6.7.23

Ολα είναι… οικογένεια για τον Μητσοτάκη...


Ως μεγάλο πισωγύρισμα σε σκοτεινές εποχές μπορεί να χαρακτηριστεί η δημιουργία υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε ...συνδυασμό με την εξάλειψη του όρου «ισότητα των φύλων» από τις κυβερνητικές θέσεις, με τις ακραίες δηλώσεις της σημερινής υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνας Αλεξοπούλου περί αγέννητου παιδιού το 2019 αλλά και με την εκλογή κομμάτων που ασπάζονται τέτοιες ακραίες απόψεις, όπως το κόμμα Νίκη.

Η Χρ. Αλεξοπούλου είχε πάρει ξεκάθαρη θέση κατά της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter διατυπώνοντας μεσαιωνικές αντιλήψεις σχετικά με την προστασία του αγέννητου παιδιού. Η Ιερά Σύνοδος καθιέρωσε μάλιστα Ημέρα Αγέννητου Παιδιού, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση κατά των αμβλώσεων.

Σκοταδιστική θεωρία
Η άποψη αυτή ταιριάζει γάντι με όσες ενστερνίζεται κατά κύριο λόγο η άκρα Δεξιά, που υποστηρίζει τη σκοταδιστική θεωρία ότι η ζωή του βρέφους ξεκινάει με τη σύλληψη, αμφισβητώντας ευθέως το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση του σώματός τους.

Η «επιβράβευση» της Χρ. Αλεξοπούλου με την τοποθέτηση στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναδεικνύει τις προθέσεις του πρωθυπουργού.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης όχι μόνο δημιούργησε το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το οποίο είχε χαρακτηρίσει «υπουργείο-πυλώνα» για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, αλλά καταργεί επιπλέον τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Δύο Φύλων, ακολουθώντας κατά γράμμα τα αναχρονιστικά βήματα του Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας προχώρησε το 2011 στη μετονομασία του υπουργείου Γυναικείων Υποθέσεων και Κοινωνικής Πολιτικής σε υπουργείο Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής.

Τη θέλει… δούλα και κυρά
Ετσι, μετά την Τουρκία η γυναίκα επιστρέφει και στην Ελλάδα στην εποχή που ο ρόλος της ήταν αποκλειστικά εντός οικογένειας, η οποία και την προσδιορίζει, ενώ εκτός αυτής ο ρόλος της είναι δευτερεύων και αδιάφορος προς τις αρχές. «Θα αλλάξει κάποια νομοθεσία; Eχουμε δει οπισθοδρόμηση σε θέματα έμφυλης ισότητας και σε άλλες κοινωνίες και σε άλλα κράτη» εκτιμά η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Λίζα Τσαλίκη, για να επισημάνει η δρ ΜΜΕ Δέσποινα Χρονάκη ότι «δεν είμαστε μια κουλτούρα θέσει προοδευτική».

Από την πλευρά της η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μαρία Γκασούκα στέκεται «ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο ζήτημα, αποκαλυπτικό της τραμπικής αντίληψης που φαίνεται να διακατέχει στα θέματα αυτά σημαντικό μέρος των κυρίαρχων δυνάμεων στο εσωτερικό της νέας κυβέρνησης και εξηγεί τις πρόσφατες επιλογές της»...

Δανάη Κισκήρα - Μπαρτσώκα

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: