«Ηρακλής ΙΙΙ» και για τις μη συστημικές τράπεζες, εναλλακτική πρόταση από Intrum και DoValue για τα «κόκκινα» δάνεια, επέκταση της τραπεζικής πίστης με συμβολή και μη τραπεζικών ιδρυμάτων, πώληση των ποσοστών του ΤΧΣ στις τράπεζες και «εξώθηση» των καταθέσεων σε επενδυτικά προϊόντα (ομόλογα Δημοσίου κ.λπ.)...
Mε την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών συναντάται σήμερα (4 μ.μ.) ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, με την ατζέντα να έχει εν πολλοίς καθοριστεί από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Το κλείσιμο της «ψαλίδας» μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων με μέτρα - πρωτοβουλίες που ενισχύουν τον ανταγωνισμό, περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων, με τον «Ηρακλή ΙΙΙ» να είναι στα σκαριά, αλλά και βελτιώσεις στον εξωδικαστικό, καθώς και η απομείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ στο τραπεζικό σύστημα, είναι οι βασικοί στόχοι της 2ης «γαλάζιας» κυβερνητικής θητείας.
Και, μαζί, ένα νέο πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τις εταιρείες διαχείρισης servicers –τις επόμενες ημέρες αναμένεται συνάντηση του υπουργού με την Ενωση των εταιρειών–, στο πλαίσιο ενσωμάτωσης κοινοτικής οδηγίας 2167/2021 (NPL Directive).
Η οδηγία που θα πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό Δίκαιο μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2023 –πολλές διατάξεις της υπάρχουν ήδη στη νομοθεσία μας– προβλέπει, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση των εταιρειών διαχείρισης να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες. «Και με ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες. Κανόνες, λοιπόν, πληροφόρησης και διαφάνειας», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Αναφορικά με τον εξωδικαστικό, εδώ και αρκετό καιρό η τ. Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και οι εμπλεκόμενοι φορείς επεξεργάζονται βελτιώσεις, ώστε οι λύσεις που προκύπτουν αυτοματοποιημένα μέσω αλγόριθμου να είναι πιο ρεαλιστικές και βιώσιμες αλλά και να απλοποιηθούν περαιτέρω οι διαδικασίες.
Με στόχο να αντιμετωπιστούν «οι όποιες τυχόν εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα, προς όφελος, τελικά, της υγείας του τραπεζικού συστήματος», ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι θα χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα «Ηρακλής», επιβεβαιώνοντας, από το βήμα της Βουλής, τις διεργασίες που γίνονται για την υλοποίηση «Ηρακλή 3».
Κρατικές εγγυήσεις
Υπενθυμίζεται ότι εν αναμονή ένταξής τους στο πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων βρίσκονται δύο έτοιμες από καιρό τιτλοποιήσεις, η Frontier II της ΕΤΕ, λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ, και η Sunrise III της Πειραιώς, λογιστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ, αλλά και μια ακόμα κοινή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η Solar, που αφορά δάνεια μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, συνολικών απαιτήσεων 1,5 δισ. ευρώ.
Τον νέο «Ηρακλή» αναμένουν και οι μη συστημικές τράπεζες –κυρίως η Αttica αλλά και η Παγκρήτια. Πρόσφατα, ο Αλ. Εξάρχου, ένας εκ των μετόχων της Thrivest, η οποία είναι μέτοχος και των δύο τραπεζών, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να προχωρήσει άμεσα ο νέος «Ηρακλής» (Ηρακλής ΙΙΙ), ώστε να ολοκληρωθεί η εξυγίανση κυρίως των μικρότερων τραπεζών, λειτουργώντας θετικά και στην προσπάθεια ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.
Ενώ και η Ελένη Βρεττού, διευθύνουσα σύμβουλος της Αttica, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της τράπεζας, την περασμένη εβδομάδα, είχε δηλώσει ότι «ένας “Ηρακλής” όπως ήταν ο προηγούμενος, με ελάχιστες προσαρμογές, που θα τον κάνουν Eurostat compliant, θα μπορούσε να δουλέψει για εμάς. Το βασικό είναι να γίνει γρήγορα. Εμείς δεν θέλουμε να πάμε σε μια παρατεταμένη διαδικασία έγκρισης ή νομοσχεδίου. Θέλουμε να ξέρουμε από νωρίς πώς θα είναι, προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε τον προγραμματισμό μας».
Πάντως, από τη νέα χρονιά δεν αποκλείεται να δούμε και μια νέα εναλλακτική πρόταση –πιο ευέλικτη από τον Ηρακλή και τις απευθείας πωλήσεις δανείων– για την αντιμετώπιση προβληματικών δανείων («κόκκινων» και αβέβαιης είσπραξης) από τον ιδιωτικό τομέα και, ειδικότερα, από τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου (Intrum και DoValue) πανευρωπαϊκά.
Σε ό,τι αφορά τη «μία από τις κυριότερες προκλήσεις που είναι η αντιμετώπιση της “ψαλίδας”, μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, μέσα από πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό», το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης (15%) των τίτλων του ελληνικού Δημοσίου επιχειρεί να ανοίξει εκ νέου τη συγκεκριμένη αγορά.
«Ωστε τα ομόλογα Δημοσίου να αποτελέσουν εναλλακτική επιλογή τοποθέτησης των κεφαλαίων», όπως ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης. Στο ίδιο πλαίσιο θα ενταχθεί και η επέκταση της παροχής τραπεζικής πίστης, δηλαδή δανείων, από μη τραπεζικά ιδρύματα (επενδυτικοί οργανισμοί που χορηγούν δάνεια κυρίως προς επιχειρήσεις) με βάση βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
Εκτός ΤΧΣ
Tέλος, για την απομείωση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «θα στείλει διεθνώς ένα μήνυμα δυναμικής πορείας των ελληνικών τραπεζών». Η αποεπένδυση του Ταμείου ξεκινάει από τη Eurobank, που στις 20 Ιουλίου θα ζητήσει την έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων για την επαναγορά του 1,4% των μετοχών που σήμερα ελέγχει το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ.
Στη συνέχεια, το Δ.Σ. της τράπεζας θα αποφασίσει την τιμή προσφοράς που υποβάλλει στο Ταμείο (μεταξύ 1,10 – 1,90 ευρώ ανά μετοχή) και στη συνέχεια το ΤΧΣ θα πρέπει να προχωρήσει σε ανταγωνιστική διαδικασία.
Εκτιμάται ότι, μετά τη Εurobank, θα ακολουθήσει η Εθνική όπου το ΤΧΣ έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό –40,39%–, με την αποεπένδυση να γίνεται σταδιακά. Ετσι σε πρώτη φάση αναμένεται η διάθεση του 20%, μέχρι τις αρχές του 2024.
Αρτεμις Σπηλιώτη
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου