Τον Νοέμβριο του 2021 στο στούντιο της δημόσιας τηλεόρασης ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Παύλος Χρηστίδης, ο... Χάρης Καστανίδης και ο Παύλος Γερουλάνος διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Δεν συμμετείχε ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς είχε καταθέσει τη δική του πρόταση για τον διάλογο. Θα στηθεί ανάλογο σκηνικό και στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ; Η συζήτηση για τη διεξαγωγή ενός ντιμπέιτ υπάρχει εδώ και ημέρες στην Κουμουνδούρου και απασχόλησε και αρκετά «πηγαδάκια» κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής.
Ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε πως «θα πρότεινα να γίνει μια τηλεοπτική συνάντηση (σ.σ.: μεταξύ των υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ) πριν από το τέλος Ιουλίου και μια πριν από το τέλος Αυγούστου. Καταθέτω την πρόταση, διότι θα είναι περιορισμένος ο χρόνος. Ο κόσμος θα πάει διακοπές και δεν θα είναι καθόλου εύκολο να γίνουν τυπικές διαδικασίες, να μπορεί να μαζευτεί εύκολα ο κόσμος και να συζητήσει, να αντιπαραβάλουμε τις θέσεις μας σε ένα πλαίσιο τυπικών κομματικών λειτουργιών».
Από την πλευρά της Εφης Αχτσιόγλου δηλώνουν θετικοί στη διεξαγωγή συζήτησης μεταξύ των διεκδικητών της ηγεσίας του κόμματος. Ιδια οπτική υπάρχει και από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με στελέχη από το περιβάλλον του να τονίζουν πως επειδή οι υποψήφιοι για την προεδρία δεν είναι πολιτικοί αντίπαλοι, το μείζον είναι να διαμορφωθεί το πλαίσιο της διαδικασίας ώστε να γίνει μια συζήτηση σε βάθος. Να ακουστούν δηλαδή οι προτάσεις που κατατίθενται στο τραπέζι και να διευκολυνθεί ο ουσιαστικός διάλογος. Το επόμενο διάστημα αναμένεται οι τέσσερις –και ο κ. Στ. Τζουμάκας, δηλαδή– να συζητήσουν τις λεπτομέρειες, αλλά και τις πιθανές ημερομηνίες που θα μπορούσε να διεξαχθεί η τηλεμαχία.
«Πολιτικός συνδικαλισμός»
«Ναι» σε ένα πιθανό ντιμπέιτ λέει και ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέβασε τους τόνους προς τους άλλους υποψηφίους για την προεδρία, εξηγώντας γιατί μπήκε στην κούρσα διαδοχής: «Να μπει μια πολιτική υποψηφιότητα γιατί οι άλλες δεν είναι πολιτικές υποψηφιότητες, κάνουν πολιτικό συνδικαλισμό».
Δύσκολα θα αποφευχθούν το επόμενο διάστημα οι συγκρούσεις μεταξύ «προεδρικών» και «αριστερής πτέρυγας».
Το ζητούμενο για την Κουμουνδούρου είναι η διαδικασία της εκλογής να προσελκύσει τον κόσμο του κόμματος. Ο στόχος των 150.000 μελών που ψήφισαν τον Μάιο του 2022 τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι εύκολος. Αρκετοί υποστηρίζουν πως ακόμη και το ντιμπέιτ μπορεί να συνδράμει στην κινητοποίηση των δυνάμεων. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε: «Είναι μια περίοδος όπου θα κατατίθενται απόψεις, προβληματισμοί, προτάσεις, πολιτικές πλατφόρμες και όλη αυτή η διαδικασία, η παραγωγική, η πλουραλιστική θα κινητοποιήσει το ενδιαφέρον των πολιτών, θα είναι πολιτική διαδικασία».
Εν τω μεταξύ, το επόμενο διάστημα το θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει μεταξύ των «προεδρικών» και της «αριστερής πτέρυγας» του κόμματος. Ο Νίκος Παππάς απάντησε στο κείμενο των Νίκου Φίλη και Πάνου Λάμπρου, που ανέφεραν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παραδοθεί σε έναν «ασπόνδυλο πολυσυλλεκτισμό».
«Είναι καταστροφική αυτή η άποψη. Είναι μια άποψη που μας πάει πίσω, που πάει πίσω από το πολιτικό μας συμβόλαιο. Αυτές οι απόψεις δεν μπορούν να επικρατήσουν και να πλειοψηφήσουν. Αυτό πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι όλοι να το διαφυλάξουμε», ανέφερε.
Η φυσιογνωμία του νέου ΣΥΡΙΖΑ, που θα αποτελέσει αντικείμενο και της τηλεμαχίας των υποψηφίων προέδρων, απασχολεί ήδη τα στελέχη. Ο Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα», ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρα ένα κόμμα αριστερό και ευρωπαϊκό όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα και οφείλει να προτείνει μεγάλες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και με αυτόν τον τρόπο να συγκινήσει και να κινητοποιήσει τους πολίτες από το προοδευτικό Κέντρο έως τη ριζοσπαστική Αριστερά»...
Aντώνης Αντζολέτος
Η Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου