Βασικές θέσεις του ενόψει της κούρσας των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, διατύπωσε ο Νίκος Παππάς, σε σημερινή συνάντηση του με δημοσιογράφους, μετά και την επίσημη κατάθεση της υποψηφιότητας του στην Κεντρική Επιτροπή, το Σάββατο.
Στον απόηχο... της διήμερης συνεδρίασης ο Νίκος Παππάς υποστηρίζει ότι η κουβέντα άρχισε να πολιτικοποιείται, εξαίροντας σε αυτό το πλαίσιο την ποιότητα των τοποθετήσεων που έγιναν στη διαδικασία του Σαββατοκύριακου. Ο κ. Παππάς τονίζει ότι πρέπει «να μιλήσουμε για ένα άλλο κόμμα», σημειώνοντας ότι «έρχεται μια συλλογική προσπάθεια που μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα των ανθρώπων».
Κατά την άποψη του διεφάνη στην ΚΕ ότι το κομβικό ζήτημα-διαφωνία είναι «το εύρος της παράταξης», με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι η συνέχιση της διεύρυνσης είναι εκ των ων ουκ άνευ και βασική παράμετρος για επιστροφή του κόμματος στη διακυβέρνηση: «Αν δεν πάρει τους κεντρώους δεν θα εφαρμοστεί ποτέ η πολιτική πρόταση σου, δηλαδή δεν θα υπάρχει προοπτική διακυβέρνησης». «Εγώ δεν λέω ότι απευθυνόμαστε στο προοδευτικό Κέντρο, αλλά ότι οι άνθρωποι του προοδευτικού Κέντρου, που είναι μέρος της ταυτότητας μας, είναι οργανικό μας κομμάτι», υποστηρίζει, προσθέτοντας, αφενός πως «το κρίσιμο είναι ότι ο άνθρωπος του προοδευτικού Κέντρου δεν είναι ένας επισκέπτης-πελάτης, είναι κομμάτι της κοινής μας παράδοσης» και, αφετέρου, ότι η διεύρυνση δεν ξεκίνησε το 2019 αλλά το 2012. Στο ίδιο πλαίσιο, υποστηρίζει πως «δεν είναι ψευτοδίλημμα το Αριστερά ή Κέντρο» και ότι «δεν είναι μόνο ζήτημα απεύθυνσης, είναι και ζήτημα ταυτότητας του κόμματος». Είπε ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει πίσω από τη διακήρυξη του, με το περιβάλλον του κ. Παππά να εκτιμά ότι αυτό προκύπτει από τις τοποθετήσεις των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Έφης Αχτσιόγλου. Διευκρίνιζαν δε πως οι αναφορές του κ. Παππά στο ζήτημα του «μαξιλαριού» των 37 δισ. είχαν το στοιχείο συλλογικής αυτοκριτικής.
Όσον αφορά στα αίτια της ήττας, βασική εκτίμηση του κ. Παππά είναι ότι «δεν καταφέραμε να έχουμε μια εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ της θετικής προοπτικής» και «αφήσαμε τη συζήτηση για τη θετική προσδοκία στον Μητσοτάκη». Αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μεγάλα τμήμα του εκλογικού σώματος, τους μετριοπαθείς, τους κεντρώους και τη νεολαία. Τονίζει την αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός αναπτυξιακού για τη χώρα που να μπορεί να το πάρει πάνω της η κοινωνία, ενώ ως βασικό παράγοντα επιτυχίας της νέας πορείας του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά τη χάραξη διακριτών διαχωριστικών γραμμών που να εξηγούν πειστικά το επιχείρημα: «γιατί εμείς και όχι η ΝΔ». Στο ίδιο πλαίσιο υποστηρίζει ότι η προοδευτική παράταξη πήγε καλά όταν όρισε και τράβηξε σαφείς διαχωριστικές γραμμές ως προς τις σχέσεις της με την ελίτ. Στο ερώτημα για την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου εις βάρος του, ο κ. Παππάς δηλώνει ότι εκείνος έφερε χρήματα στο Δημόσιο και ότι πρέπει να υπάρχει ένα σήμα, ότι όπου απαιτείται εφαρμογή του Συντάγματος και διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος θα υπάρχουν και συγκρούσεις.
Ο κ. Παππάς γνωστοποίησε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά και με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ώστε να υπάρξει μια συντεταγμένη προεκλογική διαδικασία, ενώ θα επικοινωνήσει στο προσεχές διάστημα και με τον Στέφανο Τζουμάκα. Τάσσεται δε υπέρ της διεξαγωγής debate μεταξύ των υποψήφιων ώστε να αυξηθεί το ενδιαφέρον γύρω από το πολιτικό γεγονός της εκλογής νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στις πρώτες προεκλογικές κινήσεις του, πέρα από περιοδείες, ο κ. Παππάς θα επισκεφθεί και επιμελητήρια και εργατικά κέντρα. Εάν εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος στις προτεραιότητες του θα είναι η δημιουργία συνδικαλιστικού δικτύου, δικτύου αυτοδιοίκησης, δικτύου μικρομεσαίων και η εκλογή νέων νομαρχιακών από τη βάση, νέων συντονιστικών. Επισημαίνεται ότι ο Άγγελος Τόλκας, πρώην βουλευτής Ημαθίας, θα είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία της υποψηφιότητας του κ. Παππά και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου ο Κωνσταντίνος Αγόρης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου