Το θλιβερό φαινόμενο των εκατοντάδων θανάτων στη θάλασσα τους καλοκαιρινούς μήνες έκανε την εμφάνισή του δυστυχώς και φέτος στη χώρα μας. Τα στοιχεία από το Λιμενικό Σώμα δείχνουν το μέγεθος του φαινομένου καθώς, από την 1η Ιουνίου 2023 μέχρι και τις 26 Ιουλίου 2023, συνολικά 177 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κάνοντας μπάνιο σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές της χώρας, με το 86,4% των θυμάτων να είναι πάνω από 65 χρόνων, δηλαδή από τους 177 νεκρούς οι 153 ήταν άνω των 65 ετών. Επίσης το 72,9% ήταν Έλληνες υπήκοοι, δηλαδή από τους 177 οι 129...
Συγκεκριμένα, 44 βρήκαν τον θάνατο τον Ιούνιο και 133 από 1η έως 26 Ιουλίου. Πέρυσι τον Ιούνιο είχαν χάσει τη ζωή τους 67 άτομα και 98 μέχρι τις 12 Ιουλίου. Ανάμεσα στα φετινά θύματα μέχρι στιγμής ήταν και ένα αγοράκι 6 χρόνων που βρήκε τον θάνατο στη θαλάσσια περιοχή Μεγάλο Καβούρι, τον Ιούλιο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καθιερώσει την 25η Ιουλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού και συμμετέχει και φέτος ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), υπενθυμίζοντας σε όλους ότι ο καθένας μπορεί να πνιγεί, αλλά κανείς δεν πρέπει. Παγκοσμίως, ο πνιγμός αποτελεί την 3η κύρια αιτία ακούσιου τραυματισμού και αντιπροσωπεύει το 7% όλων των θανάτων που σχετίζονται με τραυματισμούς.
Το θέμα των θανάτων στη θάλασσα απασχολεί λιμενικές αρχές και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες κάθε καλοκαίρι, ωστόσο δυστυχώς τα στοιχεία δείχνουν ότι λύση δεν δίνεται, καθώς μπορεί από τη μια χρονιά στην άλλη να αλλάζει λίγο η κατάσταση προς το καλύτερο ή και προς το χειρότερο, όμως Έλληνες κολυμβητές και αλλοδαποί τουρίστες, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι, εξακολουθούν να αφήνουν την τελευταία τους πνοή στις θάλασσες της Ελλάδας. Την ακριβή αιτία όλων των θανάτων δεν τη γνωρίζουμε, ωστόσο σύμφωνα με τους αρμόδιους που ασχολούνται με το θέμα, οι περισσότεροι από αυτούς δεν οφείλονται στο γεγονός ότι οι λουόμενοι δεν γνωρίζουν κολύμπι, αλλά σε παθολογικά αίτια, δηλαδή πολλοί από αυτούς δεν ξέρουν ότι έχουν πρόβλημα με την καρδιά τους, οπότε σε συνδυασμό με τη μεγάλη ηλικία αλλά και με άλλους παράγοντες (άλλες ασθένειες, ζέστη, φαγητό, πολυφαρμακία κ.ά.) πεθαίνουν στη θάλασσα, και επίσης γιατί αψηφούν τους κανόνες ασφαλείας.
Η «Εφ.Συν.» κάθε χρόνο ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα, σε μια προσπάθεια να αφυπνιστεί ο κόσμος αλλά και να δοθεί μια εξήγηση στη μάστιγα αυτή, η οποία μέχρι πρόσφατα αποτελούσε τη δεύτερη αιτία θανάτου στην Ελλάδα μετά τα τροχαία. Σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Safe Water Sports, πάνω από 300 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο στη ζωή τους στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας συμμετέχοντας σε δραστηριότητες αναψυχής (κολύμβηση, υδάτινα σπορ, υδάτινη αναψυχή). Τα περισσότερα θύματα είναι άνδρες, ελληνικής υπηκοότητας, άνω των 60 χρόνων, ενώ οι πιο πολλοί θάνατοι συμβαίνουν σε μη φυλασσόμενες από ναυαγοσώστη παραλίες.
Το Safe Water Sports ανέπτυξε και λειτουργεί, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία, το «Παρατηρητήριο Ατυχημάτων», που συλλέγει, επεξεργάζεται και αναλύει τα στοιχεία που αφορούν συμβάντα απώλειας ανθρώπινης ζωής και τραυματισμού στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας (θάλασσα και εσωτερικά ύδατα). Σύμφωνα με την Έκθεση του Παρατηρητηρίου το 2022, 386 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας μας συμμετέχοντας σε δραστηριότητες αναψυχής (κολύμβηση, υδάτινα σπορ, υδάτινες δραστηριότητες αναψυχής).
Από αυτούς, οι 379 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, ενώ οι υπόλοιποι επτά στα εσωτερικά ύδατα της χώρας (λίμνες, ποτάμια, κολυμβητικές δεξαμενές κ.λπ.). Με βάση την ανάλυση των στοιχείων, το 70% (269) των θυμάτων ήταν άνδρες και το υπόλοιπο 30% (117) γυναίκες. Το 69% (266) των θανάτων αυτών αφορούσε άτομα ελληνικής υπηκοότητας και το 31% αλλοδαπούς.
Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, εκφράζοντας την ανησυχία του και χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο «σοβαρό κοινωνικό ζήτημα». Ο υπουργός από το βήμα της Βουλής είπε: «Θέλω να κάνω μια έκκληση για κάτι το οποίο προσωπικά με απασχόλησε, διαβάζοντας τα δελτία Τύπου του Λιμενικού Σώματος. Χθες μόνο είχαμε έξι ανθρώπους, ως επί το πλείστον μεγάλης ηλικίας, που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Η καλοκαιρινή περίοδος είναι μία περίοδος για την οποία θέλω να συστήσω και από αυτό το βήμα προσοχή στους συμπολίτες μας. Είναι αμαρτία περίπου 350 άνθρωποι τον χρόνο να πνίγονται στις θάλασσές μας, ως επί το πλείστον άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους».
Ελλάδα: χειρότερη και με διαφορά στη Μεσόγειο
Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα του 2017, που έχει δημοσιεύσει η Eurostat, περίπου 5.100 θάνατοι κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκλήθηκαν από τυχαίο πνιγμό και βύθιση. Τα στατιστικά στοιχεία βασίστηκαν στη διεθνή ταξινόμηση ασθενειών και συναφών προβλημάτων υγείας (ICD) και αφορούν θανάτους σε μπανιέρα (ύστερα από πτώση), πισίνα, λίμνη, ανοιχτή θάλασσα, ποτάμι ή ρέμα.
Μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., το υψηλότερο ποσοστό πνιγμών, το 2017, σημειώθηκε στη Λετονία με 5,6 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους και ακολούθησαν η Λιθουανία (4,8 θανάτους ανά 100 000 κατοίκους), η Εσθονία (3,2) και η Ρουμανία (3,0). Στην Ελλάδα, το ποσοστό ήταν 2,1 θάνατοι και η χώρα στην έκτη χειρότερη θέση, ενώ ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες βρίσκεται στην πρώτη χειρότερη θέση και με διαφορά. Η Κύπρος ήταν στη μέση της κατάταξης με ποσοστό 1,2 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους και χαμηλότερα οι άλλες μεσογειακές χώρες: Ισπανία (0,9), Πορτογαλία (0,7), Ιταλία (0,5), Μάλτα (0,4), που αποτελεί και το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων στην Ε.Ε. μετά το Λουξεμβούργο, όπου δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από τυχαίο πνιγμό και βύθιση.
Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου