13.7.23

Οι νέοι υπό οικιστικό διωγμό...


Δίπλα στο οξύ πρόβλημα της ανεργίας (που στους νέους είναι υπερδιπλάσια του γενικού ποσοστού – 24% τον Μάιο), των χαμηλών μισθών και της «ευέλικτης» απασχόλησης, η νεολαία –και ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια– αντιμετωπίζει ένα ακόμη, εξίσου οξύ: τη... διαμόρφωση συνθηκών οικιστικού αποκλεισμού.

Οι τιμές αγοράς και ενοικίων για διαμερίσματα που μπορούν να στεγάσουν νέους/ες, φοιτητές/τριες ή εργαζόμενους/ες καθώς και νέα ζευγάρια έχουν εκτιναχτεί σε αδιανόητα επίπεδα. Το πρόβλημα έχει γίνει βραχνάς για τους νέους και τις οικογένειές τους.

Αμειβόμενοι στη μεγάλη τους πλειονότητα –αν είναι τυχεροί και έχουν εργασία με ασφάλιση– με τον κατώτατο μισθό, πρέπει να πληρώσουν για ένα δυάρι πάνω από 500 και συχνά πάνω από 700 ευρώ.

Το κύμα των αυξήσεων είναι πιο έντονο στις μεγάλες πόλεις, αλλά διαχέεται σχεδόν παντού. Οταν ένα νέο ζευγάρι πρέπει να πληρώσει πάνω από το ύψος του κατώτατου μισθού για ενοίκιο και πάγια του σπιτιού, ουσιαστικά δεν μιλάμε απλώς για οικιστική φτώχεια αλλά για οικιστικό διωγμό.

Οι νέοι αναγκάζονται να συστεγάζονται ανά δύο ή ανά τρεις και τέσσερις σε διαμερίσματα-τρύπες και φυσικά να ματαιώνουν κάθε ελπίδα ή σχέδιο να κάνουν παιδιά και οικογένεια.

Η υπερμεγέθης «φούσκα» στις τιμές διαμερισμάτων και ενοικίων έχει γνωστές αιτίες. Οι αν-έλεγκτες «δυνάμεις της αγοράς» –λόγω πολιτικής απροθυμίας να ελεγχθούν, διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα– έχουν γίνει πλέον ανεξέλεγκτες.

Το παράδειγμα του προγράμματος «Σπίτι μου» είναι χαρακτηριστικό. Μόλις ανακοινώθηκε, οι τιμές των διαμερισμάτων 15ετίας και αξίας κάτω των 150.000 ευρώ (αυτές ήταν οι «προδιαγραφές» της κυβερνητικής ρύθμισης) εκτινάχτηκαν. Το περιθώριο των 60 ημερών από τη στιγμή της προέγκρισης μέχρι οι αιτούντες να βρουν σπίτι αποδείχτηκε ασφυκτικό, με αποτέλεσμα πολλές αιτήσεις να απορρίπτονται, καθώς εκτός από τις υψηλές τιμές διαπιστώνεται και έλλειψη διαμερισμάτων. Η αρχιτεκτονική του προγράμματος έχει προφανείς και μεγάλες «τρύπες».

Ανεξάρτητα από τους ψιθύρους πως έκανε ό,τι έκανε με το βλέμμα στις κάλπες και για να κάνει άλλο ένα «σερβίς» στις τράπεζες και στους κερδοσκόπους των ακινήτων, η κυβέρνηση οφείλει να επέμβει και να δώσει λύσεις. Αντί να προσπαθεί να «γοητεύσει» τη νεολαία με το youth pass, οφείλει να επιλύσει τα προβλήματα που τείνουν να κάνουν το «Σπίτι μου» μη προσβάσιμο για σημαντική μερίδα της...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: