30.7.23

Στάχτη η χώρα ενώ αναζητούνται ευθύνες...



Πάνω από 500.000 στρέμματα έχουν παραδοθεί στις φλόγες τις τελευταίες δύο βδομάδες, με τον κρατικό μηχανισμό να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, ενώ η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχεδίου οχύρωσης ενάντια στην καταστροφή μετριέται στην έκρηξη της... αεροπορικής βάσης πυρομαχικών στον Αγχιαλό.
Μία εκτός ελέγχου κατάσταση έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες με την εκδήλωση τεράστιων δασικών πυρκαγιών οι οποίες έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή σε τμήματα της χώρας, σφίγγοντας κι άλλο τον κλοιό γύρω από τους «πνεύμονες» της χώρας μας.

Ο αφανισμός εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων από το πέρασμα των φωτιών σε Ρόδο, Κέρκυρα, Εύβοια, Μαγνησία, Πελοπόννησο και αλλού σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα συνιστά μια πρωτοφανή τραγωδία για το φυσικό περιβάλλον και οι ευθύνες αντικειμενικά πέφτουν στην πολιτεία και την κυβέρνηση, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις ή ουσιαστικές λύσεις στα «φλέγοντα» ερωτήματα.

Τα σημαντικά ελλείμματα στον κρατικό μηχανισμό στη μάχη ενάντια στις φωτιές αποτελούν χρόνια παθογένεια και σίγουρα θα μπορούσαν να παρθούν μέτρα για την αποτροπή του εφιαλτικού σκηνικού που έχει βιώσει η χώρα φέτος το καλοκαίρι.


Πλευρά της τραγικής κατάστασης είναι και η έκρηξη στη στρατιωτική βάση στον Αγχίαλο, η οποία προκλήθηκε από δασική πυρκαγιά που βγήκε εκτός ελέγχου στην περιοχή.

Την Πέμπτη (27/07) η περιοχή θύμιζε εμπόλεμη ζώνη όταν δασική πυρκαγιά επεκτάθηκε στον στρατιωτικό χώρο που ήταν γεμάτος πυρομαχικά. Ακολούθησαν εκρήξεις πανικοβάλλοντας όλους στην περιοχή. Μοιραία, ήρθε η άρον άρον εκκένωση (φυγαδεύτηκαν 2.500 κάτοικοι), αλλά και η απομάκρυνση πολεμικών αεροσκαφών (60 με 70 F16).


Από το ωστικό κύμα έσπασαν τζάμια σε σπίτια και καταστήματα σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων, όπως επίσης αρκετά παρμπρίζ αυτοκίνητων, προκαλώντας τρόμο.

Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;
Για αυτό το πρωτοφανές γεγονός, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επιχείρησε να προλάβει τις αντιδράσεις λέγοντας πως (αν υπάρχουν ευθύνες) θα αποδοθούν και προσθέτοντας πως έχει διατάξει κατεπείγουσα ΕΔΕ για το σοβαρό αυτό αυτό συμβάν.

Πολλά είναι τα ερωτήματα για το πώς πέρασαν οι φλόγες μέσα σε στρατιωτικό φυλασσόμενο με σκοπιές χώρο, και μάλιστα στη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας, μέσα σε κατοικημένη περιοχή. 

Η πρώτη εικόνα από τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, δείχνει ότι εξερράγησαν βόμβες γενικής χρήσης οι οποίες βρίσκονταν αποθηκευμένες σε κλίνες -πρόχειρες εγκαταστάσεις με μεταλλικό περίβλημα- και όχι στις αποθήκες που είναι κατασκευασμένες σύμφωνα με τα νατοϊκά πρότυπα.

Νωρίτερα, πηγές του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας τόνιζαν στο ίδιο πλαίσιο πως «η αεροπορική βάση της 111ΠΜ κρίνεται ασφαλής» αλλά και πως «δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή», αν και από τύχη δεν υπήρξαν θύματα από τα θραύσματα. 
 
Τέλος, σημειώνεται πως χθες διατάχτηκε εισαγγελική παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε μετά την κατάσβεση των μετώπων να διερευνηθεί ο μεγάλος αριθμός των πυρκαγιών, με κύριο στόχο να εξεταστούν όλα τα δεδομένα και να καταθέσουν όλοι όσοι έκαναν αναφορά και καταγγελίες για εμπρησμό.

Μύδροι από τον επίτιμο αρχηγό του ΓΕΣ
Στο μεταξύ, «αδιανόητο» χαρακτήρισε το ότι μπήκε η φωτιά μέσα στο στρατόπεδο στη Νέα Αγχίαλο, ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Γεώργιος Καμπάς,

«Αδιανόητο αυτό που έγινε. Το ξεκαθαρίζω. Θεωρώ ότι να φτάσει η φωτιά να μπει μέσα σε στρατόπεδο με πυρομαχικά, θα έπρεπε να είναι ξυρισμένο το έδαφος, να μπει η φωτιά μέσα στην αποθήκη είναι αδιανόητο», είπε στην τηλεόραση του OPEN.

Για αυτό το πρωτοφανές γεγονός, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επιχείρησε να προλάβει τις αντιδράσεις λέγοντας πως (αν υπάρχουν ευθύνες) θα αποδοθούν και προσθέτοντας πως έχει διατάξει κατεπείγουσα ΕΔΕ για το σοβαρό αυτό αυτό συμβάν.

Παράλληλα σημείωσε:«Είναι τελείως λάθος η λογική που αφέθηκε αυτό το πράγμα. Είτε του αεροδρομίου είτε των προϊσταμένων της Πτέρυγας που θα όφειλαν με διαταγές με ελέγχους. Φαίνεται μια αλυσίδα ευθυνών που ξεκινά από αυτόν που έχει την άμεση διοίκηση. Η απαλλαγή του είναι καθαρά δικονομική».

Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, τόνισε ότι η ΕΔΕ έπρεπε να διαταχθεί από το ανώτατο επίπεδο:

«Για την ΕΔΕ, εγώ πιστεύω ότι θα έπρεπε να διαταχθεί από το ανώτατο επίπεδο του υπουργείου, για να τους συμπεριλάβει όλους μέσα. Βλέπω δέντρα πολύ κοντά στις αποθήκες. Άπαξ και έχεις αποφασίσει ότι εκεί έχεις αποθήκες δεν μπορεί να έχεις δέντρα πάρα πολύ κοντά. Βλέπω χόρτα, θάμνους. Δεν μπορεί να υπάρχουν τέτοια πράγματα. Έπρεπε να αποψιλωθεί όλη η περιοχή.

Υπάρχει κι άλλη λύση. Η τύπου Igloo αποθήκες, μέσα και έξω από το έδαφος που και βόμβες αεροπλάνων να πέσουν πάνω τους, δεν ανατινάζονται. Το ότι δεν έχουμε ανθρώπινες ζωές χαμένες, ή καταστροφή σοβαρών υποδομών…

Θα πρέπει να εξεταστούν οι ευθύνες, είναι πάρα πολύ σοβαρό το θέμα και προσβάλλει την αεροπορία μας. Πρέπει να βρεθούν οι ευθύνες».

Το μέγεθος της καταστροφής

Πάνω από 545.000 στρέμματα και συγκεκριμένα 545.560, έχουν καεί τις τελευταίες 10 μέρες στη χώρα, από τις φωτιές που ταλανίζουν την Επικράτεια από τις 19 Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κοπέρνικου. 

Η μεγαλύτερη καταστροφή παρατηρείται στη Ρόδο με 202.850 στρέμματα καμένα, τη Δυτική Αττική με 116.620 στρέμματα καμένα, την Ανατολική Αττική με 39.310 στρέμματα καμένα, την Κέρκυρα όπου κάηκαν 26.850 στρέμματα, την Εύβοια που κάηκαν 22.860 στρέμματα και την Αχαΐα που κάηκαν 19.760 στρέμματα. 


Σημειώνεται ότι το Copernicus απαρτίζεται από 3 σκέλη: ένα σκέλος υπηρεσιών που εξασφαλίζει πληροφορίες στους τομείς της παρακολούθησης της ατμόσφαιρας, της παρακολούθησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της παρακολούθησης της γης, της κλιματικής αλλαγής, της διαχείρισης έκτακτης ανάγκης και της ασφάλειας, ένα διαστημικό σκέλος που εξασφαλίζει βιώσιμη διαστημική επισκόπηση για τους παραπάνω τομείς υπηρεσιών και ένα επιτόπιο σκέλος που εξασφαλίζει συντονισμένη πρόσβαση σε παρατηρήσεις μέσω εναέριων, θαλάσσιων και επίγειων εγκαταστάσεων για τους παραπάνω τομείς υπηρεσιών -τα επιτόπια δεδομένα είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της παράδοσης ποιοτικών δεδομένων και πληροφοριών.



Δεν υπάρχουν σχόλια: