Ας δούμε τα πράγματα όπως είναι, χωρίς δογματισμούς. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα γνωστό fund, που τα τελευταία χρόνια, με τη στήριξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, επεκτείνεται συνεχώς στον χώρο της Υγείας και είναι πλέον κάτοχος πολυάριθμων μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων, ενδιαφέρεται για την ίδρυση ιατρικής σχολής. Από επιχειρηματικής άποψης είναι λογικό: όταν ο ισχυρότερος παίκτης στον χώρο της ιδιωτικής Υγείας ιδρύει ιατρική σχολή, είναι λογικό να προσελκύσει φοιτητές, που θα έχουν την προσδοκία μιας μελλοντικής σταθερής αξιοπρεπούς απασχόλησης στον χώρο...
Επιπλέον η πρόσβαση σε μια τέτοια σχολή είναι εύκολη υπόθεση. Η φοίτηση στις δημόσιες ιατρικές σχολές απαιτεί μακρόχρονη και πολυέξοδη προετοιμασία, τον ανταγωνισμό των Πανελληνίκων εξετάσεων και την αναμέτρηση με ένα σωρό κόφτες, όπως η Τράπεζα Θεμάτων και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Στην ιδιωτική σχολή πρέπει απλώς να καταβάλλεις τα δίδακτρα. Και στο τέλος θα έχεις ακριβώς τα ίδια εργασιακά δικαιώματα.
Μπορούμε να υποθέσουμε πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση σε μια τέτοια περίπτωση, γνωρίζοντας πώς λειτουργούν τα ιδιωτικά συμφέροντα σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όταν μάλιστα έχουν την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης. Σύντομα οι ενδιαφερόμενοι θα διαπιστώσουν ότι το κόστος φοίτησης σε μια τέτοια σχολή είναι αντίστοιχο με το να σπουδάσεις στο εξωτερικό. Αυτοί που δεν έχουν την οικονομική άνεση, θα αναγκαστούν να επωμισθούν ένα δάνειο σπουδών που θα είναι αναγκασμένοι να αποπληρώνουν μέχρι να γίνουν προχωρημένοι μεσήλικες. Αν αυτό μειώνει τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη-γιατί τα κέρδη είναι ο στόχος ενός fund-, θα δρομολογηθούν στρατηγικές που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα απέναντι στις ιατρικές σχολές του Δημοσίου. Με μια κυβέρνηση σαν τη σημερινή στο πλευρό των ιδιωτών, ο μεγάλος κίνδυνος είναι η δραστική μείωση της χρηματοδότησης για τις δημόσιες ιατρικές σχολές, με αποτέλεσμα τον περιορισμό του αριθμού των εισακτέων και τελικά την επιβολή διδάκτρων. Αυτό δεν είναι κινδυνολογία: η συρρίκνωση των υπηρεσιών και η αλλοίωση του δωρεάν χαρακτήρα τους είναι μοιραίος κανόνας για το Δημόσιο, σε κάθε χώρο στον οποίο μπαίνουν δυναμικά τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Η συζήτηση δεν αφορά μόνο την ίδρυση ιδιωτικής ιατρικής σχολής. Ιδιωτικό πανεπιστήμιο -πιθανότατα προσανατολισμένο στις νομικές σπουδές- ενδιαφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ιδρύσει και η Εκκλησία, ενώ στην πορεία ενδέχεται να προσέλθουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι, από τον χώρο του κολλεγιακού εμπορίου πτυχίων. Όλα αυτά εξηγούν γιατί η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων ήταν ουσιαστικά η μόνη χειροπιαστή εξαγγελία του Μητσοτάκη, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Για να την υλοποιήσει πρέπει να αναθεωρήσει το άρθρο 16 του συντάγματος, που προβλέπει ότι η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι αποκλειστικά δημόσια.
Χρειάζεται 180 ψήφους. Το ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι το ακούει. Οι Σπαρτιάτες, επίσης. Απομένει να δούμε τι θα πει η κοινωνία και η εκπαιδευτική κοινότητα. Γιατί και άλλες φορές υπήρχε η πρόθεση και οι 180 πρόθυμες ψήφοι, αλλά το άρθρο 16 άντεξε.
Αγγελος Τσεκερης
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου