Για μία θέση αρχής, που δεν μεταβάλλεται ανάλογα με τη συγκυρία, μιλούν στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή το νομοσχέδιο... για την ψήφο των αποδήμων, που αποτελεί και την πρώτη κοινοβουλευτική πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη και φέρει την υπογραφή της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως. Για αυτό και ψηφίζουν το εν λόγω νομοσχέδιο. Ξεκαθαρίζουν όμως, προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η ψήφος τους αυτή δεν σημαίνει και ‘λευκή επιταγή’. Κάθε άλλο.
Ειδικότερα, στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής εκτιμούν ότι η άρση προϋποθέσεων όπως το κριτήριο της διαμονής στην χώρα μας καθώς και του ‘τιμοκρατικού’ κριτηρίου της φορολογικής δήλωσης είναι προς όφελος του απόδημου ελληνισμού και της εκπροσώπησής του. Και ας παρατηρούν προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης ενός τόσο σοβαρού ζητήματος, αλλά και της στάσης του κόμματός τους, από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν, ούτε να συμπράξουν σε πρωτοβουλίες που για το χατίρι της συγκυρίας, θα υπονομεύουν μακροπρόθεσμα σημαντικές πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την ποιότητα των θεσμών στην χώρα και θα δώσουν την εικόνα ενός αξιόπιστου πολιτικού συστήματος. Κοινώς, προειδοποιούν ότι δεν θα ανεχθούν άλλους αιφνιδιασμούς στο υπάρχον νομικό καθεστώς.
Επί του συγκεκριμένου, η ψήφος των βουλευτών της Χαριλάου Τρικούπη, είναι γεμάτη αστερίσκους. Ζητούν την απογραφή των εκτός επικρατείας εκλογέων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, προκειμένου να ξέρουμε όλοι ανά πάσα στιγμή πόσοι είναι αυτοί. Πρόκειται εξάλλου και για ζήτημα συγκρότησης και σύνθεσης του εκλογικού σώματος, που «προστατεύεται» τρόπον τινά συνταγματικά, με την πρόβλεψη ο σχετικός νόμος να ψηφίζεται με τα 2/3 των βουλευτών. Τέλος, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ζητούν στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, να αναθεωρηθεί η παράγραφος 4 του άρθρου 54 κατά το μέρος που θέτει, έστω και τη δυνατότητα περιορισμών ως προς την ψήφο των αποδήμων. «Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι με την ψήφιση του σημερινού νομοσχεδίου δημιουργείται κατά τη νομική επιστήμη ένα δημοκρατικό νομοθετικό κεκτημένο. Με άλλα λόγια, δε μπορούν να επανέλθουν οι περιορισμοί και οποιαδήποτε αντικατάσταση του νόμου θα πρέπει να συνοδεύεται από ισοδύναμου αποτελέσματος και περιεχομένου διάταξη», είπε στην ομιλία του στη Βουλή ο Παναγιώτης Δουδωνής, εξηγώντας ότι η εν λόγω διάταξη, παρότι είχε ψηφιστεί από ευρύτατη πλειοψηφία, καθίσταται πια σε ένα μεγάλο της μέρος κενό γράμμα…
matrix24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου