27.7.23

Γιατί απογειώνουν... τώρα τα σενάρια των εμπρησμών...


Ενα νέο στοιχείο προστίθεται πλέον στο κυβερνητικό αφήγημα αναφορικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατακαίνε επί μέρες ...περιουσίες και τον φυσικό πλούτο της χώρας. Μέχρι στιγμής, από την κυβέρνηση απέδιδαν –κατά βάση– τη γενεσιουργό αιτία των πύρινων μετώπων στην κλιματική κρίση και την ένταση των καιρικών φαινομένων, που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, καθιστούν την κατάσβεση μια εξαιρετικά δύσκολη και πολύπλοκη υπόθεση.

Το επιπρόσθετο δεδομένο, μαζί με όλα τα υπόλοιπα που διατηρούνται από τα στελέχη του Μαξίμου και τον πρωθυπουργό στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τη γραμμή άμυνας που έχουν χαράξει, είναι ότι δεν αποκλείεται, ειδικά για τη φωτιά στη Ρόδο, ο λόγος να είναι εμπρησμός. Η εκδοχή του εμπρησμού σε κάθε πυρκαγιά, από μόνη της, προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί απίθανη ή να αποκλειστεί εκ προοιμίου. Ωστόσο, το γεγονός που την κάνει περισσότερο ενδιαφέρουσα και άξια περαιτέρω διερεύνησης, είναι η δημόσια επιβεβαίωση από τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη ότι το θέμα ήδη ερευνά η ΕΥΠ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Βορίδης στην ιστοσελίδα newsbomb.gr ερωτήθηκε εάν η πυρκαγιά στη Ρόδο θα μπορούσε να ήταν ασύμμετρο χτύπημα, «δεδομένου ότι αφενός είναι από τα πετράδια του τουρισμού μας, αφετέρου η Τουρκία ζητά την αποστρατιωτικοποίησή της». Και ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Γίνεται μία προσπάθεια να διαπιστωθεί το κατά πόσον υπάρχουν εμπρησμοί και να συλληφθούν οι εμπρηστές. Ξέρω ότι έχουν υπάρξει ορισμένες συλλήψεις αυτήν την περίοδο και φαίνεται ότι αυτό αφορά και στη Ρόδο. Το αν είναι Τούρκοι πράκτορες που βάζουν φωτιές ή είναι κτηνοτρόφοι ή κάποιος που είναι μανιακός και παράφρων εμπρηστής, αυτό δεν μπορώ να το αξιολογήσω. Ξέρω ότι απασχολεί την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών».

Από την απάντηση προκύπτει ότι στην κυβέρνηση αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, με τον κ. Βορίδη να συμπληρώνει προς μια παρόμοια κατεύθυνση λέγοντας: «Κακά τα ψέματα, σε πολύ μεγάλες δασικές εκτάσεις η αστυνόμευση με τέτοια πληρότητα που να αποκλείει οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια είναι τιτάνιο έργο, μου φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι υπήρξε σχέδιο εμπρησμού ή ότι είναι τυχαία περιστατικά αμέλειας που οδήγησαν σε εμπρησμό».

«Τα Καναντέρ δεν πετούν αν δεν πληρούνται οι όροι»

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, στον απόηχο της τραγωδίας με τους δύο νεκρούς πιλότους και αναφερόμενος στην κριτική περί παλαιών και ασυντήρητων πυροσβεστικών αεροσκαφών απέκρουσε κάθε πιθανότητα να πετούσαν τα Καναντέρ χωρίς να έχει ελεγχθεί η αξιοπιστία τους στους αιθέρες. «Εχουμε εκτός από ικανότατους πιλότους και ικανότατους τεχνικούς. Για να απογειωθεί ένα μέσο δίνουν την πιστοποίηση συνυπολογίζοντας όλα τα επιμέρους, δεν απογειώνεται εναέριο μέσο αν δεν πληρούνται οι όροι. Προφανώς γίνεται ο απαιτούμενος έλεγχος πριν πετάξει οποιοδήποτε εναέριο μέσο. Υπάρχουν εξειδικευμένοι τεχνικοί. Αν έχει εντοπιστεί το οτιδήποτε, τότε το συγκεκριμένο μέσο δεν θα είναι σε καμία επιχείρηση. Καθημερινός ο έλεγχος σε κάθε επιχείρηση», τόνισε (ρ/σ Σκάι) ο κ. Μαρινάκης, ζητώντας πάντως «να περιμένουμε τα πορίσματα των ανθρώπων που είναι η δουλειά τους να το κάνουν» για τα αίτια της πτώσης...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: