός δεν έγινε. Για αντικειμενικούς και υποκειμενικούς λόγους».

Οι επόμενοι στόχοι του κόμματος είναι ξεκάθαροι για τον Νίκο Παππά:

• Να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας ως δύναμη θετικής προοπτικής. Η Αριστερά και η δημοκρατική προοδευτική παράταξη πρέπει να ενσωματώνουν και να εκφράζουν τις θετικές προσδοκίες του λαού. Η εικόνα του καλού διαπραγματευτή δεν αρκεί για να μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός ξανά.
• Να πείσουμε, κάτι που δεν έχουμε καταφέρει έως τώρα, ότι πολύ σκληρές μνημονιακές πολιτικές, που μας επιβλήθηκαν, δεν ήταν δικό μας πρόγραμμα.
• Να ξανακερδίσουμε τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς που έκαναν άλλες επιλογές.
• Να ξανακερδίσουμε τη νεολαία που για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια επέλεξε, κατά πλειοψηφία, τη Ν.Δ.
• Να επανασυστήσουμε την εκλογική συμμαχία του 2015 μεταξύ μισθωτών και μεσαίας τάξης, που μας έφερε στην κυβέρνηση.
• Να αποκτήσουμε ακτινοβολία στα συνδικάτα, στην αυτοδιοίκηση, στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.

Το πώς θα πετύχουμε τους ανωτέρω αυτονόητους στόχους, λέει ο Νίκος Παππάς, πρέπει να είναι το αντικείμενο ενός δημοκρατικού, ψύχραιμου και ειλικρινούς διαλόγου στην πορεία για την εκλογή της νέας μας ηγεσίας...

Αντώνης Αντζολέτος

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: