26.7.23

Η ματιά των Βρυξελλών στη Μαδρίτη...


Μαρία Ψαρά

Ξαφνικά το βράδυ της Κυριακής όλοι καταλαβαίναμε ισπανικά: Venceremos, No pasaran! Η Ισπανία αντιστάθηκε. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Σουηδία ή η Φινλανδία, το ακροδεξιό κόμμα Vox γνώρισε μεγάλη πτώση με... 19 λιγότερους βουλευτές από τις εκλογές του 2019.

Το κεντροδεξιό κόμμα PP νίκησε μεν, αλλά χωρίς δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι δε οπαδοί του φώναζαν πανηγυρίζοντας το όνομα όχι του αρχηγού του, αλλά της περιφερειάρχη Μαδρίτης, Ιζαμπέλ Ντίας Αγιούσο (θυμηθείτε αυτό το όνομα). Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες του.

Οι Ισπανοί δεν ψήφισαν για τη σταθερότητα. Μια περίοδος αβεβαιότητας ξεκινάει τώρα, τόσο για την Ισπανία, όσο και για την Ευρώπη, αφού οι εκλογές διεξήχθησαν εν μέσω της προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία η Ισπανία θα έχει μέχρι τον Δεκέμβριο. Το περίπλοκο εκλογικό αποτέλεσμα ανοίγει την πόρτα σε διάφορες επιλογές, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ένα πολύμηνο αδιέξοδο ή μια επανάληψη των εκλογών.

Στις Βρυξέλλες επικρατούν ανάμικτα συναισθήματα. Από τη μία πλευρά, υπάρχει μάλλον ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Ακροδεξιά στην Ισπανία δεν πέτυχε ένα σημαντικό αποτέλεσμα και δεν θα καθορίσει τη νέα κυβέρνηση. Οχι ότι έχουν πτοηθεί στην Ιταλία, για παράδειγμα, αλλά και η Ισπανία είναι μεγάλη χώρα - και το μέγεθος μετράει στη γεωπολιτική ισορροπία.

Από την άλλη, η αβεβαιότητα εν μέσω προεδρίας δεν είναι και το καλύτερό τους. Οσο περισσότερο διαρκέσει ο σχηματισμός κυβέρνησης τόσο πιο περίπλοκο θα είναι για τη χώρα να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην ευρωπαϊκή προεδρία.

Η Ισπανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. και η Κομισιόν χρειάζεται την υποστήριξη της Μαδρίτης για να προωθήσει σημαντικές νομοθεσίες, όπως η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τα δημοσιονομικά και το σύμφωνο για τη μετανάστευση...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: