10.7.23

Απορρίπτουν το «παζάρι» Έρντογαν για ένταξη στην Ε.Ε....



Αρνητική είναι η απάντηση της Κομισιόν και του Βερολίνου στο «παζάρι» που κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας προκειμένου ο ίδιος να κάνει πίσω για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λίγες ώρες πριν απ' τη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Η... διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της ΕΕ, ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ ερωτηθείσα σχετικά με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν που επιχείρησε να συνδέσει τα δύο θέματα. Παράλληλα, επισήμανε ότι «η ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες».

«Δεν θα πρέπει να θεωρούνται συνδεδεμένα θέματα» οι δύο διαδικασίες, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στη διασύνδεση από τον Ερντογάν της συγκατάθεσής του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του στην ΕΕ.


O Γερμανός καγκελάριος, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανίζι, περιέγραψε πάντως ως «θετικό μήνυμα» τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι «θα μπορούσε να φανταστεί την προοπτική ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία στο εγγύς μέλλον».

«Η Σουηδία πληροί όλα τα κριτήρια για την ένταξή της και τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο (…) Εύχομαι ότι σύντομα η Σουηδία θα μπορέσει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό εκλαμβάνω ως θετικό μήνυμα από τα σχόλια του τούρκου προέδρου», δήλωσε ο κ. Σολτς.

Νωρίτερα το αίτημα του Ερντογάν είχαν απορρίψει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Σεμπάστιαν Φίσερ και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν.

Στην προγραμματική συμφωνία για τον σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού το 2021, τα τρία κόμματα (SPD, Πράσινοι, FDP), αναφέρουν: «Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος για τη Γερμανία και γείτονας της ΕΕ, με τον οποίο διατηρούμε πολύπλευρες σχέσεις. Για αυτόν τον λόγο έχουμε ειδικό ενδιαφέρον για καλή σχέση με την Τουρκία. Η δημοκρατία, το κράτος δικαίους και η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιδεινώνονται εδώ και αρκετό καιρό στην Τουρκία. Για αυτόν τον λόγο, δεν επιθυμούμε ούτε να ανοίξουμε ούτε να κλείσουμε κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η απελευθέρωση του καθεστώτος των ταξιδιωτικών θεωρήσεων και η επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης είναι εφικτές μόνο όταν η Τουρκία πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις».

Οι ΗΠΑ κλείνουν το μάτι στην Τουρκία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριζαν πάντα τις προσδοκίες της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεχίζει να τις υποστηρίζει, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις αυτές είναι ένα θέμα μεταξύ της Τουρκίας και της Ένωσης των 27 κρατών μελών.

«Το επίκεντρό μας είναι στη Σουηδία, η οποία είναι έτοιμη να ενταχθεί στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ» δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο ομόλογός του των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συζήτησαν για τη διεύρυνση του NATO σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν.

Ερωτηθείς σχετικά ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι ενώ υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, σε ό,τι τον αφορά η Σουηδία έχει ήδη εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ενταχθεί στην 31μελή συμμαχία. «Είναι ακόμη πιθανό να έχουμε μια θετική απόφαση για την Σουηδία στο Βίλνιους», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα ένταξης στην ΕΕ το 1987 και το 1999 ανακηρύχθηκε υποψήφια προς ένταξη χώρα. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν επισήμως το 2005, αλλά μετά «τη συνεχιζόμενη οπισθοδρόμηση σε θέματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτων», η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε τον Ιούνιο του 2018 τη διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: