7.7.23

Η «διαπραγμάτευση» της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ...


Αν κάτι ενοχλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακόμα και μετά την εκλογική του νίκη, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αντιπολιτευτικός του λόγος. Είναι ενδεικτικό ...ότι χθες, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών, ο πρωθυπουργός άκουσε ευλαβικά τον Νίκο Ανδρουλάκη καθήμενος στα υπουργικά έδρανα, ενώ την ώρα που μιλούσε εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μπαινόβγαινε στην αίθουσα, σχολίαζε όσα άκουγε με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, γελούσε και τύρβαζε περί άλλα.

Η στάση του Κ. Μητσοτάκη μπορεί να εξηγηθεί ενδεχομένως και από το γεγονός ότι έκανε επίσημη πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ στις αρχές του 2025 να αναθεωρήσουν από κοινού το Άρθρο 16 του συντάγματος ώστε να ιδρυθούν στην Ελλάδα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μάλιστα το έκανε με τρόπο ιδιαζόντως δηκτικό - δείγμα της αλαζονείας μετά τις εκλογές. «Θυμόμαστε την υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του Γιώργου Παπανδρέου, όταν είχαμε ευκαιρία να αλλάξουμε το Άρθρο 16», είπε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ συνέχισε: «Εύχομαι πραγματικά, κύριε Ανδρουλάκη, να μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος αυτή τη φορά και μαζί να πάμε να βρούμε τους 180 βουλευτές και να σταματήσει επιτέλους αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση».

Από την πλευρά του, ο Ν. Ανδρουλάκης (ο οποίος μίλησε μόλις 28 λεπτά, ενώ μπορούσε 40 λεπτά…) μπήκε στη «διαπραγμάτευση» λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να είναι ισότιμα τα πτυχία εκείνων που θα κάνουν εμπόριο τίτλων. «Μην περιμένετε να δεχθούμε ως ισότιμα πανεπιστήμια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που θα βάλουν απλά μια ταμπέλα και θα κάνουν εμπόριο πτυχίων», είπε χαρακτηριστικά θέτοντας χαμηλά τον πήχη. Η διαφορά είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν μίλησε καν για ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, ενώ ο Ν. Ανδρουλάκης το έκανε…

Σημειώνεται ότι ο Ν. Ανδρουλάκης δεν ενοχλήθηκε ούτε από τη «λεηλασία» της έννοιας εκσυγχρονισμός από τον Κ. Μητσοτάκη.

Πλάτη απέναντι στο πλιάτσικο
Η εξέλιξη αυτή αντικειμενικά καθιστά τον ΣΥΡΙΖΑ τη μόνη αξιόπιστη δύναμη αποτελεσματικής υπεράσπισης του δημόσιου τομέα. Ο Σ. Φάμελλος δεσμεύτηκε ότι «θα βάλουμε πλάτη απέναντι στο πλιάτσικο, στο ξεπούλημα του Δημοσίου με υπογραφή Μητσοτάκη» και ξεκαθάρισε ότι «η πρότασή μας αφορά διασφάλιση πρόσβασης όλων των πολιτών στα βασικά δημόσια αγαθά. Στην ενέργεια, στο νερό, στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Πρόνοια, στο υγιές περιβάλλον».

Η αναφορά του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχει σημασία, διότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ θα επιστρέψουν στο Δημόσιο, κάνοντας μάλιστα δηκτικό σχόλιο στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Είπε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ οι δύο εταιρείες μεταφέρθηκαν στο Υπερταμείο και σχολίασε: «Καλά δεν τα λέω, κύριε Τσακαλώτε; Καλά τα λέω». Δεν τα έλεγε όμως καλά, διότι ξέχασε ότι την επιστροφή στο Δημόσιο την επιβάλλει απόφαση του ΣτΕ που η Ν.Δ. προσπάθησε να μην τηρήσει. «Προφανώς και θα πρέπει να μεταφερθούν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. Αλλά ο Χρήστος Σταϊκούρας έκανε νομοθετική ρύθμιση να μην επιστρέψουν πέρσι τέτοιο καιρό. Και δεν στηρίξατε την τροπολογία μας για την επιστροφή. Δεν κάνετε κάτι άλλο από το να συμμορφωθείτε με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου», του υπενθύμισε ο Σ. Φάμελλος.

Μπίζνες στην Υγεία
Σημειώνεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης υποβάθμισε τις αναφορές του στο ΕΣΥ. Είπε ότι είναι «προσωπικό στοίχημα» αλλά για την κατάσταση στα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ δεν είπε λέξη και, πολύ περισσότερο, δεν ανέλαβε την ευθύνη για τη διάλυσή τους. Όπως έδειξε η αναφορά του στο πρόγραμμα Γεννηματά, στο μυαλό του είναι το Δημόσιο να πληρώνει τους ιδιώτες της Υγείας για να παρέχουν (πανάκριβες) υγειονομικές υπηρεσίες…

Το διέκρινε ο Σ. Φάμελλος και το σχολίασε: «Είναι επιλογή της Ν.Δ. να μην στηρίζει τη δημόσια Υγεία. Αντί να αξιοποιήσει την ευκαιρία της πανδημίας για την ενδυνάμωση του ΕΣΥ, περίμενε να περάσει η μπόρα για να επιστρέψει στο βασικό της πολιτικό σχέδιο, που ήταν και είναι η υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και η ιδιωτικοποίηση των “φιλέτων” του».

Νομοσχέδια: «Χάθηκε» το «επιτελικό κράτος 2»

Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση ξεκινά με αργό ρυθμό το νομοθετικό της έργο. Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα ψηφιστεί ένα οικονομικό νομοσχέδιο μέχρι να κλείσει η Βουλή τον Αύγουστο. Δεν είπε όμως ότι μπήκε «στον πάγο» το νομοσχέδιο για τις αλλαγές του επιτελικού κράτους που υποτίθεται ότι θα ήταν το πρώτο που θα κατετίθετο. Λέγεται ότι η εμπλοκή του υπουργείου Δικαιοσύνης στις επίμαχες ρυθμίσεις προκαλεί καθυστερήσεις…

Η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με ονομαστική ψηφοφορία...

Κώστας Πουλακίδας

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: