24.7.23

Πήρε «φωτιά» η Βουλή για τις πυρκαγιές...



Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρέθηκε στο στόχαστρο κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες, ορισμένες από τις οποίες συνεχίζουν να κατακαίνε τη χώρα.

Με... το επιτελικό κράτος να αποδεικνύεται αναποτελεσματικό στη διαχείριση της κατάστασης και σαφώς κατώτερο των περιστάσεων, η κυβέρνηση δέχθηκε πυρά τόσο για την ελλιπή προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού όσο και για την επικοινωνιακή προπαγάνδα που προηγήθηκε. 

Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω αποσπάσματα πολιτικών αρχηγών και βουλευτών της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων. 

Σωκράτης Φάμελλος (πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ): «Η δηλούμενη και διαφημισμένη ετοιμότητα δεν απεικονίζεται στο πεδίο». Ο κ. Φάμελλος κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει να διαχειρίζεται επικοινωνιακά με το δόγμα “εκκένωση-αποζημίωση” και να κάνει μπαλάκι τις ευθύνες της στους δήμους». Ζήτησε την πλήρη ενεργοποίηση της δημόσιας πολιτικής πρόληψης των δασικών πυρκαγιών του 2019, ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας και της πυροσβεστικής, καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων, εφαρμογή των πορισμάτων της επιτροπής Goldammer.

Νίκος Ανδρουλάκης (πρόεδρος ΠΑΣΟΚ): «Θεωρώ αδιανόητο αρμόδια χείλη να διαβεβαιώνουν ότι «όλα βαίνουν καλώς», αλλά η Ρόδος να καίγεται επί επτά μέρες. Ο πρωθυπουργός δήλωσε προ ημερών ότι φέτος έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα και περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα. Αναφέρθηκε επίσης στην εκταμίευση περισσότερων κρατικών πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Όμως, δεν μας είπε γιατί το επιτελικό κράτος απέτυχε παταγωδώς και φέτος να καθαρίσει τα δάση και να φτιάξει αντιπυρικές ζώνες...»

»Η επικοινωνία, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, έχει κοντά ποδάρια και έρχεται η ώρα της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας σας. Το 112, βεβαίως, είναι πολύ σημαντικό εργαλείο, δεν φτάνει, όμως. Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα βήματα. Ο φυσικός πλούτος μας χάνεται κάθε καλοκαίρι, δεν μπορούμε να παραμένουμε αναποτελεσματικοί. Τρεισήμισι εκατομμύρια στρέμματα κάηκαν στη χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτό και μόνο πρέπει να μας κινητοποιήσει όλους.»

Δημήτρης Κουτσούμπας (γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ): «Έχετε μάλιστα το θράσος να προβάλλετε με τη βοήθεια, ορισμένων κυρίως Μέσων Ενημέρωσης, την επιχείρηση εκκένωσης χιλιάδων τουριστών και κατοίκων από τις τουριστικές περιοχές της Ρόδου που παραδόθηκαν στις φλόγες ως άθλο! Έλεος! Για να μη πω για την μεγάλη ντροπή του τουριστικού σας θαύματος! Να βουλιάζει ένα ολόκληρο νησί από τουρίστες, αλλά να καίγεται για μέρες, γιατί δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές, γιατί δεν έχετε πάρει ουσιαστικά μέτρα πρόληψης αντιμετώπισης των πυρκαγιών». Σημείωσε πως  δεν φταίει η κλιματική αλλαγή για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, ούτε για την ελλιπή στελέχωση των Δασαρχείων, την μη ενίσχυση της Πυροσβεστικής με το απαραίτητο προσωπικό και τα αναγκαία μέσα.

Ανέφερε τις εικόνες εγκατάλειψης ολόκληρων οικισμών, την έλλειψη αντιπυρικών ζωνών σε ακαθάριστα δάση, τους πυροσβεστικούς κρουνούς χωρίς νερό, τις λιγοστές επίγειες δυνάμεις, με τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό και τις ελάχιστες έως ανύπαρκτες εναέριες πτήσεις πυροσβεστικών μέσων που είδαν τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έτρεξαν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούσαν. «Και βέβαια το αυτοματοποιημένο μήνυμα του "τρεχάτε να σωθείτε" με δρόμους που ανοιγόκλειναν συνεχώς, ήταν η μόνη "λύση" που πρόκρινε η κυβέρνησή σας, δημιουργώντας ένα ακόμα αλαλούμ. Βέβαια απ' τις οδηγίες για εκκενώσεις εξαιρούνταν η μεγαλοεργοδοσία, που επέλεγε να μείνουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά, σε εργοστάσια και χώρους δουλειάς, δίπλα στα πύρινα μέτωπα, αδιαφορώντας για τους κινδύνους για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων».

«Για άλλη μια χρονιά τα χρήματα που εγκρίθηκαν για έργα δασοπροστασίας είναι το 10% αυτών που είναι αναγκαία σε ετήσια βάση για το σύνολο της δασοπροστασίας. Με τα χρήματα αυτά, έγιναν αποσπασματικοί και αμφίβολης αποτελεσματικότητας καθαρισμοί, στο 1% των εκτάσεων, ενώ έπρεπε να έχουν γίνει καθαρισμοί σε 4 εκατομμύρια στρέμματα δάσους ως απόλυτη προτεραιότητα, πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου».

Θεόφιλος Ξανθόπουλος (εισηγητής ΣΥΡΙΖΑ του ν/σ για τους απόδημους): «Η σκέψη όλων μας είναι στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από τις πυρκαγιές, στους πυροσβέστες και εθελοντές που επιχειρούν. Η κοινωνία δοκιμάζεται. Μετά την μάχη θα δούμε τις ευθύνες. Ωστόσο πρέπει να πούμε ότι η προετοιμασία και η ετοιμότητα που τόσο πολυδιαφημίστηκαν από την κυβέρνηση, ήταν ανύπαρκτες. Χρειάζονται μεγάλες τομές και σχεδιασμοί προοπτικής, γιατί η κλιματική κρίση είναι παρούσα.»

Ζωή Κωνσταντοπούλου (επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας): Κατηγόρησε τον κρατικό μηχανισμό ότι αδράνησε στη Ρόδο και ότι για πάρα πολλές ημέρες «δεν υπήρξε η δέουσα παρέμβαση». Όπως είπε, «είναι το αποτέλεσμα του ότι δεν υπήρξε σχεδιασμός, δεν υπήρξε και δεν υπάρχει εξοπλισμός, δεν υπήρξε και δεν υπάρχει ο μηχανισμός έγκαιρης ανταπόκρισης ώστε να μην φτάσει η φωτιά να γίνει ανεξέλεγκτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: