4.7.23

Σπαρτιάτες, ΝΙΚΗ και Πλεύση Ελευθερίας χωρίς αντιπρόεδρο στο Κοινοβούλιο...




Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την εκλογή αντιπροέδρων της Βουλής κατά τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο. Αν και τα κόμματα είναι οκτώ, τελικά δεν κατάφεραν να εκλέξουν αντιπρόεδρο της Βουλής τα ακροδεξιά κόμματα Σπαρτιάτες και Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας.

Τα... πρόσωπα που προτάθηκαν από τα συγκεκριμένα κόμματα δεν κατόρθωσαν να συλλέξουν τις απαιτούμενες ψήφους. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόεδρος της Βουλής επανεξελέγη ο Κωνσταντίνος Τασούλας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, νέοι αντιπρόεδροι από τη Νέα Δημοκρατία εξελέγησαν οι κ. Γ. Πλακιωτάκης, Γ. Γεωργαντάς και Αθ. Μπούρας. Από τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη η Όλγα Γεροβασίλη, από το ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, από το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης και από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος.

Τελικά, και μετά την πίεση που δέχθηκε, η Νέα Δημοκρατία, που είχε δηλώσει ότι δεν θα υπερψηφίσει τους προτεινόμενους αντιπροέδρους των Σπαρτιατών και της Πλεύσης Ελευθερίας, δεν υπερψήφισε ούτε τον υποψήφιο της ΝΙΚΗΣ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» για τους προτεινόμενους από Σπαρτιάτες και Νίκη, ενώ κατά συνείδηση ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. προτάθηκε για τη θέση του Α’ αντιπροέδρου ο Γιάννης Πλακιωτάκης, για τη θέση του Β’ αντιπροέδρου ο Γιώργος Γεωργαντάς και για τη θέση του Γ’ αντιπροέδρου ο Αθανάσιος Μπούρας. Και οι τρεις έλαβαν 269 ψήφους υπέρ και 30 παρών και εκλέχθηκαν κατά σειρά.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προτάθηκε για τη θέση του Δ’ αντιπροέδρου η Όλγα Γεροβασίλη. Έλαβε 270 ψήφους υπέρ και 30 παρών και εκλέχθηκε.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ προτάθηκε για τη θέση του Ε’ αντιπροέδρου ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Έλαβε 270 ψήφους υπέρ και 30 παρών και εκλέχθηκε.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προτάθηκε για τη θέση του ΣΤ’ αντιπροέδρου ο Γιώργος Λαμπρούλης. Έλαβε 269 ψήφους υπέρ και 31 παρών και εκλέχθηκε.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Σπαρτιατών» προτάθηκε για τη θέση του Ζ’ αντιπροέδρου ο Πέτρος Δημητριάδης. Έλαβε 25 ψήφους υπέρ και 275 παρών και δεν εκλέχθηκε.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ελληνικής Λύσης προτάθηκε για τη θέση του Η’ αντιπροέδρου ο Βασίλειος Βιλιάρδος. Έλαβε 256 ψήφους υπέρ και 44 παρών και εκλέχθηκε.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Νίκης», προτάθηκε για τη θέση του Θ’ αντιπροέδρου ο Γεώργιος Αποστολάκης. Έλαβε 31 ψήφους υπέρ και 269 παρών και δεν εκλέχθηκε.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Πλεύσης Ελευθερίας» προτάθηκε για τη θέση του Ι’ αντιπροέδρου ο Μιχαήλ Χουρδάκης. Έλαβε 94 ψήφους υπέρ και 205 παρόν και δεν εκλέχθηκε.

Η διαδικασία

Η εκλογή των αντιπροέδρων της Βουλής, γίνεται με την ακόλουθη διαδικασία:

Στους βουλευτές διανέμονται τέσσερα ψηφοδέλτια, ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα του Α', του Β' και του Γ' αντιπροέδρου, ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα των υπολοίπων προτεινομένων αντιπροέδρων, ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα των προτεινομένων για τα αξιώματα των κοσμητόρων και ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα των προτεινομένων για γραμματείς.

Η ψήφος ήταν «ναι» ή «παρών», δεν υπάρχει τρίτη επιλογή. Επίσης, σε κάθε ψηφοδέλτιο, ο βουλευτής πρέπει να αναγράφει το ονοματεπώνυμό του, την εκλογική του περιφέρεια στην οποία ανήκει και στο τέλος να το υπογράφει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: